חדשות

מסמך: תוספי התזונה הנכונים למניעת מחלות לב

האיגוד הקרדיולוגי ועמותת עתיד הפיצו מסמך ראשון מסוגו ובו המלצות לתזונה ותוספים שמומלץ לצרוך כדי למנוע מחלות קרדיו-וסקלריות

מסמך העמדה המשותף לאיגוד הקרדיולוגי הישראלי ועמותת עתיד (עמותת התזונאים והדיאטנים בישראל) ובו המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיו-וסקולריות, שפורסם לפני כחודשיים, מעורר עניין גדול.

המסמך מופץ לכל רופאי המשפחה, הפנימאים ורופאי ילדים. זו הפעם הראשונה שמסמך מסוג כזה הוכן בישראל – ויחודו, בין היתר, בכך שלראשונה הוא כולל דירוג לטיפולים תזונתיים, בטכניקת דירוג שבה השתמשו עד כה להתערבות רפואית.

אומגה-3 (אילוסטרציה)

אומגה-3 (אילוסטרציה)

ד"ר סיגל אילת-אדר, מהמכללה האקדמית ע"ש זינמן במכון וינגייט והחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, שריכזה את עבודת ועדת המומחים ואת כתיבת המסמך כנציגה משותפת של איגוד הקרדיולוגים ו"עתיד", אמרה בראיון ל-"דוקטורס אונלי" כי "הדירוג – 'חוזק המלצה' ו'חוזקי הוכחות' להמלצות תזונתיות – הוא בגדר חידוש שגם מעורר עתה עניין בקרב אנשי המקצוע בחו"ל.

"המסמך מסכם את הידע הקיים ומפרט המלצות ברורות, שמבוססות על הוכחות מדעיות". ההמלצות אינן לרק בנושאי דיאטות ואסטרטגיות תזונה, סוגי השומנים במזון, ומזונות ומשקאות ספציפיים– נכללות בו גם המלצות לגבי תוספי תזונה. נושא זה זוכה להתייחסות מאד מפורטת, נוכח העניין שמגלים בו רופאים רבים.

ד"ר אילת-אדר: "קיימים שני תוספי תזונה המומלצים לנטילה - פיטוסטרולים וחומצות שומן אומגה-3. ההמלצות מדגישות, שניתן להציע אותם למטופלים אבל אך ורק על-פי הקריטריונים המפורטים במסמך." כשמדובר בתוספת של עד 2 גרם ליום פיטוסטרולים, להפחתת רמות ה-LDL ב-15-7% למשל, הדירוג שהוקנה להם בידי ועדת המומחים היה: חוזק הוכחה A וחוזק המלצה I - שניהם בראש הדירוג.

בנספח מספר 4 למסמך העמדה, מפורטים סוגי הפיטוסטרולים הקיימים בשוק בשמם ובשם היצרנים: לדוגמא פיטוגארד – שהוא אחד השילובים הקיימים כיום בשוק של הפיטוסטורלים עם אומגה 3 להורדת רמות הכולסטרול על LDL וטריגליצרידים (טבע, כמוסה רכה), ואחרים "לגבי כל שאר תוספי התזונה כמו ויטמין D ו-ויטמין B12 – ציינה ד"ר אילת-אדר - ההמלצה שלנו היא שיש להוסיף אותם רק אם נמצא חסר שלהם בבדיקות דם של המטופל.

חומצה פולית יש לקחת רק באחד משני המקרים: אם יש חסר, או כשמדובר בנשים בגיל הפריון (הרות או מיניקות) – ובמקרה זה המינון הוא 400 מק"ג. תוספי תזונה שאין להם RDA – קצובה יומית מומלצת – אינם מומלצים לנטילה כתוספת". ועדת המומחים שחיברה את המסמך אינה ממליצה על תוספי קואנזים Q10 .

ד"ר אילת-אדר: "אכן, מהמחקרים שנבדקו מתברר, שרמת קואנזים Q10 יורדת בדמם של אנשים שנוטלים סטטינים ונטילת התוסף מעלה אצלם את רמתו – אבל עד כה לא הוכחה המשמעות הקלינית של עליה זו. השפעת Q10 כאנטי-אוקסידנט – עדיין נחקרת".

"התוספים הללו אינם מומלצים לילדים" הדגישה ד"ר אילת-אדר. מסמך העמדה, הוסיפה ד"ר אילת-אדר, אומץ בידי המועצה הלאומית למניעה וטיפול במחלות לב וכלי הדם, והחלו לחלק אותו בכנסי הרופאים והתזונאים.

"חובה להדגיש", ציינה עוד מרכזת ועדת המומחים, "כי תוספי התזונה להורדת כולסטרול, אינם עומדים בפני עצמם. ניתן להיעזר בהם במקרה שהמטופל אינו יכול לקבל סטטינים או עקב היפרליפידמיה מתונה, שאינה עומדת בקריטריונים להתחלת טיפול תרופתי או במקרה הצורך, בנוסף לסטטינים".

למסמך העמדה

נושאים קשורים:  חדשות,  תוספי תזונה,  עתיד - עמותת הדיאטנים והתזונאים,  עמותת עתיד,  סיגל אילת-אדר
תגובות