חדשות

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית: "אנחנו יוצאים להצלת הרפואה הציבורית"

במסיבת עיתונאים אתמול פרסמו ראשי ההסתדרות הרפואית את מסמך הדרישות המלא שהציגו לאוצר. ד"ר ליאוניד אידלמן: לא נהסס להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו". בין הדרישות: תוספת שכר של 50%, תגמולים נאים לרופאים בפריפריה, הכנסת השב"ן לרפואה הציבורית, ותמיכה ברופאים גמלאים. משרד האוצר: "הדרישות עולות מיליארדים וימוטטו את מערכת הבריאות"

22.02.2011, 13:19

ראשי ההסתדרות הרפואית (הר"י) הציגו אתמול (שני) במסיבת עיתונאים את מסמך הדרישות המלא במשא ומתן שלהם עם משרד האוצר על הסכמי השכר שמתקיים בימים אלה, ונועד, לדבריהם, "להצלת הרפואה הציבורית".

"אנחנו מקווים שאחרי משא ומתן ממושך ומייגע, אכן נקבל משהו שהחולים יוכלו ליהנות ממנו", אמר במסיבת העיתונאים יו"ר הר"י, ד"ר ליאוניד אידלמן, "אך אם האוצר לא יסכים לדרישות שלנו כל האמצעים כשרים, ולא נהסס להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו. לא מדובר על תיקון קטן כזה או אחר - מדובר על הצלת הרפואה הציבורית, וכדי להציל אותה כל האמצעים כשרים".

בין היתר, דורש המסמך הוספת תקנים לרופאים. לדברי הר"י, התקנים הנוכחיים נקבעו בשנות ה-70 ואינם לוקחים בחשבון פרמטרים כמו גידול האוכלוסייה והזדקנותה, שינויים טכנולוגיים, התפתחות מקצועות ותת-מקצועות רפואיים ועוד. על פי בדיקות שערכה חברה ששכרה הר"י, קיים פער של 18%-86% בין הפער הנדרש והפער הקיים בדיסיצפלינות שונות.
"המחסור", לפי הר"י, "מתבטא ביתר שאת במקצועות בהם הביקוש והדרישה בהם מועטה, כמו ניאונטולוגיה, המטולוגיה, אונקולוגית ילדים, כירורגיה, פנימית, פיזיקאלית ושיקום, טיפול נמרץ ילדים, טיפול נמרץ כללי, פתולוגיה, רפואה דחופה, גריאטריה, הרדמה ורפואת משפחה בקהילה. "במקצועות אלה", ממשיך המסמך, "לא רק שהתקינה איננה מעודכנת, (אלא) הבעיה מחריפה כיוון שקיים קושי רב לאייש את התקנים".

בנושא הרפואה בפריפריה, מודה הר"י כי "אין מחלוקת כי קיים קושי במשיכת כוח אדם רפואי לפריפריה", וכמענה לבעיה דורשת "חבילת פתרונות אשר תציע מגוון של הזדמנויות כלכליות, חברתיות, תרבותיות וחינוכיות, תמריצים כלכליים ולא כלכליים לרופאים ולבני משפחותיהם". בין ההצעות שמפורטות במסמך: מענק של 250 אלף שקלים לרכישת דירה בפריפריה או השתתפות של כ-75% בעלות שכר הדירה, מימון שכר לימוד לתואר עבור שני ילדים של רופא, הקלות מס ועוד. כמו כן, דורשת הר"י החלה של מודל ה-Full Timer (כלומר שכר גבוה יותר לרופא שמתחייב לעבוד רק במערכת הבריאות הציבורית, י.ב) בפריפריה, והקמת ועדה משותפת "לפיתוח וקידום תשתיות בפריפריה לחמש השנים הקרובות".

בנוגע למקצועות במצוקה, מפרט המסמך כיצד לפתור, לשיטתו, את הבעיות בכלל ההתמחויות. כך למשל, עבור רופאי הפנימית, מציעה הר"י "מענק התמדה להשארת מומחים במקצוע", בעוד שלרופאי המשפחה מומלץ על מסלולי קידום והתמקצעות, מענק התמדה למי שנשאר בתחום מעל 10 שנים ועוד תגמולים שונים.
דרישה נוספת של הר"י היא הכנסת שב"ן (שרותי בריאות נוספים) למערכת הרפואה הציבורית בארץ, ובכך להסיט את הכספים מהרפואה הפרטית לציבורית. "בשנים האחרונות מתפתחת בקצב מדאיג הרפואה הפרטית על חשבון הרפואה הציבורית", נכתב במסמך, "הכספים של השב"נים (שלטעמנו) הם כספי ציבור מנוצלים אך ורק במערכת הפרטית ואינם משמשים לפיתוח וחיזוק המערכת הציבורית". המהלך, לשיטת הר"י, יגדיל את זמניות הרופאים הבכירים בבתי החולים, יקצר תורים ויהווה מקור כספי שאינו מתקציב המדינה.

כמו כן, תחת סעיף "תיקון עיוותים", דורשת ההסתדרות הרפואית העלאה של 50% בשכר הרופאים, הקמת קרן עזרה לרופאים שדמי הפנסיה שלהם נמוכים מ-4,500 שקלים (יותר מרבע מהרופאים הגמלאים שחברים בהר"י), החזר ביטוח רכב, תוספת ותק שבה רופא יוכל לצבור ותק עד 40 שנה במקום 35 כיום ועוד.

תגובת משרד האוצר: "סך הדרישות של הרופאים במשא ומתן זה עולות מיליארדי שקלים וימוטטו את מערכת הבריאות הציבורית ואת מסגרת התקציב. משא ומתן זה מגיע כחודש לאחר השלמת הפעימה האחרונה במשא ומתן הקודם עם הרופאים, שבו ניתנה תוספת של 24% לשכרם. אין מקום לדרישה נוספת מעבר לתוספת שניתנה למגזר הציבורי כולו בשיעור של 6.25%".

כמו כן, באוצר דוחים על הסף את הדרישה להכניס שב"ן למערכת הבריאות הציבורית; כך דיווח "דה מרקר". באוצר אמרו כי נושא זה אינו נתון למשא ומתן. "דרישה זו נועדה לאפשר לרופאים לעשות שימוש במערכת הציבורית כדי לגרוף לכיסם מיליארדי שקלים מחולים בעבור שירותים שניתנים ללא תשלום. זה יפגע בעיקר בשכבות החלשות".

נושאים קשורים:  חדשות,  פריפריה,  מערכת הבריאות הציבורית,  הר"י,  משרד האוצר,  משא ומתן
תגובות