חדשות

רופאים עלולים לרשום תרופות אנטי-פסיכוטיות בהתבסס על מידע סלקטיבי

מחקר חדש בארה"ב מציג שוב את הבעייתיות בדיווחים על תוצאות ניסויים קליניים בתרופות, המתפרסמים בעיתונות המקצועית

רופאים הרושמים תרופות אנטי-פסיכוטיות עשויים לבסס את החלטותיהם בנושא זה על מידע חסר או לא מושלם, כך נטען במחקר חדש שפרסם צוות מהאוניברסיטה למדעי הבריאות במדינת אורגון, ארה"ב. על המחקר מדווח PLoS Medicine.

המחקר נעשה בעקבות דיווח מ-2008, שהופיע ב-New England Journal of Medicine, ולפיו הדיווחים על תוצאות ניסויים קליניים בתרופות אנטי-דיכאוניות פורסמו באופן סלקטיבי או הציגו מסקנות בצורה מוגזמת לגבי יעילותן.

מתן תרופות (אילוסטרציה)

מתן תרופות (אילוסטרציה)

המחקר הנוכחי בחן מחדש 24 ניסויים שנעשו בשמונה תרופות אנטי-פסיכוטיות מהדור הראשון והשני, שאושרו לשימוש על-ידי ה-FDA, ובהן הלופירדול, זיפרקסה, ריספרדל ואחרות. הדיווחים על התוצאות שפורסמו בכתבי העת הרפואיים הושוו עם אלו שהופיעו במסמכים הרשמיים שהגישו חברות התרופות לצורכי רישוי במנהל המזון והתרופות האמריקאי. במחקר נמצאו פערים משמעותיים בין הדיווחים.

עורכי המחקר מצאו כי לגבי ארבעה ניסויים שנעשו לפני השיווק ושעליהם דווח ל-FDA לא נעשה שום פרסום בכתב עת רפואי, משום שהתוצאות שהושגו בהם לא היו מחמיאות. בשלושה ניסויים לא הציגו התרופות החדשות כל יתרון משמעותי בהשוואה לפלסבו, ורק בניסוי בתרופה אחת, הוצגה עליונות על פלסבו – אבל היעילות שלה הייתה באופן משמעותי נמוכה בהשוואה לתרופות פחות יקרות מהדור הקודם.

בכמה דיווחים על הניסויים שהופיעו בכתבי עת רפואיים נמצאו ראיות ל"הדגשת יתר" של מידת יעילותן של תרופות חדשות. כמו כן התגלו דיווחים מוטים או כאלו שבהם בלט חוסר מידע רלוונטי.

להלן דיווח עורכי המחקר, שהופץ לכלי התקשורת בארה"ב (ובו התייחסות לשמונה התרופות שצוינו לעיל).

נושאים קשורים:  חדשות,  תרופות מרשם אנטי דיכאוניות,  דיכאוני,  תרופות מרשם אנטי-דכאוניות,  תרופות מרשם,  פסיכיאטריה,  אנטי פסיכוטי,  דיכאון
תגובות
ד"ר יהלום
24.03.2012, 20:11

האתר ותכניו מבורכים, אבל אתר מקצועי לא יכול להרשות לעצמו טעויות כאלו. הלופירדול ולא אלופירדול. ריספרידון או ריספרדל אבל ודאי לא ריספרדן.

amirh
24.03.2012, 21:23

צודק לחלוטין. תודה על ההערה. הטעויות תוקנו

ד"ר י. גורדון
24.03.2012, 22:22

אני מברך את מחבר המאמר בעיברית שהציג סוגייה חשובה ביותר בפסיכיאטריה המודרנית בארץ ובעולם אך הכותרת אינה מתורגמת נכוןוהיא אינה מתארת את כוונתו של המחבר.כוונתו של המחבר היא שההטיה בפרסומים המדעיים לגבי תרופות פסיכיאטריות יכולה לתת תמונה לא מלאה לרופא. בכול מקרה הרופא אמור לדעת לקרוא מאמר רפואי, לבקר אותו, להסיק מסקנות, לשתמש בגייד ליינס המקובלים ובנוסף הוא גם אמור להתדעכן מקצועית כל הזמן.
מכיוון שמחקרים מדעיים לעיתים אכן ממומנים על ידי חברות התרופות הנושא נדון רבות בקהילת הרופאים בארץ ובעולם (חסרונות לעומת יתרונות ), אך הקביעה שרופאים רושמים טיפול אנטי פסיכוטי על בסיס של מיידע חסר לדעתי צריך להבדק ולהשקל טוב יותר.
הערה נוספת ההלופרידול שייך לדור הראשון.

ד"ר יהודית רונת
24.03.2012, 23:11

איפה הקישור למאמר באנגלית??