חדשות

מחקר אמריקני חדש מצביע על סיכוני הבטיחות לחולים מחוץ למחלקות בתי החולים

כתב העת JAMA: לא נתגלו פערים רבים במספר המקרים שהגיעו לתביעות על רשלנות רפואית, בין טעויות-רופאים בניתוחים לבין אלו שהתרחשו במרפאות חוץ, בקליניקות ובמשרדי הרופאים

כתב העת JAMA פרסם בשבוע שעבר תוצאות מחקר חדש שבוצע בקולג' הרפואי "וייל קורנל" בארה"ב שבו מצביעים החוקרים על סיכוני הבטיחות שקיימים לגבי החולים – מחוץ לכותלי בתי החולים. המדובר בתוצאות של רשלנות רפואית – במרפאות חוץ, בקליניקות של הרופאים, במשרדים שלהם. האירועים השליליים שנסקרו במחקר כללו גם מקרים של פציעות קשות ואפילו מוות.

רשלנות רפואית (אילוסטרציה)

רשלנות רפואית (אילוסטרציה)

עורכי המחקר ובראשם פרופסור טארה בישופ המשמשת גם רופאה בבית החולים הפרסביטריאני בניו-יורק והמרכז הרפואי האקדמי של אוניברסיטת קורנל, ציינו כי מספר גבוה של אירועים שליליים כללו פציעות קשות ואפילו מקרי מוות של פאציינטים שהתרחשו במשרדים של רופאים פרטיים בארה"ב, בקליניקות שלהם ובמרפאות החוץ.

זהו מחקר ראשון מסוגו, צוין בדיווח ל-Journal of the Medical Association. מספר המקרים שנבדקו לצורך המחקר, דרגת חשיבותם וחומרתם הם כולם תוצאה של טעויות רפואיות והיקף הבעיה הפתיע את החוקרים עצמם כיוון שמספרם זהה – בין כותלי בתי החולים ומחלקות האשפוז ומחוצה להן (כלומר במרפאות חוץ וקליניקות פרטיות של הרופאים).

ב-1999 פרסם ה-Institute of Medicine דוח הנחשב לציון דרך ברפואה האמריקנית תחת הכותרת "לטעות זה אנושי" (To Err is Human) ובו הופנתה תשומת לב הרופאים, באופן משמעותי לעניין בטיחות הפאציינטים שלהם ושעל הרופאים להקדיש לכך יותר תשומת לב.

ועם זאת מהמחקר עולה תמונה מדאיגה. עורכי המחקר בדקו נתונים לגבי תביעות של רשלנות רפואית על מנת להעריך את שכיחותם של "האירועים השליליים" מבחינת המטופלים בין 2005 ל-2009. השוו נתונים לגבי מספר התביעות לרשלנות רופאים שהתרחשו בבתי החולים – ומחוצה להם (כאמור במרפאות חוץ וקליניקות/משרדים של רופאים פרטיים).
עד סוף תקופת איסוף הנתונים ב-2009 התקרב מספר האירועים שבהם היו סיכוני בטיחות למטופלים עקב טעויות ורשלנות רפואית קרוב ל-11 אלף (שלגביהם שולמו פיצויים לנפגעים). כמעט מחציתם היו עקב טעויות שהתרחשו בתוך בית החולים, במכוניו, במחלקותיו – ומחצית מחוץ לבית החולים, כאמור במרפאות חוץ ומשרדי הרופאים.

רוב המקרים הנוגעים לרשלנות רפואית בין כותלי בית חולים נבעו מטעויות ותקלות בניתוחים – בעוד שבמערך שמחוץ לבתי החולים רוב הטעויות נבעו מאבחונים שגויים.

"דרכי העבודה והפרקטיקות של הרופאים לא היו במוקד המחקר" ציינה פרופסור בישופ – גם לא טעויות הנובעות ממדיניות רפואית". צוות המחקר הצביע על מקור הטעויות: היעדר תיאום בין רופאים בתוך המערך הרפואי שבו הם פועלים ובינם לבין עמיתיהם. רופא ראשוני (משפחה) מפנה פאציינט למומחה, אבל מעשית מסתבר כי פעמים רבות החולה לא מגיע כלל לביקור אצל אותו מומחה ורופא המשפחה לא מדווח על כך. קרדיולוג מורה על ביצוע סריקה – כשאיננו מוודא שזו אמנם בוצעה בעת שהפאציינט שהה בתוך מתחם בית החולים.

הדרך שבה רופאים מתעדים את פעולותיהם ושומרים על התיעוד יכולה להביא לשיפור בבטיחות הפאציינטים ולצמצום בטעויות שגוררות תביעות של רשלנות רפואית, הדגיש צוות החוקרים של פרופסור בישופ במחקר.

בנוסף לטעויות אבחון ותקלות שנבעו מאינטראקציה בין תרופות, או טעויות כירורגיות שמתרחשות בתכיפות גדולה במערכים הרפואיים – הצביעו עורכי המחקר על כך ששיעור גדל והולך של הליכים ניתוחיים מבוצעים כיום כבר בקליניקות של רופאים מחוץ לבתי חולים והדבר נובע מ"הטרנד" העכשווי לבצע פעולות כירורגיות באמצעות טכנולוגיות מתקדמות שמבטיחות מינימום של פולשנות – מה שלא מחייב עוד, כבעבר, שהות ממושכת אם בכלל ואשפוז בבית החולים.

למחקר בכתב העת JAMA

נושאים קשורים:  חדשות,  רשלנות רפואית
תגובות