סוכרת

התזונה של האם במהלך ההריון משפיעה על הסיכון להתפתחות סוכרת

בניסויים בחולדות נמצא שתזונה לא-אופטימלית במהלך ההריון מביאה לשינויים אפי גנטיים בגן שמקודד לפקטור השעתוק Hnf4a, שינויים שבעקבותיהם יש ירידה ברמת הביטוי של גן זה

10.04.2011, 14:18

בשנים האחרונות גובר המחקר על השינויים האפיגנטיים שמשפיעים על ביטוי גנים ואשר מתווכים את ההשפעות הסביבתיות על סיכון למחלות. Hnf4aי(hepatocyte nuclear factor 4-alpha) הוא פקטור שעתוק שנראה שיש לו מעורבות באתיולוגיה של סוכרת. Hnf4a מעורב בדיפרנציאציה של תאי ß ובשמירה על הומיאוסטזיס של גלוקוז. נמצאה תאחיזה בין פולימורפיזם בגן שמקודד ל-Hnf4a לבין סוכרת, וגם תאחיזה בין פולימורפיזם בגנים אחרים, פולימורפיזם שיכול להשפיע על אתרי קישור ל-Hnf4a, לבין סוכרת.

בניסויים בחולדות בחנה קבוצת חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' את ההשפעה של התזונה של האם במהלך ההריון על הביטוי של Hnf4a. החוקרים מצאו שתזונה לא-אופטימלית במהלך ההריון משפיעה על הביטוי של הגן. תזונה לא-אופטימלית הביאה להשתקה של אזור ה-enhabcer של הגן, השתקה שכתוצאה ממנה נחלשה האינטראקציה בין אזור ה-enhancer לבין אזור הפרומוטר P2, שמצוי כ-40Kb לפני האנהנסר (upstream). עקב החלשת האינטראקציה בין האנהנסר לבין הפרומוטור יש ירידה ברמת הביטוי של הגן שמקודד ל- Hnf4a, שהיא גורם סיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.

במהלך ההזדקנות נצפתה השתקה של כל הגן Hnf4a, השתקה שהולכת וגוברת עם הגיל. נמצא שההשתקה, שחלה בגן עם תהליך ההזדקנות, מתעצמת בחולדות שנחשפו כעוברים לתזונה לא-אופטימלית של האם.

ערכה: ד"ר דורית שנון

מקור:

Sandovici I. et al., Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Mar 29; 108 (13):5449-54: Maternal diet and aging alter the epigenetic control of a promoter-enhancer interaction at the Hnf4a gene in rat pancreatic islets.

נושאים קשורים:  סוכרת,  אנדוקרינולוגיה,  הרגלי תזונה,  אפיגנטיקה,  תזונה בהריון,  מחקרים
תגובות