אימונולוגיה

ניסויים בתרכיבים נגד מלריה בילדים מצביעים על תקווה למלחמה במחלה

פיתוח תרכיבים נגד מלריה נתקל בקשיים במשך שנים רבות, עקב תכונות הטפיל להתחמק ממערכת החיסון. שתי עבודות מוצגות עתה הבודקות את הבטיחות, האימונוגניות והיעילות של שני תרכיבים נגד המחלה

פיתוח תרכיבים נגד מלריה נתקל בקשיים במשך שנים רבות, עקב תכונות הטפיל להתחמק ממערכת החיסון. שתי עבודות מוצגות עתה הבודקות את הבטיחות, האימונוגניות והיעילות של שני תרכיבים נגד המחלה (Bejon & al NEJM 2008;359:2521 Abdulla et al NEJM 2008;359:2533). התרכיבים מבוססים על חלבון ההיקף של הספורוזואיט RTS,S ועל אדג'ובנטים שונים.
בעבודה קודמת הצליחו להוכיח 30% הגנה בפני מלריה עם התרכיב RTS,S/AS02A ובעבודה הראשונה לעיל, נבדקה יעילות התרכיב עם אדז'ובנט AS01E בילדים בגילאי שנה עד 4 שנים בקניה.
כתשע־מאות (900) ילדים סווגו לקבוצות, חלקם קיבלו את תרכיב המלריה וחלקם קיבלו תרכיב נגד כלבת כקבוצת בקרה. יעילות מניעת המחלה שנמדדה הייתה כ־50%, והתרכיב לווה בהשפעות לוואי מועטות. בעבודה השנייה נבדקה בטיחות התרכיב RTS,S/AS02D, ונמצא כי מתוך 170 ילדים בטנזניה, לפחות אחד סבל מהשפעות לוואי חמורות. אולם השפעות לוואי כאלה הופיעו גם בקבוצה שקיבלה תרכיב נגד צהבת מטיפוס ,B
42 מתוך 170.
בקרב 98.6% מהילדים הופיעו נוגדנים לאנטיגן הטפיל תוך חודש מההזרקה, ובמשך 6 חודשים לאחר הזריקה השלישית היה שיעור ההגנה בפני מלריה מעל 60%.
בשני המחקרים סוכם, כי התרכיבים הניסיוניים מצביעים על תקווה במלחמה נגד מחלת המלריה באפריקה, וכי יש להמשיך בפיתוח התרכיבים הנ"ל ובבדיקתם.

ערך: פרופ' איתן ישראלי


נושאים קשורים:  אימונולוגיה,  מלריה,  צהבת B,  מחקרים
תגובות