חדשות

רופא ישראלי עומד בראש כנס אירופי יוקרתי לתזונה קלינית

פרופסור פייר זינגר, מהמרכז הרפואי רבין/בילינסון, יישב בראש הקונגרס שייערך בתחילת ספטמבר בשבדיה ושהנושאי המרכזי שלו הוא אבדן חלבונים. בכנס יוצגו חמש עבודות מחקר שנעשו ב-"רבין" כולל אחת מהמחלקה הגריאטרית

פרופסור פייר זינגר, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי ומנהל המכון לחקר התזונה במרכז הרפואי רבין ובית החולים בילינסון, יישב בראש הקונגרס השנתי של החברה האירופית לתזונה קלינית ומטבוליזם (ESPEN) שיתקיים ב-6-3 בספטמבר בגטנבורג, שבדיה. פרופסור זינגר נבחר רק לפני שנה לכהונת יו"ר ה-ESPEN לתקופה של 4 שנים – והוא הישראלי הראשון בתפקיד המוערך הזה, בארגון הקיים כבר 33 שנה. הוא עצמו הצטרף ל-ESPEN  ב-1983 ומילא בו תפקידים רבים ושונים, בטרם נבחר ליו"ר.

בראיון מיוחד ל-"דוקטורס אונלי", סיפר פרופסור זינגר כי בכנס בשבדיה יוצגו 5 עבודות מחקר שנעשו במרכז הרפואי "רבין", כולל פוסטר מהמחלקה הגריאטרית. הכנס יעסוק הפעם בקשת רחבה של היבטים הנוגעים לתזונה קלינית ומטבוליזם ובעצם במה שניתן להכליל בביטוי "מהמדע לקליניקה ומהקליניקה למדע". הנושא המרכזי בו יהיה: "אובדן חלבונים".

פרופסור זינגר, בן 57, יליד צרפת, למד רפואה והתמחה בגסטרואנטרולוגיה בצרפת ובישראל. הוא עלה ארצה בשנת 1982, התמחה בטיפול נמרץ כללי עם תת-התמחות בנושאי תזונה קלינית, תודות ל-Fellowship בארה"ב.

ראוי לציין שנושא התזונה הקלינית בישראל נמצא בתנופת התקדמות משמעותית. ביטוי לכך נמצא בהוראות ובהחלטות של משרד הבריאות וגם בהחלטות שמתקבלות בדרגי הביצוע בבתי החולים. יותר ויותר בתי חולים בארץ מבינים את מידת החשיבות הגדולה שיש לתזונה הנכונה עבור המטופלים.

"אחת הסיבות לכך היא", ציין פרופסור זינגר, "שבתי החולים בישראל עוברים כיום תהליכי אקרדיטאציה, הסמכה (כמו אישור לקבלת תו-תקן בינלאומי) והם כוללים גם את ההיבטים התזונתיים. מי שלא יעמוד בסטנדרטים – לא יקבל את ההסמכה. גם משרד הבריאות העניק מקום ראוי ומשקל הולם לנושא התזונה בבתי החולים בארץ".
ובכל זאת, עדיין 40% מהמאושפזים בבתי החולים, סובלים מתת-תזונה, כפי שמתברר מסקרים שנעשו בישראל. "ובכך איננו שונים בהרבה משאר העולם", הדגיש פרופסור זינגר.

'תת תזונה' מאפיינת חולים המאושפזים לתקופות ממושכות, עקב מצבם הרפואי המורכב או הקשה. לדוגמא: חולים עם בעיות בליעה, חסימה, שלשולים, שיתוק מוחי ובעיות רפואיות אחרות. חולים אלה אינם אוכלים, או לא אוכלים מספיק. חולים לפני ניתוח שמפסיקים לאכול עקב הדרישה להיות בצום, ולאחר הניתוח כשאין רצון לאכול. יש גם הימנעות מאכילה, עקב תופעות לוואי של תרופות שהורסות את המעי.

"לרפואה המודרנית יש דרכים להתמודד עם הבעיות הללו וגם אמצעים להתגבר על מצבים שכאלה, על מנת להבטיח למאושפז תזונה נכונה, הדרושה לגופו ולתהליך החלמתו" אומר פרופ' זינגר. "הסיבה לשיעור כה גבוה של מאושפזים עם סימנים ברורים של תת-תזונה, היא שיותר אנשים מגיעים היום לבתי החולים, והם חולים יותר. השהות בבית החולים ממושכת ולמוסדות האשפוז קשה לספק את סוגי המזון הדרושים באופן ספציפי, בהתאם למצבם. כמו כן, כמויות גדולות של מזון נזרקות לפח במטבחי בתי החולים, מפני שהחולים לא נגעו במזון, עקב מצבם".

"שרשרת הסיבות לכך ארוכה: או שהאוכל שהוצע לחולים איננו טעים, או שלא התאים לצרכיהם בהתאם למצבם, או שהמאושפז אינו מסוגל לאכול לבדו וזקוק לעזרה – אלא שזו לא נמצאה לידו בעת הגשת מנות האוכל במחלקה. סיבות אחרות: קושי בלעיסה, אוכל נוזלי מדי, או שלא בושל בהתאם ליכולתו לצרוך, וגם - כשמצבו של החולה הידרדר ואז הוא זקוק לפריטי מזון מיוחדים. אחת הבעיות הנפוצות שאנו נתקלים בהן הינה שהאינפורמציה בכל הקשור למזונו של המאושפז לא עוברת דרך כל הדרגים הנוגעים בדבר".

אחת מעבודות המחקר הישראליות שיוצגו בכנס בגטנבורג עוסקת במאזן הקלורי אצל קשישים שעברו ניתוחים גריאטריים כמו החלפת פרק הירך. "זו דוגמא קלאסית למאושפזים שאינם אוכלים במשך שבוע לאחר הניתוח".

המחקר בדק את צרכיהם הספציפיים והמדויקים: כמה הם אוכלים, כמה מהם אוכלים באופן ספונטני, כמה אוכלים רק לאחר שהצוות המטפל התעקש שיאכלו, ומהם הפערים בין שני המצבים.

"גילינו, הדגיש פרופסור זינגר, "שכאשר הצוות מתעקש בנושא התזונה, יש פחות סיבוכים. הבעיה הזאת נמצאת בכל מקום וקשורה בכל המחלות".

על הכנס האירופי בשבדיה סיפר עוד כי הוא רב-תחומי ויגיעו אליו רופאים מומחים בגריאטריה, בטיפול נמרץ כללי, כירורגים, פנימאים, רופאי ילדים, מומחים ברפואת ילודים ופגים. "הבשורה שתצא מהכנס היא שיש לנו היום כלים תזונתיים חדשים עבור המאושפזים, כמו שימוש בתמיסות המכילות שמן זית ואפילו שמן-דגים. אפשר לומר שלפנינו הולך ונבנה עולם חדש בתחום הזה".

פרופסור זינגר שימש עד לפני שנה כיו"ר החברה הישראלית לתזונה קלינית  ואת תפקידו זה ירשה ד"ר עירית חרמש. בשנה הבאה (14-12 ביוני 2012) בגני התערוכה בתל-אביב, יתקיים השבוע הישראלי לתזונה קלינית ובמהלכו גם הכנס הבינלאומי הראשון שישראל תארח. יגיעו אליו נציגים מהארגון הדיאטטי האמריקני. "אנחנו מביאים אליו בכירים מהשלוחה האמריקנית של ADA. הכנס יוקדש לתזונה ים תיכונית".

נושאים קשורים:  חדשות,  טיפול נמרץ כללי,  פרופסור פייר זינגר,  החברה האירופית לתזונה קלינית ומטבוליזם,  המרכז הרפואי "רבין"
תגובות
רופא משפחה
03.09.2011, 16:38

ולמה כתבה זו מופיע במדור רפואת משפחה?