רפואה פנימית

מחקר חדש מדגים קשר בין דום נשימה בשינה לעלייה בסיכון לדמנציה בנשים מבוגרות

המחקר בחן את הסיכון להופעת דמנציה וליקויי זיכרון בנשים מבוגרות, חמש שנים לאחר שהחלו לסבול מדום נשימה בשינה

11.08.2011, 13:24

המחקר, בהובלת  פרופסור כריסטין יפה ( Kristine Yaffe) מומחית לפסיכיאטריה, נוירולוגיה ואפידמיולוגיה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו והפסיכיאטרית הגריאטרית הראשית של ה-SFVAMC , דווח ע”י ה-Journal of the American Medical Association.

ידוע כי לשינה איכותית תפקיד בהגנה על המוח, אולם אין עדיין בנמצא הסבר ברור לקשר בין בעיות שינה לזיכרון. דום נשימה בשינה הינו בעיה רפואית שכיחה, במיוחד בקרב מבוגרים בעלי עודף משקל. המחלה מאופיינת ביקיצות חוזרות ונשנות וירידה לסירוגין ברמת החמצן בדם. כמו כן אופיניים נחירה ועייפות במהלך היום. מחקרים קודמים קישרו בין דום נשימה בשינה לבין יתר לחץ דם ורמות גבוהות של כולסטרול. זרימה נמוכה של דם למוח בשינה והיעדר רמת חמצן יציבה לאורך השינה בלילה, נחשבת גורם אפשרי לבעיות קוגניטיביות בשלב מאוחר יותר בחיים. כמו כן, הירידה במספר שעות השינה והמספר הרב של יקיצות עלול לתרום לפגיעה בתהליכי חשיבה ובזיכרון.

המחקר כלל 298 נשים שגילן הממוצע 82, שלא סבלו מדמנציה. ועברו בדיקת פוליסומנוגרפיה. נבחנו שינויים בנשימה ובזרימת החמצן במהלך שנתן, וכן קיומן של הפסקות קצרות אך תכופות בשינה. בוצעה אנליזה רבת משתנים (שכללה גיל, BMI, רמת השכלה, עישון, סוכרת, יתר ל.ד., שימוש בתרופות ואת המצב הקוגניטיבי הבסיסי) על מנת לבחון קשר בין נוכחות דום נשימה בשינה לבין התפתחות דמנציה.

105 נשים נמצאו כסובלות מדום נשימה בשינה, לעומת 193 נשים שלא נמצאו כסובלות ממנו. לאחר חמש שנים, נמצא כי 45% מהנשים שאובחנו כסובלות מדום נשימה פיתחו פגיעה קוגניטיבית, לעומת 31% מאלו שלא סבלו מכך. בניתוח רב משתנים נמצא סיכון מוגבר לפיתוח דמנציה או פגיעה קוגניטיבית קלה בנשים שסבלו מדום נשימה בשינה (adjusted odds ratio 1.85, 95% CI 1.11-3.08). כמו כן נמצא קשר בין מספר האירועים של oxygen desaturation (הופעה של >15 אירועים בשעה) וכן בין אפנאה או היפופנאה ממושכות לבין פיתוח פגיעה קוגניטיבית.

החוקרים הסיקו כי נשים מבוגרות הסובלות מדום נשימה בשינה Sleep Apnea  נמצאות בסיכון גבוה יותר מאחרות לפתח בעיות זיכרון ודמנציה, בתוך חמש שנים מהופעת הבעיה הרפואית. פרופסור יפה מסרה כי זה מחקר ראשון מסוגו שמצביע על האפשרות שדום נשימה בשינה יוביל לבעיות קוגניטיביות בלתי הפיכות. חוקרת בכירה נוספת בצוות המחקר, ד"ר קאטי סטון (Katie Stone ) מה-California Pacific Medical Center מסרה כי מתוצאות המחקר עולה בבירור שדום נשימה בשינה תורם להתפתחות דמנציה.

לא ברור עדיין אם טיפול בדום נשימה יוכל למנוע את ההידרדרות בזיכרון. מחקרים עתידיים יתמקדו בשאלה  זאת.

למאמר ב - JAMA

נושאים קשורים:  רפואה פנימית,  דום נשימה בשינה,  מחקרים
תגובות