טרשת עורקים

קשר בין משקעי סידן בעורקי הלב לתפקוד האנדותל

עורקי לב ללא משקעי סידן, המצביעים על תהליך טרשתי, נמצאו קשורים לתפקוד אנדותל תקין

15.08.2012, 15:17

CT של הלב לקביעת כמות סידן (CAC) היא בדיקה אשר מטרתה לבדוק את כמות הסידן בעורקים הכליליים, והמספר שמתקבל הוא מדד להערכת כמות טרשת העורקים בלב. לפיכך משמשת הבדיקה כאמצעי לחיזוי הסיכויים למחלת לב. בדיקה זו מבוצעת ללא חומרי ניגוד, אך מצריכה קרינה. מספר נמוך בבדיקה מצביע על סיכויים נמוכים לחלות בעתיד.

תפקוד שכבת האנדותל הוא המדד הקליני הראשון שאפשר לאבחן בתהליך הטרשתי. האנדותל בשנים האחרונות התגלה כשכבה אקטיבית שמטרתה לשמר את תפקידי המערכת הווסקולארית (טונוס כלי הדם, מניעת היצמתות של טסיות, אנטי אינפלמטורי ועוד) ולהגיב לשינויים על פי צורך. יש הרואים בו איבר אנדוקריני לכל דבר, והוא מפריש חומרים רבים, העיקרי ביניהם הינו ה-NO שעל גילויו נתקבל פרס הנובל ב-1998. עם השנים החל מחקר רב לשם אבחון תפקודו באופנים לא חודרניים.

לאור האמור לעיל, תפקוד לקוי של האנדותל יכול להיות הגורם להתפתחות משקעי הסידן בעורקי הלב. מטרת מחקר זה הייתה לבחון את הקשר בין תוצאות נמוכות בבדיקת CAC לבין תפקוד האנדותל אצל חולים ללא מחלת לב או סוכרת.

82 איש הוערכו באמצות בדיקת CAC ומכשיר האנדופת (מכשיר פרי טכנולוגיה ישראלית) המעריך את תפקוד האנדותל באופן לא חודרני וללא קרינה. מבין הנבדקים, אצל 39 התקבל CAC=0 ואצל 43 נמצאה ספירת סידן נמוכה. בקבוצת CAC=0 השכיחות של תפקוד אנדותל תקין הייתה גבוהה (84.6%) בהרבה ובאופן משמעותי מקבוצת ה-CAC שמעל 0 (48.8%). נמצא מתאם גבוה בין CAC=0 לבין RHI תקין (מדד האנדותל על פי האנדופת) (γ=0.704, P<0.001). באופן ממוצע תפקוד האנדותל היה טוב יותר בקבוצת ה-CAC=0י(RHI 2.2±0.6 vs. 1.8±0.5, P=0.002). ברגרסיה רבת משתנים רק ציון אנדותל תקין וגיל היו קשורים באופן עצמאי ל-CAC=0.

מחקר זה הוא הראשון הבודק ומצביע על קשר בין תפקוד אנדותל לבין התפתחות משקעי סידן בעורקי הלב. כאשר תפקוד האנדותל תקין הסיכוי למשקעי סידן יורד ויכול להיות שזהו ההסבר לסיכון הנמוך למחלת לב שנמצא אצל אנשים עם CAC נמוך.

ערך: ד"ר רועי תירוש

מקור:

Normal Vascular Function as a Prerequisite for the Absence of Coronary Calcification in Patients Free of Cardiovascular Disease and Diabetes. Li J, Flammer AJ, et al. Circ J. 2012 Jul 31. [Epub ahead of print]

נושאים קשורים:  טרשת עורקים,  אנדותל,  מחלת לב,  CAC,  מחקרים
תגובות
נחמיה
10.10.2012, 00:16

איך בודקים את תפקוד האנדותל ?