חדשות

חוסר שינה עלול להשפיע על יכולת מנתחים להתמודד עם הבלתי צפוי

מחקר אמריקני חדש בחן באמצעות סימולאטורים את ההשפעה שיש לחוסר שינה על ביצועיהם של מתמחים בכירורגיה

במחקר חדש שבוצע בקולג' לרפואה של אוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב נמצא כי מנתחים שסובלים ממחסור בשינה מסוגלים לבצע מטלות כירורגיות, אולם רק אלו שנלמדו קודם לכן, והם אף מסוגלים ללמוד מטלות חדשות ממש כמו מנתחים שהגיעו לחדר ניתוח לאחר מנוחה מספקת.

אף על פי כן, אצל מנתחים הסובלים מחוסר שינה, המוח חייב לעבוד חזק וקשה יותר, והדבר עלול להוביל לבעיות במהלך אירועים בלתי צפויים המתרחשים בחדר הניתוח.

מעט שעות שינה (אילוסטרציה)

חוסר שינה (אילוסטרציה)

המחקר שפרטיו מתפרסמים ב-American Journal of Surgery בוצע על סימולאטורים ובחן את אפקט השינה (ובעיקר מה שמכונה חסך או מיעוט שינה מספקת) על מנתחים. החוקרים, ובראשם ד"ר ג'ונתן טומסקו, מתמחה בכירורגיה, מסרו כי סימולאטורים משמשים כיום להכשרת מנתחים ולאימון מתמחים חדשים בפרוצדורות שונות.

במחקרים קודמים שבחנו את ההשפעות של חוסר שינה על ביצוע מטלות לא רפואיות כמו טיס, נהיגת רכב ציבורי או פרטי נמצא כי הביצועים מושפעים באופן משמעותי מחסך בשינה.

בניסוי שנערך לצורך מחקר זה נעשה שימוש במערכת מציאות מדומה (VR) כסימולאטורים למנתחים. השתתפו בו שתי קבוצות של סטודנטים לרפואה, האחת שסבלה ממחסור בשינה והאחרת שנחה מספיק זמן לפני כל שלב בניסוי, שבו נבדקו שלוש דרגות קושי. כל אימון כירורגי נמשך 45 דקות. כן נבדקו מצבים כמו מטלה כירורגית בלתי צפויה, על מנת לבחון פעילות מוחית מוגברת ויכולת להתגבר על קושי. הזמן שנקבע כשינה מספקת לפני מבחן הניתוח היה 6 שעות שינה לפחות. המשתתפים שהיו בקבוצת המנתחים שסבלו ממחסור בשינה נחו פחות משעתיים לפני המטלה שנקבעה להם. רוב משתתפי הניסוי היו מתמחים במסגרת משמרת עבודה רגילה ומתחלפת של 24 שעות, והבודקים בחנו את האפקט שיש לביצוע הניתוח בשעות הלילה במצב של ישנוניות.

לדיווח על המחקר

נושאים קשורים:  חדשות,  כירורגיה,  מחסור בשינה
תגובות