חדשות

מתי יש להפסיק לעסוק ברפואה?

דיון סוער בנושא פרישה מהעיסוק ברפואה בגיל מבוגר התקיים בקבוצת דיון אינטרנטית באתר Medscape. מערכת דוקטורס אונלי מביאה את עיקריו. ומה אתם חושבים?

בקבוצת דיון באתר Medscape הוצגה השאלה "האם אתה מרגיש שקיום אוכלוסייה גדולה של רופאים מזדקנים הוא מדאיג מבחינת בטיחות המטופלים? אם כן – כיצד יש לפעול בנושא?”

רופא משפחה שהגיב העלה אפשרות של בדיקות סקר לאיתור הידרדרות קוגניטיבית לרופאים מעל גיל 65. ההצעה עוררה תגובות סוערות, בעיקר של רופאים מבוגרים יותר. "אני חש דחייה מעצם הרעיון, ואיני מתכוון להפסיק את עבודתי עד שאחוש שאני מאבד את יכולותיי" כתב פנימאי בן 70. רופא ילדים ציין כי מיומנותו בנטילת אנמנזה וביצוע בדיקה גופנית ושנים של ניסיון מקנים לו יתרון על פני רופא צעיר "הבוהה במסך המחשב ושואל שאלות על פי סימון ברשימה קבועה מראש", והוסיף כי אם מיומנותו הקלינית תרד לרמה כזו (של הרופא הצעיר), יפרוש מרצונו, ולדעתו הרופאים המבוגרים אינם אלו המאיימים על בטיחות המטופלים.

רופא מבוגר (אילוסטרציה)

רופא מבוגר (אילוסטרציה)

חלק מהרופאים המבוגרים יותר תמכו ברעיון של מבחנים קוגניטיביים. רופא משפחה בן 79 ציין כי הוא מודאג כיוון שהוא מוצא את עצמו פונה יותר ויותר למאגרי מידע ממוחשבים לגבי נושאים שנתקל בהם בעבר, אך לא הצליח לזכור במדויק, והדבר עורר בו חוסר ביטחון לגבי יכולתו לתפקד כרופא. פסיכיאטר בן 68 כתב כי ברור לו שמהירות עיבוד המידע שלו ירדה, וזכרונו, שהיה מצוין בעבר, הוא כיום רק ממוצע. “המטופלים שלי אוהבים אותי ואומרים שאני רופא אכפתי. זה דבר טוב, אך לא אומר בהכרח שאני יודע מה אני עושה!” כתב. רופא מבוגר מתחום הרפואה הדחופה כתב כי דווקא אלה החוששים להיבחן צריכים להיבחן, ככל הנראה.

רופא משפחה כתב כי הבחין ברופאים רבים הממשיכים לעסוק במקצועם הרבה אחרי שהיו צריכים לפרוש, ואיש אינו מעלה את הנושא עד שהם מבצעים פעולה המסכנת את חייו של מטופל. "דמנציה מוקדמת אינה מובחנת בקלות... נתקלתי ברופא אחד לפחות שהמשיך לעסוק במקצוע לאחר שאובחן כסובל ממחלת אצלהיימר". פסיכיאטר שחיזק את דעתו כתב כי כמנהל יחידה גרו-פסיכיאטרית נתקל ברופאים רבים שגם לאחר שאושפזו במחלקה סברו כי יוכלו להמשיך לעסוק במקצועם, שכן הסובלים מדמנציה אינם בהכרח מודעים למצבם.

רופאים אחרים חשבו כי הפעולות לניטור איכות הטיפול הרפואי המבוצעות כיום מספקות, ואמורות לאתר רופאים שאינם כשירים לעיסוק במקצוע. כמו כן הועלו שאלות לגבי מידת הדיוק של מבחנים קוגניטיביים. פסיכיאטר כתב כי עבר מבחנים נוירוקוגניטיביים בעבר והוא מודאג לגביהם, שכן הם אינם משקפים את הכישורים הדרושים לצורך עיסוק ברפואה. נוירולוג שהגיב כתב כי "מבחנים נוירופסיכולוגיים הם מאוד ואריאביליים, לא אמינים ומיותרים", וציין כי נתקל במטופלים רבים הסובלים מדמנציה שהשיגו תוצאות טובות מאוד במבחנים כגון Mini Mental State Examination.

רופאים אחרים העבירו את הדיון לתחומים אחרים מלבד הרפואה "אם נשקול ביצוע מבחנים קוגניטיביים במקצוע הרפואה, יש לדרוש זאת גם משופטים בכירים ומחברי קונגרס" הציע קרדיולוג.

ופנימאי אחד כתב רק: "תזכירו לי, מה הייתה השאלה?”

ומה אתם חושבים? מערכת "דוקטורס אונלי" מזמינה את הגולשים לדון בנושא באמצעות מערכת התגובות (טוקבקים) למטה.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור:

http://www.medscape.com/viewarticle/771706

נושאים קשורים:  חדשות,  הזדקנות,  מבחנים קוגניטיביים
תגובות
גלית
28.10.2012, 10:59

לדעתי הנושא מידיי חשוב מכדי שניתן להזניח אותו.
נראה לי כי רופא מגיל מסויים וגם רופא שחלה במחלה
שיכולה להשפיע על יכולויותיו הקוגנטיביות צריך לעבור מבחנים הבודקים יכולת אבחנה וכישורים נוספים הנדרשים מרופא
כדי לקבוע האם הוא רשאי להמשיך ולעסוק ברפואה.
כך גם לגבי מקצועות נוספים שהם חשובים מבחינת שלום הפרט ורווחתו.

ד"ר שופמן אמי
29.10.2012, 19:48

כנראה מגיל מסוים סביב ה70 יהיה הכרח לעשות את המבדקים אך יש לעשות זאת גם לעורכי דין,שופטים , שרים ונשיאים

עדו
29.10.2012, 19:55

לכל המתלבטים והמודאגים : התשובה היא כב' נשיא מדינת ישראל מר שמעון פרס הנושק לגיל מופלג של 90 שנה , מתפקד היטב , מייצג מצוין את מדינת ישראל ואינו שוקל בכלל לפרוש טרם עת מכהונת נשיא המדינה.
דוגמא הפוכה : ע"ה מנחם בגין ז"ל שעזב ביזמתו את ראשות ממשלת ישראל מטעמי בריאות.
ובנוסף- פרקליט בכיר ומבריק, ז"ל , שנטש את משרדו הענק ואת עריכת הדין - מפאת מחלה קשה
בסיכום : נראה לי ברור כי כשם שלא הציבו בעבר ועד כה גבולות של גיל לתפקוד של רופאים במקצועם והשאירו זאת להחלטתם וגורלם כך יש לנהוג כיום ובעתיד לבוא.

יבגני
29.10.2012, 20:04

בתחומים מסויימים כדוגמת נהיגה בכלי רכב יש חובה על כל אדם שיש אפילו צל של ספק לגבי היכולת שלו לבצע באופן בטוח את כל הפעולות הנדרשות לצורך אותה פעילות, לעבור ברור רפואי, הן אם מדובר בבריאות גופנית והן בבריאות נפשית.
ומגיל מסויים על כל נוהג לעבור בדיקות רפואיות (נעזוב בצד בינתיים את אמינות הדיווח הרפואי שהנוהגים מקבלים ברופאיהם).
ולאף אחד אין ספק בכך שהנוהל מוצדק ואף מציל חיים.
באותה מידה יש לקבוע בדיקות רפואיות תקופתיות, כולל איבחונים קוגניטיביים, לכל מקצוע מחייב תהליך של רישוי כגון נהגים, עורכי דין לסוגיהם (ובוודאי שופטים), רופאים, טייסים וכו'.
לא אתנגד אם ייקבע בחוק שחברי כנסת ישראל ייבדקו לגבי היכולות הקוגניטיביות שלהם (כאשר לאחר שנבחרים נהנים מחסינות)

דב בריקנר
29.10.2012, 20:44

רופא הוא מונח כללי מדי לצורך קביעת כושר עבודה . מנתחים נדרשים למיומנויות שונות משל רופא פנימי, כמובן, ובין המקצועות הכירורגיים יש הבדלים מבחינת הצורך בידים יציבות או קואורדיצית עין-יד וזו רק דוגמה. מקצועות כמו רפואה פנימית, ילדים או פסיכאטריה נשענים יותר על כישורים קוגניטיביים אבל עדיין מחייבים עינים ואוזניים , וכמובן תפקוד קוגניטיבי שמור. אינני חושב שרופא בגיל שבעים צריך להיות חשוד מיידי ברפיון שכל. רופא שרוצה לעסוק ברפואה רשאי לעשות זאת בכל גיל. מערכת שמעסיקה רופא מבוגר נדרשת לעירנות להתנהגות חריגה ולהפנות, במקרה הצורך, את הרופא לאבחון, והערכת כשירות. אפשר להיעזר לשם כך בשירותי הרפואה התעסוקתית (ולצורך הגילוי הנאות זו ההתמחות שלי...).

אני
29.10.2012, 21:28

אם אומרים זאת על רופאים, אז גם על מקבלי ההחלטות במדינה. כמו למשל אריאל שרון שהחליט פתאום בניגוד לכל מה שהאמין לפני כן להתנתק מגוש קטיף.ואולי התחיל להבשיל בו דמנציה ווסקולרית- ובהמשך חווה ארוע מוחי גדול. וכיצד אני יודעת שאת החלטותיו הקודמות הוא קיבל מתוך צלילות הדעת? אני בעד מבחנים קוגניטיביים לכל ראשי הממשלה המכהנים, ולכל השרים בממשלה לפני שהם מקבלים החלטות הרות גורל.

ד"ר חסן אמון
29.10.2012, 21:32

השאלה של עסוק רופאים מבוגרים גמלאים ברפואה מורכבת מאד.נכון אנחנו הרופאים מתעסקים בחיי אדם,אבל בל נשכח שהמיומנות וקבלת ההחלטות לא קשורות רק לגיל כי בעקר למצב המנטאלי והפיזי של הרופא.אנחנו הרופאים לא עם מיוחד במינו כי אם כמו כולם כמו נשיא המדינה,כמה ראשי ממשלה בעבר הלא רחוק וכמו הרבה הרבה שרים וכמו כל השופטים מחוקקים חוקים ומקבלים החלטות גורליות לגבי יחידים וכלל האוכלוסיה.
עלכן אי אפשר לחוקק חוק שכופה על כל הרופאים להמשיך לעבוד מעבר לגיל הגמלאות או לפסול את כולם.בכל מקצוע ובכל תחום ישנן ועדות קבלה מקצועיות שמראינות ובודקות את התאמת וכשירות המועמד המסוים ומחליטות בהתאם.
אינני חושב שישנו צורך במבחנים קוגנטיביים מכל סוג שהוא
שינבאו במדויק את מצבו של הרופא.
לבסוף בל נשכח שחלק לא מבוטל מהרופאים הבכירים ביותר ממשיכים לעבוד בבתי חולים פרטיים ברמה הגבוהה ביותר כאן בארץ ומהווים נכס יקר ביותר עבור בתי חולים אלו.

ד"ר עוזי רביב
30.10.2012, 01:07

עבדתי בשירות המדינה בבית חולים ממשלתי 35 שנה ובגיל 65 [אז גיל היציאה לפנסיה] יצאתי לגימלאות. עם זאת המשכתי לעבוד כרופא ילדים בקהילה [דבר שהחלתי בו 12 שנה בטרם פרישתי מבית החולים ובמקביל לעבודה בו- חצי משרה[ עוד 10 שנים כרופא עצמאי ב"מכבי". אני רוצה להזכיר כי "מכבי" הוקמה ע"י קבוצת רופאים ובחוזים של הרופאים [כולל שלי!]לא צויין כלל תאריך פרישה. רופא עבד כל עוד הוכיח שהוא כשיר, היו לא לפחות כמה מאות מטופלים ולא היו כל תלונות על עבודתו. הצלחתי לצלוח את כניסת המחשב למרפאה ולא התקשיתי להשתמש בו ועם זאת להיות קשוב למטופליי.
בגיל 75 פרשתי מהעבודה, כי זה היה הגיל שנקבע ע"י הקופה לוותיקים. כיום גיל הפרישה עומד על 70.
ברור לי שפרישה מעבודה הוא עניין אינדיבידואלי ולא גיל קשיח. יש לאפשר למי שרוצה לפרוש, אבל מי שיכול יש לתת לו להמשיך בעבודה, בעיקר כיום כאשר מסתמן מחסור ברופאים ראשוניים. אם יידרשו מיבחנים קוגניטיבים - אדרבא, שייעשו.

דר ברמי
30.10.2012, 07:55

למיטב הבנתי והכרתי אין תחילה במתן רשיון לעיסוק ברפואה מבחן קונגנטיבי (MMSE וכד') . אישית אני מציע לייצר זאת ולבצע מעקב בתדירות שתקבע (כל 10 שנים למשל) ובהתאם לכך לחדש רשיון לעסוק ברפואה. איני משוכנע שהגיל לבדו יכול לשמש כמדד. בנוגע למדדי איכות המופעלים היום הם יכולים להשתלב במדד.

נחמיה קיסר
30.10.2012, 08:27

בדיוק כמו בנהיגה וברכב אספנות יש מקום לבצע איבחון קוגניטיבי ביל הפרישה

פרופ. א. גולדהמר
30.10.2012, 10:17

מאחר ולסוגייה זו אין תשובה או פתרון חד משמעי, צודק, מוסכם על כולם, ברור לחלוטין שצריכה להתקבל החלטה שרירותית מנהלתית/רגולטורית/חוקתית שתקבע את גיל הפסקת העיסוק במקצועות מסויימים כגון רפואה (כולל מטפלים ברפואה משלימה......), שופטים (יתכן גם עורכי דין) ועוד.
ברור לחלוטין שקיים אחוז מסויים של רופאים (או בעלי עיסוק אחר) שיפגעו בעליל, שהרי מכירים כולנו דוגמאות ביומיום של אותו רופא, שופט וכו. בגיל 85 או 89 צלול לחלוטין, מבריק וכו. שיפגעו ללא ספק מהוראה כזו מאידך יחסכו מאיתנו אין ספור בעלי מקצוע בתחום מעל גיל 70 או 75 או 80 שהיכולת הקוגניטיבית שלהם ללא ספק פגומה. כפי שבוודאי יש צעירים בני 15 שהינם כשירים לנהיגה ברור לחלוטין שטוב שיש גיל סף לקבלת רישיון, יתר על כן, חיוני מאד כפי שאנו רואים מידי יום בכביש שיש צורך דחוף לקבוע גם סף עליון בגיל להמשך החזקת רישיון נהיגה (ויהיה אשר יהיה, 72, 75, 80 וכו). רופאים שלהם נגיעה ישירה לתוחלת ואיכות חיי מטופלים חובה שיהיה גבול עליון לאפשרות העיסוק שלהם !

ד"ר דוד פרץ
30.10.2012, 12:03

יש לסמוך על מיומנותו ושיקול דעתו של הרופא המבוגר שכאשר "כוחותיו הנפשיים יעזבו אותו"
הוא ישים את הסטטוסקופ על השולחן , בנוסף הרופא לא עובד בחדר אפל ומבודד מתחת לאדמה אלא נכנס ויוצא בין אנשים ,פוגש עמיתים בעבודה ובכנסים כך שכאשר כושרו הקוגנטיבי יפחת העובדה לא תשאר עלומה . אם לבדוק את הכושר הקוגנטיבי אז לכולם מנהג המונית ועד נשיא המדינה.

עמי תיכון
30.10.2012, 14:01

אין ספק שיכולת הזכרון פוחתת עם השנים ובנוסף הסיכון לפתח אלצהיימר או מחלת נפש אחרת של הגיל המבוגר הולך וגדל ביחד עם גילו של הרופא.
באופן אישי ביום שאהיה מודע לכך שהתפקוד שלי כרופא מבחינת ידע ו/או יחס למטופלים אינו תואם את המצופה ממני, בין אם על פי תחושתי האישית ובין אם על פי תגובות של הסובבים אותי כולל המטופלים, אניח את המפתחות על שולחן המרפאה "ואסגור את הבסטה".
רק לתזכורת, הכלל הראשון ברפואה הוא Primum non nocere (קודם כל לא להזיק). כלל זה אמור להיות נר לרגלינו הרופאים ועל פיו יש לנהוג גם בנושא מועד הפרישה מהמקצוע.

עדנה קוט
30.10.2012, 16:02

ום אדם אינו מסוגל לשפוט אם הינו בכושר הולם להיות רופא למעשה בכל גיל אלא שמקובל שעד גיל שבעים הוא מיומן ובעל כישורים מתאימים. בגיל למעלה משבעים ישנם לא מעט רופאים המעוניינים לעבוד אך יש ליצור מנגנון בקרה שיקבע מה רמת מיומנותם, הזכרון, הריכוז, תכנון, יוזמה החלטה, שיפוט. האם מסוגל הרופא הקשיש לראות את השלם ולא להבחין רק בפרטים ועוד. ישנם לאו דוקא יחידי סגולה שניסיונם עומד להם לעזר , מיומנותם לעיין בספרות כתובה ודיגיטאלחית וסקרנותם אינם נופלים בכושר איבחון מזולתם הצעירים יותר. הבקרה היא כאן ראש פינה.
עדנה קוט

יצחק דנו
30.10.2012, 17:41

השאלה האם אנשים מבוגרים או זקנים יכולים לתפקד ולא אם רופאים יכולים לעבוד.לעניות דעתי במקצוע כמו רפואה הסינון יקרה באופן טבעי ויש להניח לשאלה הטיפשית.ברור כמו בכל דבר שיהיו כאלה שלא יפרשו אך לדעתי מדובר במיעוט

פרופסור אמריטוס בנימין מעוז פסיכיאטר
30.10.2012, 18:30

השאלה שהעלתה הינה מרוכבת מאד.
היא גם אישית מאד ותלויה במידת הסיפוק שיש לרופא מעבודתו. סופר לי, לפני שנים 0(על ידי מיכאל הרץ ז"ל) שרופאים כלליים באנגליה, כל כך סןבלים מעבודתם, שהם עשו "טבלת יאוש", וסיפרו לו שיש להם עוד X ימים לעבוד, עד הפנסיה הגואלת. יש גם רופאים שמצפים לזמן חופשי ורוצים לעשות עוד מה שהוא אחר בחיים.
מאידך יש רופאים שרוצים בגיל 65 להמשיך לעבוד, הם אולי יחפשו להם פינה מסוימת שבה הם ממשישכים להיות מעודכנים. אי אפשר בימינו להיות UP TO DATE בכל השטח הרפואי, גם לא של התמחות מוגבלת.
הרמזים שנשמעו, שרופא יכול התדרדר מבחינה מנטלית ולכן עלול להזיק לחוליו ומטופליו, הינה מוגזמת ביותר. למרות ההפרעות הקלות בזיכרון לתווך קצר ובריכוז, שיש כמעט לכל אדם בעת הזקנותו, מתץאזן על ידי הנסיון הרב, שיקול הדעת הרחב והחכמה. מובן מאליו שרופא מזדקן צריך להיות בעל ביקורת עצמית והוא לא צריך להתביש כשהוא מתיעץ ומתעדכן אצל רופא צעיר ובקיא יותר.
אחד הדברים שאנשים זקנים "לוקים" בהם , היא האריכות; אנו אןהבים לספר, יש לנו זמן.
כך שאני מבקש סליחה שהארכתי,
בברכה, בנימין מעוז, מחר בן 83, ועדיים עוסק בפינה קטנה של הרפואה.

שלמה ברסניאק
12.01.2013, 16:25

מסכים איתך
הנסיון אישי מלמד אותי שלהמשיך כרופא רק 3-4 שעות ליום,ללא לחץ רק מוסיף לי ולמטופלי
לא רק זה נכון,אלה שמטופלי כשרוים לחץ בתור ממוחשו מבטלים עם אפשר ולא מדובר בביקור שלא ניתן לדחות
אז.....כולפם נהנים

עדנה קוט
30.10.2012, 19:52

לא ברור לי למה תגובתי הוסרה. אחזור ואגיב. שום רופא אינו מסוגל בכל גיל לשפוט נאמנה אם הוא כשיר אם לאו. על אחת כמה וכמה בגיל מבוגר לכן, וכמה חברים הביעו זאת יש צורך בבקרה לאורך עבודתו גם בשנים צעירות יותר. הבקרה היא בתחום הקוגניטיבי, סבלנות, אמפאטיה לחולה כושר החלטה ובוודאי אבחון.
גם רופאים בעלי ניסיון המשלים עצמם שיוכלו להודות ולהגיד מתי עלולים למעוד אינם מסוגלים לווסת ולשפוט רף כישוריהם.
בקרה יעילה גם כלפי אותם רופאים המתנשאים ואינם מדברים עם החולה בגובה עינים ואינם משרתים את המקצוע למרות הידע שלהם. דמות הרופא חייבת להיות בראש מעיינינו צעירים כקשישים.
לכן יש להניח לרופאים מבוגרים להמשיך ליעץ אך תחת בקרה.

שלמה ברסניאק
30.10.2012, 23:41

אני בן 67,ממחה ברפואת המשפחה,חש שמתפקד היטב ומעבר לכך
זיכרוני לא כשל וגם לא כושר החלאה

ד"ר אלה שמרקוב
03.11.2012, 13:04

אני פסיכיאטרית ילדים במיצועי.בת 49,אז אין לי בנתיים מגע אישי לדילמה,שהיא חשובה בהחלט.
אני רוצה לדעת ,לפני שאגיב,מי עלה את השאלה ,כי זה לא ברור מי כתבכם.

ד"ר אלחין עודה
07.11.2012, 16:56

אין צורך בהרבה התלבטיות חייבים חוק בעניין הזה גיל 70 מקסימום ניקודה
צריך להסתכל על הגיל הצעיר שממתין למקום פנוי על מנת להתקדם אין צרוך להיות אגואיסטים על סוף חייהם ,לצאת לפנסיה ולהתחיל לטייל ולהנות מהחיים ולא לתקוע את עצמו או להמתין למחלה קשה על מנת לצאת לפנסיה .

ירון
07.11.2012, 20:02

ניצוץ של שפיות ....

שלמה ברסניאק
12.01.2013, 16:08

אולי בבתי חולים,לא בקהילה בה יש חסר ממש

דר' אלכסנדר וויסבורד
07.11.2012, 17:07

אני מסכים לחלוטין עם דר' דב בריקנר, אך רוצה להוסיף ולציין, שהרופאים הצעירים הם בני אדם ותפקודם הקוגניטיבי עלול להשתנות מעת לעת כתוצאה ממחלות, טראומות, שימוש בוגזם באלכוהול סמים ועקב השפעה של גורמים אחרים, לכן התגובה של דר' דב בריקנר נכונה, לדעתי, לגבי רופאים בכל הגילאים.

ירון
07.11.2012, 20:00

אנשים כאן לא נורמלים!

מי בכלל רוצה לעבוד בגילאים האלו? ? ?
אני עדיין לא מרוצה מהעניין שאצטרך לעבוד עד גיל 67 במקום גיל 65, ולפי הרוחות המנשבות באוצר הגיל עלול לעלות. מצידי שיורידו את גיל הפרישה ל 60 (זה לא יקרה, כי קרנות הפנסיה תתמוטטנה כלכלית).

יש חיים מחוץ לעבודה. תהנו, תעשו ספורט, תבלו עם הנכדים, תלכו לשמוע הרצאות.

שלמה ברסניאק
12.01.2013, 16:06

הכל במידה
אפשר לעבוד רק 3-4 שעות ביום
יש הרבה מה לעשות גם כך
רפואה זו אורך חיים
לנסיון של רופא מבוגר אין תחליף בינתיים

בנצי
11.11.2012, 11:44

לדעתי יש ירידה בחלק מתפקודי הרופא הקשיש.(נאמר שרירותית אחרי גיל 65 ). להערכתי הירידה מתבטאת בעיקר במהירות התגובה,ברמת הביטחון העצמי,ירידה קלה בזיכרון. עם כול זאת, הנסיון שנצבר אצל הרופא הוותיק אינו בר תחליף ולא יסולא בפז. יש לראות ברופא הוותיק מקור לניסיון מצטבר רב ערך ומקור להתייעצות מקצועית . יש להשתדל פחות להריץ אותו להחייאות למשל, או לאירועים קליניים בהם מכלולל חולשותיו עלול לבוא לידי ביטוי. מאידך יש לדאוג לו לעבודה רוטינית בסביבה המוכרת לו שנים רבות...
תפקידו העיקרי של הרופא הוותיק צריך להיות ייעוץ והכוונה לרופאים הצעירים והמתלהבים.

ד"ר קרימצ'נסקי בנצי.
בי"ח לוינשטיין.

ד"ר קרימצ'נסקי בנצי.
לוינשטיין.

למגיב שלומה ברסניאק.
אם הכול בסדר אצלך אולי תוכל להסביר למה התכוונת בתגובתך ב : "זיכרוני לא כשל וגם לא כושר החלאה"?

ירון
12.11.2012, 21:28

ההסבר הוא שהאות "א" נמצאת בסמוך לאות "ט" במקלדת. הוא התכוון כמובן לומר שלא נפגע אצלו כושר ההחלטה.
עצם העובדה שלחץ בטעות על האות "א" הסמוכה, אין בה כדי להעיד שתפקודו ירוד. זה יכול לקרות לכל אחד.

עם זאת, אני חייב לציין שאינני מבין את התשוקה לעבוד בגילאים כאלה.

שלמה ברסניאק
12.01.2013, 16:03

זה התכוונת בדיוק
יש 3 דרכים להפסיק את עבודה כרופא גמלאי
1.רופא בגמלה מחליט לא לעבוד יותר
2.עם רופא גמלאי ממשיך לעבוד וחש שאינו מסוגל להמשיך עקב כישלון בזיכרונו או שיפוט
3.אם רופא גמלאי ממשיך לעבוד,כושל ולא חש בזה אז עם מקבל הערות חייב להפסיק.לא מתכוון שמשרד הבריאות מפסיק את עבודתו עקב סיכון מטוליו שזה ברור וחבל שהרופא בעצמו לא חשב על זה

שלמה ברסניאק
12.01.2013, 16:11

כושר החלתה

שלמה ברסניאק
12.01.2013, 16:13

כושר החלטה
עדיין יכול לתקן את עצמי!

שמואל גבעון
13.11.2012, 15:52

זה מאד אינדיבידואלי ויש בהחלט מקום לשקול מבחנים קוגניטיביים חובה מעל גיל מסויים אם ברצונו של הרופא להמשיך לתפקד במקצועו. כולנו מכירים אנשים שממשיכים לתפקד במלוא המרץ בגיל 80 ואפילו בגיל 90 ולחלופין, כולנו מכירים אנשים שמפתחים דמנציה בגילאים הרבה יותר צעירים, כך שאין תשובה אחידה בנושא.

דר' אבו מוך ג'אודת
18.12.2012, 07:50

היני רופא צעיר ,אני מכבד מאד הרופאים הוותיקים מכל הבחינות ,ידע ,מיומנות ,נסיון והתמדה בעבודתם הקשה והשוחקת ,אני בעד לתת לכל רופא חופש הבחירה לפרוש או להפסיק לעסוק ברפואה ,וזה בגלל שהעניין כולו הוא אינדיוידואליואין מקום להכללות.
תודה

חגי קדם
13.01.2013, 11:30

לצערי אני נמצא קרוב יותר לגיל הנדון, מאידך אינני עוסק ברפואה קלינית כך שיכול להביט על העניין קצת ממרחק.
כמה הערות:
1. אני מתחבר לתגובתה של עדנה קוט (30.10.12). העיסוק ברפואה דורש מכלול כישורים ויכולות ואיננו מסתכם ביכולת הקוגניטיבית היורדת עם הגיל שהיא בסיס הדיון. אני תומך מזמן ב"בדיקה תקופתית" של רופאים, כמקובל במקומות אחרים, כמו גם לגבי בעלי מקצוע נוספים. אני מכיר רופאת משפחה שעושה צילום גולגולת לכל כאב ראש. מכיר גם רופא שהודיע לאשתו הנדהמת של מטופל היושב משותק בכסא גלגלים, כי "כדאי שתתרגלי לזה שהוא יישאר ככה עד יומו האחרון", כל זה בעמידה ליד תחנת האחות, באמצע המחלקה ובנוכחות אנשים נוספים. שניהם לא התקרבו לגיל הפנסיה. כל אחד מוזמן לחשוב מדוע אנחנו כגוף מקצועי מתנגדים מסורתית לבדיקה תקופתית שתאשרר את יכולתנו המקצועית. לצערי, אינני מכיר דרך אמתית לבדוק הכל ולהוציא רופאים בלתי כשירים מהמערכת, בלי קשר לגילם, ואני מהמר שזה גם לא יקרה.
2. עם הגיל חלה ירידה ביכולות הקוגניטיביות ואי אפשר להתעלם מכך. מאידך, לניסיון הנצבר יש ערך עצום. הרגע שבו המאזן הופך שלילי, הוא עניין אישי. מאחר ואין לסמוך על המודעות העצמית במקרה זה, יש טעם ל"בדיקה תקופתית" וזה הזמן לחזור לסעיף הקודם.
3. קניתי לא מזמן ספר "שיפור הזיכרון בגיל השלישי". אין לי מושג איפה שמתי אותו...
בהצלחה לנו ולמטופלינו.
חגי קדם