חדשות

חדש ב"הלל יפה": מערכת רובוטית לחלוקת תרופות

מטרת המערכת החדישה, ראשונה מסוגה בישראל, למנוע טעויות ולהעביר את ליקוט התרופות וחלוקתן לאחריות בית המרקחת

מערך התרופות בארון כפי שמסודרות על ידי הרובוט

מערך התרופות בארון כפי שמסודרות על ידי הרובוט (צילום: דוברות המרכז הרפואי הלל יפה)

מערכת רובוטית משוכללת לחלוקת תרופות למחלקות השונות בבית החולים, הוכנסה לשימוש במרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה. זו המערכת הראשונה מסוגה בישראל. המערכת הרובוטית מצליבה מידע רפואי של המטופל עם המרשם שניתן על ידי הרופא המטפל. מטרת המערכת למנוע טעויות ברישום תרופות ובעת שהן ניתנות לחולים המאושפזים.

מנהל שירותי הרוקחות ומערך המעבדות ב"הלל יפה" ד"ר איל שוורצברג מסר כי במרבית בתי החולים בארץ שיטת חלוקת התרופות לא השתנתה שנים רבות. כל מחלקה מקבלת מבית המרקחת מלאי על פי בקשתה וצרכיה, והצוות הסיעודי - בהתאם למרשמים הידניים או הממוחשבים שכותבים הרופאים בגיליונות המאושפזים - דואג ללקט את התרופות הנכונות, להכינן ולחלקן למטופלים. פעולות אלו גוזלות זמן רב ועלולות להוביל לטעויות במתן התרופות מסיבות שונות – אי הבנה של כתב ידו של הרופא, בחירת תרופה שגויה, מתן מינון שגוי או חוסר תשומת לב לתרופות צולבות. גם רישום התרופה על ידי הרופא עשוי להיות שגוי ועלולות לקרות תקלות שונות שעיקרן בחירת מינון שגוי ויחסי גומלין בלתי רצויים בין התרופות שנבחרו.

המערכת הרובוטית מיירטת בעיות בטיפול התרופתי ומונעת אותן בטרם התרחשו. תודות למערכת זאת עבודת ליקוט התרופות וחלוקתן עוברת כולה לאחריות בית המרקחת. "הרובוט מאפשר בקרת איכות בכמה צמתים", הדגיש ד"ר שוורצברג, "בעת קבלת המרשם מהמחלקות, לאחר שהצוות הסיעודי מעביר את המרשם לבית המרקחת, רוקח מוסמך מזין את הנתונים למחשב (למערכת בדיקת מרשמים קלינית) והמחשב בודק את המינונים ובעיות אחרות ברישום התרופה ובטיפול התרופתי (אם יש). התוכנה במחשב מצליבה את המידע עם נתוני האשפוז של המטופל כדי לוודא שניתנות התרופות הנכונות, ללא כפילויות והתנגשויות וגם נבדק נושא הרגישויות".

הרוקח מזין את הוראות ההפעלה לרובוט

הרוקח מזין את הוראות ההפעלה לרובוט (צילום: דוברות המרכז הרפואי הלל יפה)

בהמשך, ליקוט התרופות נעשה ללא מגע יד אדם. לאחר הזנת המרשם, מועברת הוראה לרובוט שמלקט את התרופות במינון המדויק, ונבדק תוקפן ושלמות אריזתן. אחר כך מדפיס הרובוט את הנחיות המרשם למטופל, כולל התאריך והשעה שבהם עליו ליטול אותן, ומצרף זאת בשקית הרמטית הנושאת את פרטי המטופל ואמצעי זיהוי ברקודי.

סיום התהליך - כל מטופל מקבל שקית אישית עם תרופותיות

סיום התהליך - כל מטופל מקבל שקית אישית עם תרופותיות (צילום: דוברות המרכז הרפואי הלל יפה)

השקיות האישיות מועברות למחלקה ומחולקות על ידי הצוות הסיעודי לעגלות הייעודיות הנושאות את שם המטופל. אם המטופל עוזב את בית החולים או המחלקה, השקית מוחזרת בשלמותה לבית המרקחת, מוכנסת חזרה לרובוט, נבדקת שלמותה ותוקפה – ורק אז תוכנה מוחזר למלאי לשימוש חוזר.

מתכונת זאת מאפשרת כמה בקרות חיוניות – של המרשם, של תוקף התרופות, של המינון ושל סוג התרופה והיא גם מאפשרת בקרה על כך שתרופות שלא נעשה בהן שימוש, לא יושלכו לפח או יאבדו. לצוות הסיעודי יתפנה מעתה יותר זמן. המערכת הרובוטית לחלוקת התרופות משרתת כעת את כל המחלקות הפנימיות ב"הלל יפה" ובעתיד הקרוב תוכנס לשימוש גם במחלקות האורתופדיות הכירורגיות ובמערך הנוירולוגי.

דוברת

המרכז הרפואי הלל יפה

נושאים קשורים:  חדשות,  תרופות מרשם,  טעויות ברישום תרופות,  המרכז הרפואי "הלל יפה"
תגובות