חדשות

שלושה אורתופדים מארה"ב הנחו סדנה על טיפול ב-clubfoot

אורתופדים מכל בתי החולים בישראל וכן מהרשות הפלסטינית וממזרח ירושלים השתתפו בשני ימי הסדנה שקיים המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה

המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה קיים בסוף השבוע שעבר (23-22 בספטמבר) סדנה בת יומיים לרופאים המתמחים באורתופדיית ילדים מכל בתי החולים בישראל. שלושה אורתופדים בכירים הגיעו מארה"ב במיוחד למטרה זו. נושא הסדנה: רגל סוסנית (Clubfoot). זהו מום מולד, המתרחש אחת לאלף לידות. העיוות החמור בכפות הרגליים, המסובבות למעשה ב-180 מעלות לאחור לעומת התנוחה הטבעית – מחייב ניתוח.

תמונות מהסדנה (צילום: בי"ח רמב"ם)

תמונות מהסדנה (צילום: בי"ח רמב"ם)

בסדנה הוסבר למשתתפים כי עד למאה ה-19, ילדים שנולדו עם מום זה נידונו לחיים אומללים ובמקרה הטוב נאלצו להיעזר בקביים. במאה ה-20 החלו לבצע ניתוחים שדרשו חודשים ארוכים של ריתוק, ולא מנעו נכות וצליעה מהילדים בבגרותם. האורתופד האמריקני Dr. Ignacio Ponseti הגה את הרעיון שאפשר לנצל את הגמישות הגדולה של המפרקים אצל תינוקות בני יומם, ומייד אחרי הלידה ואיתור המום אצל היילוד, לבצע מניפולציה כירורגית של המפרק המעוות.

ד"ר מארק אידלמן, מנהל היחידה לאורתופדיית ילדים ברמב"ם, שעמד מאחורי ארגון הסדנה, הסביר שהפעולה שהמציא ד"ר פונזטי, היא סיבוב חזרה של המפרק עם המום לתנוחה הטבעית, ומייד לאחר מכן חבישה בגבס הדוק על בסיס שבועי. תפקיד הגבס הוא לקבע את הרגל בתנוחה הנכונה. בתום חודשיים של חבישה מוסר הגבס, ואז מבצע המנתח חיתוך קל בגיד אכילס, והרגל עוברת לתנוחה הנורמלית בלי מום לכל החיים.

תמונות מהסדנה (צילום: בי"ח רמב"ם)

תמונות מהסדנה (צילום: בי"ח רמב"ם)

לסדנה בשבוע שעבר הגיע מארה"ב ד"ר חוזה מורקואנדה (Dr. Jose Morcuende) מאוניברסיטת איווה שעבד שנים רבות עם ד"ר פונזיטי. במהלך הסדנה בחיפה למדו הרופאים כיצד לבצע את הפעולה על רגלי תינוקות בני יומם (התרגול נעשה על בובות). כן צפו משתתפי הסדנה בפעולה בשידור חי מחדרי הניתוח ברמב"ם.

בנוסף ל- 35 האורתופדים הישראלים שהגיעו מכל בתי החולים בארץ, הגיעו לרמב"ם גם שישה רופאים פלסטינים משטחי הרשות הפלסטינית ושלושה מבתי החולים במזרח ירושלים. ד"ר אידלמן מטפל במקרים אורתופדיים מסובכים המגיעים לרמב"ם מהרשות. הוא אמר כי "כאשר מדובר ברפואת ילדים ובהצלת תינוקות מחיי סבל ומומים קשים - שמים את הפוליטיקה בצד ומתרכזים ברפואה".

מארגני הסדנה סיפקו כתובת אתר אינטרנט, לשימוש רופאים, המראה כיצד נראים ילדים הנולדים עם המום וכיצד משתפר מצבם אחרי הטיפול.

נושאים קשורים:  חדשות,  מום מולד,  מארק אידלמן,  רגל סוסנית,  המרכז הרפואי "רמב"ם",  אורתופדית ילדים
תגובות