מדינות וארגוני בריאות ברחבי העולם מפרסמים מעת לעת ניירות עמדה והמלצות תזונתיות לציבור הרחב במטרה לסייע במניעת מחלות כרוניות וגם לטיפול בהן. ההמלצות של הגופים האלו מראות על מגמה ברורה - תזונה המבוססת בעיקר על מזונות שלמים מהצומח. ההמלצות שמות דגש על העדפת מקורות לחלבון מהצומח, בדגש על קטניות (עדשים, שעועית, סויה, חומוס וכדומה) על פני מקורות לחלבון מהחי, לצד צריכה גבוהה של ירקות, פירות ודגנים מלאים והימנעות או הפחתה משמעותית של מזונות מעובדים. בין המדינות שהוציאו הנחיות ברוח הזו אפשר למנות את קנדה, בריטניה, מדינות שונות באירופה וישראל. בכתבה נתייחס להמלצות הישראליות וכן להמלצות משוויץ ואוסטריה שיצאו בחודשים האחרונים. בנוסף נתייחס להמלצות של שלושה ארגונים מובילים שעוסקים במניעה ובטיפול בשלוש המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר: מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן.

ישראל

נתחיל עם ההמלצות של משרד הבריאות הישראלי שנכתבו לאור התזונה הים תיכונית. משרד הבריאות מדגיש את היתרונות הבריאותיים של ההמלצות, אך מתייחס גם ליתרונות נוספים לתזונה הים התיכונית מבחינה כלכלית, סביבתית, וחברתית-תרבותית.

ארבעת העקרונות הבסיסיים בהמלצות התזונה הלאומיות:

  • תפריט עשיר במזונות מגוונים מהצומח.
  • מזון שלא עבר עיבוד או מזון שעבר עיבוד מינימלי.
  • שימוש מועט בשמנים, מלח וסוכר לתיבול ולהכנת המזון.
  • להעדיף הכנה עצמית של מזון מרכיבים גולמיים על פני מזון מוכן מראש או מזון אולטרה-מעובד.

ההנחיות שמות דגש על קבוצת הקטניות, שמהווה מקור משמעותי לחלבון מהצומח, והיא מומלצת לצריכה באופן יומי, בעוד שהמקורות לחלבון מהחי מופיעים בהנחיות בתדירות שבועית.


סרטון קצרצר המסביר את עקרונות התזונה המומלצת ע"י משרד הבריאות.

שוויץ

ההמלצות העדכניות של שוויץ שמות את המקורות לחלבון מהצומח בחזית ההמלצות. לפי ההנחיות מומלץ לאכול מנה אחת ביום מקבוצת המזונות העשירים בחלבון: קטניות, ביצים, בשר ודגים, כאשר מגוונים במקורות החלבון במהלך השבוע. במקביל הם ממליצים להגביל בשר, כולל עוף ובשר מעובד למקסימום 2-3 פעמים בשבוע, ולהעדיף מקורות אחרים לחלבון בדגש על מקורות מהצומח. בנוסף ההמלצות שמות דגש על מזונות אחרים מהצומח כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים לצד מוצרי חלב ללא תוספת סוכר והפחתה או הימנעות ממזונות מעובדים וממשקאות ממותקים.

אוסטריה

גם אוסטריה פרסמה השנה המלצות עדכניות וכתבה בצורה מפורשת ביותר: יותר חלבון מהצומח, פחות בשר, דגים ומוצרי חלב. הם ממליצים על לפחות שלוש מנות של קטניות בשבוע, 3 ביצים בשבוע, מנה אחת של בשר בשבוע, מנה אחת של דג בשבוע ועוד אופציה למנה נוספת של בשר או דג בשבוע. בדומה לשוויץ גם ההמלצות האלו כוללות צריכת שתי מנות מוצרי חלב ביום. ההמלצות שמות גם דגש רב על נושא האקלים והן מכונות climate friendly.

בתמונה: צלחת המזון החדשה של אוסטריה שמציגה את הפרופורציות היומיות המומלצות לסוגי מאכלים שונים. מתוך האתר של משרד הבריאות באוסטריה.

ארגון הלב האמריקאי

מסמך ההנחיות התזונתיות לשיפור בריאות קרדיווסקולרית של ארגון הלב האמריקאי שיצא ב-2021 מכוון לכל אורכו להגדלת צריכת מזונות לא מעובדים מהצומח ולהפחתת הצריכה של מזונות מן החי, מזונות מעובדים, משקאות ממותקים ומזונות עתירי נתרן ושומן רווי. גם אצלם ניתן דגש על בחירה בקטניות ובאגוזים כמקורות לחלבון. בהקשר זה הכותבים מתייחסים למחקרים שמצאו כי צריכה גבוהה של קטניות ואגוזים קשורה בסיכון נמוך יותר למחלות קרדיווסקולריות. זאת לצד המלצה לצריכה של 2-3 מנות דג בשבוע, בעיקר אם הם לא מטוגנים, מכילים אומגה 3, ובעיקר כאשר הם מחליפים מקורות אחרים לחלבון מהחי. בנוסף, ארגון הלב ממליץ להחליף מוצרי חלב עתירי שומן באלו עם פחות שומן  בעיקר כי עצם ההפחתה בכמות השומן הרווי מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול בדם. הם גם מתייחסים ליתרונות הנוספים לדפוס תזונה בריא: סיוע גם למניעת תחלואה בסוכרת, מחלות כליה ומניעת מחלות נוירודגנרטיביות וכן שיפור בריאות מערכת העיכול הודות לתזונה עשירה בסיבים.

ארגון הסוכרת האמריקאי

ב-Standards of Care in Diabetes שפרסם ארגון הסוכרת האמריקאי ב-2024, הם מתייחסים לכך שמגוון דפוסי תזונה יכולים להתאים לניהול מחלת הסוכרת. אך כותבים: "עד שיהיו עדויות חזקות יותר על ההבדלים הספציפיים בין הדפוסים האלו, אנשי מקצועות הבריאות צריכים להתמקד באלמנטים המשותפים לדפוסים האלו: צריכת ירקות, פירות שלמים, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים ומוצרי חלב דלי שומן, לצד הפחתה למינימום בצריכה של בשר, משקאות ממותקים, ממתקים, דגנים לבנים ומזונות אולטרה מעובדים." גם הם מתייחסים ליתרונות שבחלבון מהצומח וכותבים "ראיות חזקות מציעות שצריכה גבוהה יותר של חלבון מהצומח והחלפת חלבון מהחי בחלבון מהצומח מקושרת לסיכון נמוך לתמותה מכל סיבה ולתמותה קרדיווסקולרית".

ארגון הסרטן האמריקאי

נייר העמדה האחרון של ארגון הסרטן האמריקאי (המסתמך בעיקר על הדוחות של ה-WCRF/AICR) מתייחס למספר מזונות שעשויים לסייע במניעת סוגי סרטן שונים. ספציפית הם מתייחסים לכך שצריכה של ירקות ופירות ככל הנראה מגנה בפני מספר סוגי סרטן כולל: פה, לוע, ושט, מיתרי הקול, ריאות, קיבה ומעי גס וייתכן שחלק מהירקות והפירות מסייעים גם למניעת גידולים אגרסיביים בשד. דגנים מלאים גם הם מודגשים בהמלצות הודות לפוטנציאל שלהם לסייע במניעת סרטן המעי הגס.

לצד זאת הם ממליצים להפחית בצריכה של בשר אדום ובשר מעובד ומציינים שקטניות מהוות תחליף טוב לבשר מאחר שהן מכילות חלבון, סיבים, ברזל, אבץ, אשלגן ופולאט לצד כמויות נמוכות של שומן רווי והן בעלות אינדקס גליקמי נמוך. מזונות נוספים שמומלץ להפחית או להימנע מצריכתם הם אלכוהול, סוכר מוסף ומזון מעובד. אין במסמך המלצות חד-משמעיות לגבי מוצרי חלב כי מצד אחד הם נראו מקושרים לסיכון נמוך לסרטן המעי הגס אבל מצד שני נראו מקושרים לסיכון גבוה לסרטן פרוסטטה.

קווים מנחים לתזונה בריאה של ארגון רופאים לתזונה, המתבססים על עמדות ארגוני בריאות רבים.למידע נוסף לחצו כאן

לסיכום

בקרב הציבור הרחב וגם בקרב אנשי מקצוע רווחת לעיתים התפישה ש"אין דבר כזה תזונה בריאה כי ההנחיות כל הזמן משתנות". כפי שניתן היה להתרשם בהמלצות שנסקרו, נראה שדווקא יש כיוון ברור לתזונה המומלצת הן לציבור הרחב והן ספציפית למניעת מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן: צריכה של יותר מזונות לא מעובדים מהצומח, הפחתה בצריכה של בשר ומזונות אחרים מהחי והפחתה בצריכת מזונות מעובדים.

ארגון רופאים לתזונה הוא עמותה ללא מטרות רווח המהווה את הסניף הישראלי של ארגון PAN הבינ"ל שמטרתו קידום בריאות הציבור וחיזוק החיבור בין תחומי הרפואה והתזונה. הארגון מתמקד בהנגשת ידע תזונתי מבוסס מחקר, בדגש על דפוסי תזונה מבוססי צומח, ומהווה מרכז ידע לרופאים לשילוב תזונה בריאה ובת קיימא בקליניקה הרפואית. הארגון מורכב מרופאים ממגוון התמחויות, תזונאים וחוקרים.
לאתר הארגון, לחץ/י כאן

הצטרפו למפגשי הג'ורנל קלאב המקוונים שלנו כדי להתעדכן בידע מחקרי - המפגש מתקיים מדי חודש ובו נתמקד במאמר מעניין ורלוונטי בתחום של תזונה והשפעותיה על הבריאות. הירשמו כאן >>

מקורות:

משרד הבריאות הישראלי, ההמלצות התזונתיות החדשות (2019).

Swiss Society for Nutrition & Federal Food Safety and Veterinary Office. Swiss Dietary Recommendations (2024).

Federal Ministry of Social Affairs, Health, Care and Consumer Protection. Austrian Nutritional Recommendations - NEW (2024) (in Deutsch).

Health Canada. Canada’s Dietary Guidelines (2019).

Public Health England. The Eatwell Guide (2018).

Alice H Lichtenstein, et al. 2021 Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation, 11 2021.

American Diabetes Association Professional Practice Committee. Facilitating Positive Health Behaviors and Well-being to Improve Health Outcomes: Standards of Care in Diabetes—2024. Diabetes Care 2024;47(Suppl. 1):S77–S110.

Rock, C. L., et al. (2020). American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. CA: a cancer journal for clinicians.