חדשות

מחקר מ"הלל יפה" מצא קשר בין גלישת סאפ לאירועי לב

בשלוש השנים האחרונות אירעו מספר מקרים של מטופלים בריאים ללא מחלות רקע, שהגיעו לחדר המיון ב"הלל יפה" בעקבות אירוע לב בזמן שגלשו על סאפ | מומחי ביה"ח מספקים הסבר לאירועים

גלישת סאפ. צילום: שאטרסטוק

מאמר שפורסם על ידי מומחי מערך הלב של המרכז הרפואי הלל יפה חשף מספר מקרים דומים בהם גולשי סאפ עברו אירוע לב בזמן ששהו בלב ים.

בשנים האחרונות גלישת סאפ הפכה לענף ספורט פופולרי הן בקרב נשים והן בקרב גברים. מדובר בספורט ימי אשר מקורו בגלישת גלים, בו הגולש עומד על גלשן וחותר באמצעות משוט. זוהי פעילות ספורטיבית עם הרבה יתרונות בריאותיים, שכן היא עובדת על כוח, מחזקת שרירים, משפרת שיווי משקל, מעלה סיבולת לב ריאה ולעומת ענפי ספורט אחרים, גם שומרת על מפרקי הגוף.

בניגוד לסוגים אחרים של פעילות גופנית, גלישת סאפ מתבצעת בתוך הים וכאשר הגולשים אינם חשים בטוב, הם אינם יכולים לעצור מיידית את הפעילות, בניגוד לריצה, אימוני כוח או רכיבה על אופניים. כלומר, כאשר אדם מבצע פעילות גופנית כזאת ומופיעים תסמינים – עצירת המאמץ תגרום לירידה בדופק הלב ולשיפור תסמינים.

במחקר שנערך ב"הלל יפה" מצאו המומחים כי במהלך שלוש השנים האחרונות אירעו מספר מקרים דומים של מטופלים בגילאי 40-70, רובם בריאים ללא מחלות רקע, שהגיעו לחדר המיון בעקבות אירוע לב בזמן שגלשו על סאפ. כמה מהם הגיעו אף לאחר החייאה בשטח וחלקם בזמן התקף לב. כולם צונתרו ונמצאו עם עורק סתום בליבם.

המאמר, שפורסם בעיתון IMAJ של ההסתדרות הרפואית, נכתב על ידי הצוות הבכיר של מערך הלב ב"הלל יפה": ד"ר מגי בראל, ד"ר מג'יד זחאלקה, ד"ר עופר קובו, ד"ר אדהם זידאן, ד"ר ראמי אבו פנה, פרופ' שמחה מייזל ופרופ' אריאל רוגין.

"כאשר אדם לא מרגיש טוב, בפרט כאשר הוא נמצא בלב ים, הדבר הראשון שינסה לעשות הוא לחתור במהירות לכיוון החוף. פעולה זו מחמירה את מצבו, שכן הוא מתאמץ יותר, הלב עובד קשה יותר וגם הטיפול הרפואי מתעכב עד הגעתו לחוף. מדובר בתופעה בעייתית שלא מאפשרת הענקת טיפול רפואי מיידי ולעתים התוצאות עלולות להיות קטלניות", מסביר פרופ' רוגין, מנהל מערך הלב ב"הלל יפה".

"אם אדם מרגיש לא טוב בזמן פעילות גופנית, במיוחד אם התסמינים מחמירים במאמץ ומוקלים במנוחה – לעתים זהו סימן התרעה של הגוף ויש לברר זאת", מוסיפה ד"ר בראל, מנהלת היחידה לטיפול נמרץ לב.

"על מנת לצמצם את הפגיעה והסיכון לאירוע לב, מומלץ שכל אחד ואחת יעברו סדרת בדיקות מקיפה תוך מעקב אחרי גורמי סיכון, כמו סוכרת, כולסטרול ולחץ דם ואיזונם לפי הצורך, הימנעות מפעילות מזיקה מוכחת, כגון עישון. כמו כן חשוב לגלות ערנות כך שבמידה ולא מרגישים טוב, יש להזעיק עזרה במהרה", מסכם פרופ' רוגין.

נושאים קשורים:  ד"ר מגי בראל,  פרופ' אריאל רוגין,  הלל יפה,  גלישת סאפ,  אירוע לב,  חדשות,  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
11.06.2025, 20:35

פתאום ספורט לא טוב לבריאות וגורם אירועים קרדיאלים פתאלים אצל צעירים ובריאים.
הדבר היחיד שהשתנה ב 4 השנים אחרונות היה התגברות השימוש ב- סאפ?🤔

אנונימי/ת
12.06.2025, 08:33

לדעתי , לפירסומים מסוג זה אין שום תועלת . מה המסכנה ? האם כל פעילות הספורטיבית צריכה להתרשח בצמוד למרכז הרפואי ? האם להפסיק פעילות גופנית ? האם לפני גלישה כל בנאדם בגיל 40 צריך לעבור בדיקות לב? ולתפוס תור של באמת חולה ? כולנו מודעים לזמינות תורים בקופות ובתי חולים . גם קודם ידענו , שעיכוב בטיפול משפיעה על פרוגנוזה . דווקא סאפ ?

יש תועלת - עוד פרסום למחברים (אמנם בכתב עת "לא משהו", אבל בכ"ז....)

אנונימי/ת
12.06.2025, 19:06

הבעיה לא בסוג הספורט. זה ערפלן. הבעיה באנשים. כמו כול ענף ספורט הם חייבים לעבור בדיקה קרדיאלית ואישור רופא ספורט..
רופא קרדיולוג הוא רופא רחוק מלהיות "חוקרים"

אכן.

אנונימי/ת
12.06.2025, 20:08

זה לא קשור לסאפ זה קשור לזריקות הרעל של פייזר ומודרנה

אנונימי/ת
14.06.2025, 16:23

גם אני מצאתי קשר בין אירועי לב לבין חציית מעבר חציה!!!!!😁