חדשות

"שיבא": צנתור עוברי נדיר הציל את ליבו של עובר בסכנת חיים

בעקבות היצרות קשה במסתם בליבו של עובר, בוצעה בבית החולים ספרא לילדים פעולה רפואית מורכבת ונדירה: צנתור תוך רחמי להרחבת המסתם האאורטלי, בהנחיית מומחה אוסטרי

ההליך החדשני בוצע בשיתוף פעולה של צוותים מומחים רב-מקצועיים ב"שיבא". צילום: דוברות ביה"ח

בבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא בוצעה פעולה רפואית מורכבת ונדירה – צנתור עוברי להרחבת המסתם האאורטלי, זאת בעקבות היצרות קשה במסתם בליבו של עובר, אשר הובילה לתפקוד ירוד של הלב וסכנה ממשית לחייו. ללא ההתערבות המומחים, היתה קיימת סכנה לאובדן תפקוד חדר שמאל ולמעבר למצב בלתי הפיך של לב עם חדר אחד בלבד.

הפעולה בוצעה באישה בשבוע ה-28 להריונה השלישי, לאחר שהמום הלבבי אובחן על ידי ד"ר אוריאל כץ, מנהל מרכז הלב לילדים, שהעלה את האפשרות לצנתור תוך רחמי. לאחר הערכה סונוגרפית שהאישה עברה על ידי פרופ' ערן כסיף, מנהל יחידת האולטרסאונד ופרופ' בועז וייס, מנהל המכון לדימות, התקבלה ההחלטה יחד עם בני הזוג על ביצוע הפרוצדורה התוך רחמית.

במסגרת הפעולה, אשר בוצעה בהרדמה כללית, הוחדרה מחט לחדר השמאלי של לב העובר תחת הנחיית אולטרסאונד, ובהמשך מיקום המחט בסמוך למסתם האאורטלי, העברת מוליך דרך המחט, הכנסת בלון לאזור המסתם וניפוח הבלון לצורך הרחבת המסתם.

בזמן הפעולה, שנחשבת לאחת מהמורכבות ביותר בתחום רפואת העובר ושבוצעה רק פעמים בודדות בארץ, נעשה שימוש במערכת תקשורת והדמיה מתקדמת בחדר הצנתורים החדש בבית החולים ספרא, שאפשרה צפייה ברורה ומדויקת בהליך לכל הצוות בחדר הצנתורים. המערכת אפשרה גם הנחיה בזמן אמת מפרופ’ גרלד טולצר, מומחה אוסטרי בעל שם עולמי בתחום צנתור עוברי.

הצנתור עבר בהצלחה, ולפי ההערכות, הפעולה צפויה לאפשר לעובר לשרוד את ההריון ולשפר את סיכויי התפתחות הלב, תוך תקווה לשימור פיזיולוגיה לבבית תקינה הכוללת שני חדרים.

ההליך החדשני בוצע בשיתוף פעולה של צוותים מומחים רב-מקצועיים ב"שיבא". את הפעולה הובילו פרופ' יואב ינון, מנהל היחידה לרפואת העובר וד"ר חגי אבנט, רופא בכיר ביחידה, ד"ר שרון בוריק חיגר, מנהלת צנתורי לב בילדים וד"ר גור מיינצר, מצנתר ילדים בכיר ומומחה בצנתורי עובר, יחד עם צוות מכון הלב לילדים בראשות ד"ר אוריאל כ"ץ. ההרדמה הכללית נוהלה בקפידה על ידי ד"ר אמיר זבידה.

פרופ' ינון מסר: "מדובר בהליך מורכב וחדשני שדרש הכנה מדוקדקת לפרטי פרטים ושיתוף פעולה בין הצוותים מה שתרם רבות להצלחת הפעולה. בסוף הפעולה היתה התרגשות והתרוממות רוח בקרב הצוותים. אני מקווה שהפרוצדורה תוביל לשיפור בתפקוד הלבבי של העובר ותאפשר לו בעתיד איכות חיים טובה".

ד"ר בוריק-חיגר הוסיפה: "זוהי הוכחה נוספת לכך ששימוש בחדשנות ושיתוף פעולה מולטידסיפלינרי מקצועי יכולים להציל חיי אדם. חשוב שיידעו - רופאים ומטופלים כאחד - גם במצבים בהם נראה כי אין לרפואה מזור והפסקת הריון היא המוצא היחיד, יש לעתים אפשרות להציל את ההריון ולתרום להתפתחות תקינה של לב העובר על ידי התערבות מוקדמת".

נושאים קשורים:  צנתור עוברי,  חדשות,  שיבא,  בית החולים לילדים ספרא,  ד"ר אוריאל כץ,  פרופ' יואב ינון,  ד"ר שרון בוריק-חיגר,  י ד"ר אמיר זבידה,  פרופ' ערן כסיף
תגובות