חשיפה טרום-לידתית

קנאביס בהריון: פגיעה מוחית גם בגילאים מאוחרים יותר

חשיפה טרום לידתית לקנאביס משפיעה על התפתחות המוח, ותוצאותיה ניכרות גם בגילאים מאוחרים

18.07.2011, 11:12
בדיקות אולטרה-סאונד במהלך ההריון (אילוסטרציה)

החשיפה תשפיע לאורך שנים (אילוסטרציה)

קנאביס הוא הסם השכיח ביותר בעולם (פרט לאלכוהול וטבק). ההערכה היא כי 2.9-4.3% מאוכלוסיית העולם בגילאי 15-64 משתמשת בו, והשכיחות גבוהה יותר במדינות המערב. המרכיב הפסיכואקטיבי הפעיל ביותר בו הינו (THC (tetrahydrocannabinol. חקר הפוטנציאל התרפויטי של הקנאביס הביא לאפיון הרצפטורים שלו, והליגנדים הטבעיים שלהם – האנדוקנבינואידים.

סקר שבוצע בארה”ב העריך כי 7.1% מהנשים ההרות בגילאי 18-25 השתמשו בו בחודש שקדם לביצוע הסקר, אולם מחקר אחר שבוצע גם הוא בארה"ב והסתמך על מדידת מטבוליטים בפלסמה מצא כי השכיחות גבוהה יותר, ומגיעה ל-11%.

גם במדינות אחרות נמצאה שכיחות גבוהה יחסית של שימוש בסם זה במהלך ההריון. THC הינו חומר ליפו-פילי, ולפיכך מוערך כי כשליש מכמות ה-THC בפלסמה חוצה את השליה, ובנוסף, הוא מופרש גם בחלב בנשים מיניקות. מכיוון שריכוז החומר הפעיל בקנאביס הזמין כיום עלתה בשנים האחרונות (מ-3.4% בשנת 1998 עד 8.8% בשנת 2008, ולפעמים אף יותר, בעיקר בשימוש בחשיש), החשיפה של עובריהם של אמהות המשתמשות בקנאביס לחומר הפעיל שבו היא משמעותית.

חשיפה טרום לידתית לקנאביס פוגעת בהתפתחותה של המערכת האנדו-קנבינואידית (eCB system). למרות שכיחותה של חשיפה זו, מעט מחקרים בחנו את השפעתה על הילודים, ועיקר המידע מגיע משני מחקרים לונגיטודינאליים שבוצעו בקנדה ובארה”ב.

על פי סיכום תוצאות מחקרים אלו, לא נמצא קשר בין שימוש בקאנביס לבין עלייה בשכיחות ההפלות, הפגות, או סיבוכי הריון אחריםֿ, אולם מחקר פרוספקטיבי קטן ומאוחר יותר הדגים פיגור גדילה במהלך ההריון ומשקל לידה נמוך בילודים שנחשפו לקנאביס במהלך ההריון.

מבחינה התנהגותית - בילודים שנחשפו לקנאביס בהריון נראתה איריטביליות, אקסיטביליות ועוררות יתר במשך 24-72 שעות לאחר הלידה. בגילאי 3-4 נמצאה השפעה שלילית על הזיכרון לטווח קצר ועל היכולת המילולית (אם כי לא על האינטיליגנציה הכללית).

בגילאים מאוחרים יותר (עד לגיל ההתבגרות) תוארה השפעה שלילית על executive functions (תפקודים כגון גמישות מחשבתית, מיקוד תשומת הלב, זיכרון). כמו כן אחד המחקרים מצא נטיה מוגברת לדיכאון בקרב ילדים שאמותיהם השתמשו בקנאביס במהלך ההריון.

לסיכום, הפגיעה המוחית כתוצאה משימוש בקנאביס במהלך ההריון מתבטאת לא רק בילוד אלא גם בגילאים מאוחרים הרבה יותר. פגיעה זו דורשת התייחסות בעיקר בשל שכיחות השימוש בסם.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר

למקור ב-Medscape

נושאים קשורים:  חשיפה טרום-לידתית,  תפקודים קוגניטיביים,  התפתחות המוח,  עישון קנאביס בהריון,  קנאביס,  מריחואנה,  הריון,  המערכת האנדוקנבינואידית,  מחקרים
תגובות
ד"ר א. מילר
22.07.2011, 22:59

בכל מחקר רציני נהוג להביא פרטים לגבי מי שעומד מאחוריו. מכיוון שהמצב כאן הוא לא כזה, סביר להניח שגם הפעם המממנים הם אנשי תעשיית התרופות כפי שראינו לא פעם בעבר וכפי שמפורט גם באתר
http://www.cannabook.net
שסוקר את כל נושא הקנאביס מההיבט המדעי של הענין.
בברכה,
ד"ר א. מילר