המאבק בעודף משקל בילדים - מה שפשוט יותר, יעיל יותר

01.09.2023, 10:00

פירמידת המזון

מחקר סמוקלר לחקר מדיניות הבריאות בישראל העלה ממצאים מדאיגים בקרב ילדים בעלי עודף משקל: "מהעדויות עולה שבטווח הקצר בקרב ילדים הסובלים מהשמנה בהשוואה לילדים במשקל תקין יש שיעור גבוה יותר של תחלואה מהסוגים הבאים: בעיות פסיכולוגיות או פסיכיאטריות (כגון הערכה עצמית נמוכה, בעיות התנהגות ועוד), גורמי סיכון קרדיווסקולריים (כגון יתר לחץ דם, רמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים, אסתמה) ובעיות אורתופדיות".

בסקירה אחרת נמצאו השפעות נוספות של השמנה בטווח הקצר: גידול בסיכון לסוכרת סוג II, הפרעות שינה, מחלות כבד וכיס מרה, בעיות עור (כגון אקנה ועוד) ובעיות נוירולוגיות, כגון כאבי ראש וטשטוש ראייה (Speiser et al., 2005).

במחקר המשווה בין איכות חיים של ילדים ובני נוער שמנים לבין זו של בעלי משקל תקין, עלה: ילדים שמנים דיווחו על איכות חיים נמוכה יותר מזו של בעלי משקל תקין בתחומים הפיזי, החברתי והלימודי (Pinhas-Hamiel & Zetler, 2005).

לגבי ההשפעות בטווח הארוך, השמנה בילדות נמצאה קשורה במצב חברתי-כלכלי נמוך יותר בבגרות (השכלה, הכנסה והישגים).

מבחינה רפואית נמצא קשר בין השמנה בילדות להשמנה בבגרות, בפרט בקרב ילדים שאחד ההורים שלהם סובל אף הוא מהשמנה. השמנה בילדות נמצאה קשורה גם בגורמי סיכון קרדיווסקולריים בבגרות.

פרמידת המזון של הרווארד נחשבת למתקדמת ביותר, אך האם היא הביאה לשינוי בהרגלי אכילה בציבור? תלוי את מי שואלים. להבנתנו כאנשי מקצוע התשובה היא כן, אבל עבור המשפחות התשובה היא לא.

EAT, DRINK, AND BE HEALTHY by Walter C. Willett, M.D. - Harvard's food pyramid

לעומת זאת, לאשת נשיא ארה"ב לשעבר, מישל אובמה, אשר החליטה לפשט את הנושא דרך "צלחת תזונתית", היו השפעות אדירות אשר הובילו לתוצאות מרשימות בארה"ב וירידה בכמות הילדים הסובלים מעודף משקל. מדוע? כי זה פשוט להבנה. להלן האיור:

beano_myplate

כאשר הילדים אוכלים פחמימות ריקות (סוכרים פשוטים), תהליך העיכול מהיר מאוד (קמח לבן לסוגיו, ממתקים ושתייה ממותקת). התוצאה המתקבלת היא "הצפת סוכר" אשר גורמת לתנודות מהירות באנרגיה, במצב הרוח וברעב. עצם הבחירה במזונות אלו משבשת את מנגנון הרעב של הילדים וזה בא לידי ביטוי בשינויים מהירים במצב הרוח - משמח לרגזן, לתחושת רעב ולפעלתנות יתר (לא מווסתת). בסופו של דבר, לילד חסרה אנרגיה והוא לא נינוח (והגרוע מכול, הוא שוב רעב).

בטבלה המופיעה למטה, מופיעות דוגמאות לסוכרים פשוטים המתעכלים מהר ולפתרון בדמות "פחמימות מורכבות" (המתעכלות לאט). פחמימה מורכבת מכילה סיבים המאטים את עליית רמת הסוכר שבמזון למחזור הדם. בכך הילד מקבל אספקה שוטפת ויציבה של גלוקוז ובכך נמנעות תנודות קיצוניות ברמות הסוכר בדם המובילות לרעב ורגזנות. פחמימות מלאות נקבעו לפי האינדקס והעומס הגליקמי שלהן.

ילדים לא אוהבים פחמחמות מלאות - מה עושים?

בדר"כ ילדים אינם מתחברים לטעמים של הפחמימות המלאות, לכן:

  1. ניתן להכניס אותם לתפריט האוכל באופן הדרגתי בכדי שבלוטות הטעם יתרגלו לאט לאט לטעם החדש (לדוגמה: אורז מלא עם אורז לבן).
  2. ניתן לשלב רטבים ממוצרים טריים ובריאים בכדי לנטרל את תחושת הטעם וליצור עניין במנה.
  3. חשוב למצוא מתכונים בריאים, טעימים ופשוטים להכנה עד שימצאו הטעמים שהילדים אוהבים.

כאנשי מקצוע הפוגשים ילדים בעלי עודף משקל, חשוב שנדבר עם ההורים בדרך בה הם ירגישו שהם יוצאים עם ארגז כלים, על מנת שהם יוכלו ליצור שינוי בבית, או לפחות להתחיל ברצון בו.

למידע נוסף באתר Active Kids, לחץ/י כאן

הפוסטים במערכת הבלוגים מתפרסמים על דעת המשתמשים ועל אחריותם. מערכת דוקטורס אונלי אינה אחראית לתכנים המתפרסמים בבלוגים. אם נתקלת בניצול לרעה אנא דווח לנו בהקדם על הפוסט ל [email protected]
ערוצים:  גסטרו ילדים,  ילדים,  משפחה,  פארמה,  פסיכיאטרית ילדים ונוער,  ריאות ילדים,  תזונה ודיאטה,  גסטרו ילדים,  ילדים,  משפחה,  פארמה,  פסיכיאטרית ילדים ונוער,  ריאות ילדים,  תזונה ודיאטה