סכיזופרניה

פרוגנוזה של סכיזופרניה

האם אכן פרוגנוזה טובה יותר בסכיזופרניה בארצות המתפתחות?

22.10.2010, 15:20

במאמר חשוב שהועלה לאחרונה ל-PUBMED ויתפרסם בקרוב בעיתון SCHIZOPHRENIA BULLETIN, דנים כהן וחבריו באקסיומה שהשתרשה בפסיכיאטריה על כך שמחלת הסכיזופרניה מתאפיינת בפרוגנוזה טובה יותר בארצות המתפתחות בהשוואה למצב בארצות מפותחות. לדעת CARPENTER, העורך של סכיזופרניה בולטין, עלינו לשמוח בכל פעם שקונצפט ישן ומוכר מאותגר ע"י מידע חדש או כשנדרשת השקפה חלופית ורעננה.

לפני שנפרט על המחקר של כהן וחב', אסקור בקצרה את מקצת הסיבות שקושרו לפרוגנוזה הטובה יותר בארצות הלא מפותחות: יתכן שהמדגמים בארצות הלא מפותחות כללו יותר פסיכוזות אקוטיות (ש"מצדיקות" אשפוז במקום שאין הרבה מיטות אשפוז ומתאפיינות בפרוגנוזה טובה יותר). שנית, יתכן שבארצות הנ"ל קיימת אינטראקציה לא דרשנית בין בני המשפחה לבין המטופל (אם תרצו EXPRESSED EMOTION לא גבוה) וקיימת גם קבלה של פגימה ונכות יותר בקלות בהשוואה לעולם המערבי הדרשני וההישגי. נראה גם שהסיכוי לעבודה מוגנת קלה יותר בעולם לא מתוחכם אשר מתבסס על מסחר או חקלאות מאשר בתרבות הייטקית ומנוכרת.

האקסיומה הנ"ל של ארגון הבריאות העולמי (WHO) הסתמכה על מחקרים שנתמכו על ידו ושנעשו בשנות השבעים וכן על סמך מעט דיווחים עדכניים יותר. מחקרים אלה נחשבו כמבססים את האמיתה הכי חשובה באפידמיולוגיה הפסיכיאטרית ובמחקר הבין-תרבותי. אולם, בשל הצטברות עדויות שהתמונה במציאות הינה יותר מורכבת, ביקוש כהן וחב' לסקור מספר רב של עבודות בנושא ולראות האם האקסיומה הנ"ל אכן נכונה.

החוקרים סקרו מחקרים שבוצעו בארצות לא מפותחות ולא נעשו בידי ה-WHO. בסה"כ נבדקו 23 מחקרים לונגיטודינליים בסכיזופרניה באחת עשרה ארצות מתפתחות (ברזיל, בולגריה, סין, קולומביה, אתיופיה, הודו, אינדונזיה, ג'מאיקה, ניגריה, דרום אפריקה וטרינידד). החוקרים בדקו את המהלך הקליני, הפגימה התעסוקתית והחברתית וכן נתונים על תמותה ואובדנות.
הממצא העיקרי היה ווריאציה גדולה בין התוצאות באתרים השונים וגם התפלגות רחבה מאוד בכל אתר עם קיום אחוזים לא מבוטלים של פרוגנוזה לא טובה בחלק גדול מהאתרים. כמו כן, שכיחות הנישואין היתה נמוכה ושכיחות הגירושין היתה גבוהה בהרבה אתרים. בנוסף, נמצאו שיעורי תעסוקה לא מחמיאים וכן שיעורי אובדנות גבוהים (למשל 4.2% במהלך 10 שנים בסין ו- 5.6% בהודו). בסה"כ, התוצאות היו גרועות יותר בהשוואה למחקרים של ה-WHO.

כהן וחבריו מציינים שיתכן שמחקרים בעבר בדקו פרוגנוזה בארצות הלא מפותחות דווקא בקרב אנשים שפנו לטיפול, ולמעשה יש בארצות המתפתחות שכיחות גבוהה של אנשים חולים שכלל אינם מקבלים טיפול. הם מציעים לשים בצד את ה"חכמה הישנה" ולבדוק שוב את טיב הפרוגנוזה של אנשים שחלו בסכיזופרניה בארצות המתפתחות. הם מציעים לערוך מחקר קליני, אפידמיולוגי ואטנוגרפי כדי להבין יותר טוב את האינטראקציה בין גוף, נפש ותרבות ולאתר גורמים שקשורים בפרוגנוזה טובה יותר.

לדעתם, עם הימשכות התהליך של הגלובליזציה, חייהם של מאות אלפי משפחות וחייהן של אלפי קהילות בעולם הלא מערבי הולכים להשתנות! לגלובליזציה יהיה אפקט חשוב גם על החיים של אנשים עם סכיזופרניה. חשוב לדעת איפוא מה האינטראקציה בין תהליכים פסיכיאטריים והביטים סוציו-תרבותיים.

ערך:
ד"ר יוליאן יאנקו, עורך האתר של האיגוד הישראלי לפסיכיאטריה ומנהל מרפאת ברה"ן רחובות

מקור:

Cohen A, Patel V, Thara R, Gureje O. Questioning an Axiom: Better Prognosis for Schizophrenia in the Developing World? Schizophr Bull. 2007 Sep 28 [Epub ahead of print]

נושאים קשורים:  סכיזופרניה,  פרוגנוזה,  סכיזופרניה בולטין,  מחקרים
תגובות