חומצות שומן טראנס

האם מקורן של חומצות שומן טראנס קשור להשפעתן על הסיכון למחלה קורונרית?

במחקר נראית נטיה המעידה על קשר בין מחלת לב קורונרית לצריכת חומצות שומן טראנס ממקור תעשייתי

מחקרים רבים קישרו בין צריכה מוגברת של חומצות שומן טראנס (TFA, Trans Fatty Acids) לבין היארעות מוגברת של מחלה קורונרית. מטה-אנליזה חדשה ניסתה לבדוק האם קיים קשר בין מקורן של חומצות שומן אלו (מקור טבעי לעומת מקור תעשייתי) לבין הסיכון להיארעות המחלה.

חומצות שומן טראנס ממקור תעשייתי (אילוסטרציה)

חומצות שומן טראנס ממקור תעשייתי (אילוסטרציה)

TFA מחולקות לשני סוגים על פי מקורן – TFA ממקור טבעי (ruminant TFA) – אשר נוצרות על ידי חמצון חומצות שומן בלתי רוויות ע"י חיידקים, ו-TFA ממקור תעשייתי (industrial TFA) אשר מחומצנות בתהליך ייצור שמני מאכל.

מטה-אנליזה זו כללה תשעה מחקרים – שבעה מהם פורסמו בעבר (כחלק מה-Nurses health study וה-Strong heart study) ושניים לא פורסמו מעולם. המחקרים בוצעו בארה"ב, הולנד, פינלנד ודנמרק וכללו קבוצות אוכלוסיה שונות (נשים, גברים, גברים מעשנים וכדומה).

המשתתפים בכלל המחקרים חולקו לחמש קבוצות ע"פ נתוני צריכת TFA (שנעה בין 2.8-10g/d), והסיכון של משתתפים בקבוצת הצריכה הגבוהה ביותר נמצא גבוה משל אלו בקבוצת הצריכה הנמוכה ביותר לגבי מחלה קורנרית באופן כללי (RR=1.22; 95% CI: 1.08, 1.38; P=0.002), ולגבי מחלה קורונרית קטלנית (RR=1.24; CI: 1.07, 1.43; P=0.003).

לגבי צריכת ruminant TFA - נבדקו רמות צריכה של 0.5-1.9g/d, ולא נמצאה עליה בסיכון למחלה קורונרית כתוצאה מצריכתן (RR=0.93; CI: 0.74–1.18; P=0.56).

לגבי industrial TFA – נבדקו רמות צריכה של 1.3-5g/d, ושוב לא נמצאה עליה מובהקת בסיכון, אולם נמצאה נטיה לכיוון זה (RR=1.21; CI: 0.97–1.50; P=0.09), וכן נמצאה הטרוגניות משמעותית בין המחקרים.

החוקרים מסכמים כי ruminant TFA אינן מעלות את הסיכון למחלה קורונרית, אך ייתכן כי industrial TFA מעלות את הסיכון. בהתייחס לחקיקה במספר מדינות (כגון דנמרק) שנועדה להגביל את כמות ה-industrial TFA בשמני מאכל, מציינים החוקרים כי יש לזכור כי קיימת נטיה לצרוך חומצות שומן מסוג זה בכמות גבוהה יותר (שכן רמתן בחטיפים וכדומה הינה גבוהה), ואילו חומצות שומן ממקור טבעי נצרכות לרוב בכמויות קטנות יותר, בשל ריכוז נמוך יותר שלהן במרכיבי מזון.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר

מקור:

European Journal of Clinical Nutrition (2011) 65, 773–783; doi:10.1038/ejcn.2011.34; published online 23 March 2011

 

נושאים קשורים:  חומצות שומן טראנס,  חומצות שומן,  מחלה קורונרית,  מחלת לב,  מחקרים
תגובות