משפט

בית משפט השלום פסק: הרופאים התרשלו באבחון גידול בפעוט בן שנה וחצי

10 ימים לפני פטירתו אובחן אצל הפעוט גידול ממאיר מסוג נוירובלסטומה, אך הניסיון להציל את חיו כשל

פסק-דין

אמו של פעוט שנפטר בגיל שנה וחמישה חודשים תבעה את בית חולים שניידר.
החל מגיל שלושה חודשים ועד ליום פטירתו, נבדק הפעוט 17 פעמים בחדר המיון של בית החולים שניידר לילדים ואושפז שם שבע פעמים עקב מחלות שונות שאובחנו בו.

במהלך האשפוז האחרון אובחן אצל הפעוט גידול ממאיר מסוג נוירובלסטומה, אשר השתרע מהצוואר לחזה, לבטן ועד לאגן. באותו אשפוז ניתן למנוח טיפול כימותרפי בניסיון להציל את חייו, אולם ניסיון זה כשל והוא נפטר עשרה ימים לאחר שנעשתה האבחנה.

אמו של המנוח טענה כי ניתן היה לאבחן את המחלה ארבעה חודשים לפני שאובחנה בפועל. נוסף לכך טענה האם כי הרופאים המטפלים התרשלו, שכן נתונים שחייבו ביצוע בירור לגבי קיומו של גידול נעלמו מעיניהם, ובכך התעכבה האבחנה חודשים רבים. עוד טענה האם כי המחלה אשר הייתה בת טיפול עם סיכויי הבראה טובים, הלכה והתגברה עד למותו של הפעוט.

ביהמ"ש ציין כי אין להטיל על הרופא, כעניין של מדיניות, אחריות לתוצאות הטיפול, אלא רק לדרכי הטיפול ברמה הסבירה בהתאם לידע המקצועי הקיים במדע הרפואה באותה עת, בהתאם לניסיונו, לספרות הקיימת ולנורמות המקובלות. אין לבחון מעשים או מחדלים של צוות רפואי במבחן של חכמים לאחר מעשה, אלא לפי מבחן של רופא ממוצע בשעת מעשה. רופא עלול לטעות ולא כל טעות מהווה רשלנות.

יחד עם זאת קבע ביהמ"ש כי במקרה דנן התקיימה רשלנות. בבדיקות מעבדה נמצאו ערכי פריטין ו-LDH גבוהים, נוסף לאנמיה שהחמירה, והיו ממצאים של תפיחות בטן, הגדלה של הטחול ושל הכבד, שלשולים, זיהומים חוזרים בדרכי הנשימה, חום ורקע של אשפוזים רבים ובדיקות. למרות זאת, הרופאים לא ביצעו בדיקת איזואינזימים, לא ערכו בירור באשר למקור האנמיה ולא נמצאה בכל התיק הרפואי התייחסות לערכי ה-LDH הגבוהים.

לאור זאת השתכנע ביהמ"ש כי היה ניתן לזהות את קיום המחלה מוקדם יותר על-ידי בירור מעמיק יותר וביצוע בדיקות שלא נעשו. ביהמ"ש אף השתכנע מעדויות המומחים וקבע כי ככל שהיה מתבצע אבחון מוקדם יותר של המחלה הסיכויים להציל את הפעוט היו גדלים, ומגיעים לשיעור של 30%. לאור זאת פסק השופט פיצוי בסך של כ- 400,000 ש"ח.

ת"א 157234-09 עזבון אלבז ואח' נ' שירותי בריאות כללית, 1.8.11, ניתן על-ידי השופט אליהו קידר

נושאים קשורים:  משפט,  אבחון סרטן,  תמותת תינוקות,  תביעת רשלנות רפואית
תגובות
זאב בן חיים
12.08.2011, 17:59

אני מציע להר"י~~{{אם הר"י הוא האיגוד המקצועי של הרופאים בארץ ישראל}}~~ לפרסם גם את פסק הדין ונימוקיו{{קובץ מצורף}} ולא כתבות "פרסומת" בסיגנון זה לצורכי עיון ולימוד לרופאים המעונינים!!
מאמרים(כתבות פרסומת מסוג זה) למי זה מועיל?!
זה בודאי אינו משעשע /כפי שמצופה/את העוסקים ברפואה והמנסים בתנאים לא תנאים להציל חיים!!