חדשות

האם הייתם מוציאים את הקליע שנתקע מאחורי שן הבינה?

מומחי "בילינסון" התבלטו: האם להוציא קליע שנתקע בפניו של לוחם פצוע או להשאירו שם לצמיתות? ההחלטה שהתקבלה: לא לנתח ולהימנע מסיכונים למרות הכאבים והקושי בבליעה

בצהוב, הקליע שנתקע מאחורי שן הבינה של הלוחם. צילום: דוברות בילינסון

במחלקת פה ולסת בבית החולים בילינסון בפתח תקווה התלבטו לאחרונה האם להוציא קליע שנתקע בפניו של לוחם פצוע או להשאירו שם לצמיתות. מצד אחד, הלוחם התלונן על כאבים והתקשה בבליעה, אך מאידך היה ספק אם הוצאת הכדור בניתוח מורכב ומסוכן תקל עליו.

מדובר בלוחם מילואים בן 39, שנפצע בפציעה יוצאת דופן בפניו במהלך פעילות במחנה בלטה בעזה. מחבל ירה בראשו והקליע באורך 2 ס"מ ובקוטר 1 ס"מ נכנס דרך האף ונתקע מאחורי שן הבינה העליונה שלו. רופאיו הבהירו כי מדובר בפציעה נדירה "על גבול הנס". אם הקליע היה סוטה במילימטרים ספורים, הוא היה נהרג.

בצהוב, הקליע שנתקע מאחורי שן הבינה של הלוחם. צילום: דוברות בילינסון

פרופ' גבריאל צ'אושו, מנהל מחלקת פה ולסת ב"בילינסון", סיפר כי בהתלבטות אם להוציא את הקליע או להשאירו, נשקלה התועלת לעומת הסיכון בניתוח. "ניתוח מוסיף עוד צלקת וטראומה ועלול לגרום לזיהומים ולסיכונים", אמר. "החשש הוא מפגיעה בעצב מוטורי שתגרום לשיתוק פנים (פציאליס), פגיעה בכלי דם, פגיעה בעצב שאחראי על התחושה בלסת התחתונה ובתנועת הלשון".

צוות מומחים קיים מספר דיונים במחלקה במשך תקופת האשפוז והשיקום של הלוחם כדי לבחון את המהלך הבא, וככל שבעיות אחרות נפתרו ופתיחת הלסת שלו הורחבה משמעותית באמצעות פיזיותרפיה, הוחלט להימנע מהסיכונים למרות התלונות על הכאב.

"לאחר שבחנו את כל ההיבטים של המקרה, אנחנו מעריכים בסבירות מאוד גבוהה כי גם אם היינו מחליטים לבצע את הניתוח המורכב זה, הכאבים לא היו מפסיקים", הסביר פרופ' צ'אושו. "הטיפול במקרה הזה הוא טיפול במניעת כאב, בשאיפה שבתוך זמן מסוים הגוף ידע להתמודד לבדו עם המצב החדש והכאבים יפחתו".

פרופ' צ'אושו סיפר כי את הניסיון שלו בפציעות ירי בפנים הוא רכש בהתמחות-על (פלושיפ) בבית חולים ג'קסון ממוריאל במיאמי. "במיאמי, כל יום מגיע פצוע ירי לבית החולים וטיפלתי בעשרות פציעות של ירי וקליעים בתוך הפה. הלקח הכי גדול שלמדתי שם הוא שבפציעת ירי, הרקמה עוברת נמק בגלל החום וכשפותחים אותה יש סכנה לזיהומים שמצריכים עוד ניתוחים, ולכן עדיף לא למהר לפעול".

נושאים קשורים:  פרופ' גבריאל צ'אושו,  כירורגיית פה ולסת,  בילינסון,  פצועי מלחמה,  חדשות
תגובות