זולפידם

התרגלות לכדורי שינה – מיתוס או מציאות?

העדויות החדשות המצטברות מצביעות כי החשש שהוטמע בציבור משימוש בתרופות שינה אינו מוצדק. חשוב מאוד לישון להפחתת תחלואה, ואין הצדקה לחשש מפני נטילה קבועה של תרופות מקבוצת Z

אחת הדעות הרווחות בקרב הציבור ובקרב רופאים רבים היא שמתרגלים לכדורי שינה. דיעה זו למעשה הושרשה בציבור ובקרב הרופאים ע"י מידע רב שמתייחס לתרופות שינה מהדור הישן, בעקר ממשפחת הבנזודיאזפינים.

מאז רפואת השינה התקדמה, פותחו תרופות ממשפחת Z , והעדויות הולכות ומצטברות כי לתרופות אילו אין התרגלות. מחקר חדש שהתפרסם השנה (2011) מחזק את הטענה הזו. במחקר נבדק האם קיימת התרגלות לחומר הפעיל זולפידם (אמביאן CR , סטילנוקס) אצל חולים הסובלים מנדודי שינה ראשוניים בשימוש קבוע (כל ערב) במשך שנה.

לפי ההגדרה, אם קיימת התרגלות, אזי התרופה משפיעה פחות, ויש צורך בהעלאת מינון להשגת אותו אפקט שהושג קודם לכן במינון נמוך יותר.

במחקר הפרוספקטיבי, אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו (Randomized Controlled Trial ) שנערך, 33 נבדקים חולקו באופן אקראי ל-2 קבוצות: קבוצה אחת קיבלה זולפידם וקבוצה שנייה קיבלה פלצבו לשימוש מידי לילה למשך 12 חודשים. בזמנים 4,1 ו-12 חודשים הגיעו הנבדקים לשבוע של ניסוי במעבדה.
כל קבוצה נטלה במשך יומיים רצופים את הטיפול המשויך לה (קבוצת הפלצבו קיבלה פלצבו, וקבוצת הזולפידם קיבלה זולפידם, זאת לפי סימון צבע) ובמהלך 5 הימים שלאחר מכן לנבדקים ניתנה האופציה לבחור באופן עצמאי 1-3 טבליות מצבע מסוים (החוקרים בלבלו בין צבעי הכדורים, כלומר ניתנה לנבדקים אפשרות לבחור כדור פלצבו כחול או כדור פלצבו אדום, וכך גם לגבי הזולפידם, זאת על מנת לבטל את האפשרות שבחירת הנבדקים מושפעת מצבע הכדור).

תוצאות המחקר הראו שזולפידם נבחר יותר לילות מאשר פלצבו (מעיד על יעילות הטיפול בזולפידם לנדודי שינה) אך מספר הלילות בו בחרו ליטול זולפידם במשך 12 החודשים לא השתנה. כמו כן, מספר הכדורים של זולפידם שנלקח במשך 12 החודשים לא עלה עם התקדמות המחקר. לעומת זאת, הקבוצה שנטלה פלצבו העלתה את כמות הכדורים עם הזמן (כנראה בשל חוסר היעילות). לסיכום ניתן לומר שזולפידם היה יעיל יותר מפלצבו לטיפול בנדודי שינה, ולא נצפתה עליה במינונים של זולפידם לאורך תקופת המחקר.

חשיבות תוצאות המחקר הזה, המצטרפות לתוצאות מחקרים אחרים שנעשו לבדיקת תלות בכדורי שינה, היא בהפחתת החשש של הרופא המטפל מפני מתן של כדורי שינה למטופלים הזקוקים להם גם לתקופה ממושכת. אנו יודעים היום שהנזקים הטמונים בחוסר שינה גדולים משמעותית (תפקוד יומיומי, עלייה בתחלואת סוכרת והשמנה ועוד) מתופעות לוואי פוטנציאליות של כדורי שינה מקבוצת Z . נזק תחלואתי ממשי כפי שהוכח מחוסר בשינה, לא הוכח כלל מנטילה של כדורי שינה מקבוצת Z . לפיכך, העדויות החדשות המצטברות מצביעות כי ה"פחד" והחשש שהוטמעו בציבור וברופאים משימוש בתרופות שינה אינו מוצדק וזקוק לשינוי. הנתונים המצטברים משכנעים כי חשוב מאוד לישון להפחתת תחלואה, ואין הצדקה לחשש מפני נטילה קבועה של תרופות מקבוצת Z . כמובן שעל אותם המקרים המעטים בהם כן נצפית תופעת לוואי (כגון פעולות אוטומטיות משינה) – יש לדון פרטנית עם הרופא.

הכותב הוא פרופ' גיורא פילר, מרפאת שינה, קופ"ח כללית, רמב"ם, והטכניון

באדיבות חברת סנופי

ביבליוגרפיה:

1. Roth T et al. Twelve Months of Nightly Zolpidem Does Not Lead to Dose Escalation: A Prospective Placebo-Controlled Study. SLEEP, vol 34, No. 2,2011

נושאים קשורים:  זולפידם,  התרגלות לכדורי שינה,  הפרעות שינה,  מחקרים
תגובות