חדשות

לראשונה בהיסטוריה הושתלה בהצלחה שלפוחית שתן באדם

מנתחים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס ביצעו לראשונה השתלת שלפוחית שתן בחולה שאיבד את רוב השלפוחית שלו בעקבות טיפולים לסרטן שלפוחית | הרופאים: "לא היה צורך בדיאליזה כלשהי לאחר הניתוח והשתן התנקז כראוי לשלפוחית החדשה"

הניתוח הראשון בהיסטוריה להשתלת שלפוחית שתן. צילום: UCLA Health

מנתחים ממרכז הבריאות של אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA Health) והמרכז הרפואי קק של אוניברסיטת דרום קליפורניה (Keck Medicine of USC) ביצעו לראשונה בהיסטוריה השתלת שלפוחית שתן בחולה בן 41 שאיבד את רוב השלפוחית שלו בעקבות טיפולים לסרטן שלפוחית נדיר.

בכתבה על ההליך שפורסמה אתמול (א') באתר אוניברסיטת UCLA  נכתב כי הניתוח שנערך בראשית החודש הושלם בהצלחה במרכז הרפואי רונלד רייגן של האוניברסיטה, בשיתוף פעולה בין ד"ר נימה נסירי, מנתח השתלות אורולוגי ומנהל תכנית השתלת שלפוחית השתן ב-UCLA, וד"ר אינדרביר גיל, המנהל המייסד של מחלקת האורולוגיה ב-USC.

כאמור, המטופל אוסקר לריינזר איבד את רוב שלפוחית השתן שלו במהלך הסרת גידול ומה שנותר מהשלפוחית היה קטן מדי ופגוע מכדי לתפקד. שתי כליותיו הוסרו גם הן עקב סרטן כליות על רקע אי ספיקת כליות סופנית. כתוצאה מכך, הוא טופל בדיאליזה במשך שבע שנים.

הסיכונים העיקריים בהשתלת איברים הם דחייה פוטנציאלית של האיבר על ידי הגוף ותופעות לוואי הנגרמות מהתרופות המדכאות את המערכת החיסונית הניתנות למניעת דחיית האיבר. "בשל הצורך בדיכוי חיסוני ארוך טווח, המועמדים הטובים ביותר כיום הם אלה שכבר נמצאים תחת דיכוי חיסוני או זקוקים לו באופן מיידי", הסביר ד"ר נסירי.

משמאל לימין, ד"ר נימה נסירי, המטופל אוסקר לריינזר וד"ר אינדרביר גיל. צילום: ניק קראזה/ UCLA Health

השתלות שלפוחית לא בוצעו בעבר, בחלקן בשל המבנה הווסקולרי המורכב של אזור האגן והמורכבות הטכנית של ההליך. כחלק משלב המחקר והפיתוח, ד"ר נסירי וד"ר גיל עבדו יחד במשך מספר שנים כדי לפתח את הטכניקה הכירורגית החדשה, לתכנן ניסויים קליניים ולהשיג את האישורים הרגולטוריים הנדרשים.

כהכנה להשתלת שלפוחית השתן האנושית הראשונה, UCLA קיבלה אישור מהגוף המרכזי המפקח על השתלות איברים בארה"ב להקים תכנית רשמית להשתלת שלפוחית ושיתוף הפעולה בין הרופאים המנתחים כלל ביצוע הליכים קדם-קליניים רבים ב-USC וב-OneLegacy, הארגון לתרומת איברים של דרום קליפורניה, שגם תרם את האיברים לניתוח המדובר.

במהלך ההליך, המנתחים השתילו תחילה את הכליה שנתרמה ולאחר מכן את השלפוחית. צילום: UCLA Health

בעוד שניתוחים אלה עשויים להיות יעילים, הם כרוכים בסיכונים רבים לטווח הקצר והארוך המסכנים את בריאות המטופל, כגון דימום פנימי, זיהום חיידקי ובעיות עיכול. כניסיון ראשון בבני אדם, הרופאים עמדו בפני אי ודאות ביחס לגורמים רבים הקשורים להליך, כגון עד כמה טוב תתפקד השלפוחית המושתלת באופן מיידי ולאורך זמן וכמה דיכוי חיסוני יידרש בסופו של דבר.

במהלך ההליך המורכב, המנתחים השתילו תחילה את הכליה שנתרמה ולאחר מכן את השלפוחית. הכליה החדשה חוברה לשלפוחית החדשה באמצעות טכניקה שפיתחו שני המומחים. ההליך כולו נמשך כשמונה שעות. "הכליה ייצרה מיד כמות גדולה של שתן, ותפקוד הכליה של המטופל השתפר מיידית," סיפר ד"ר נסירי. "לא היה צורך בדיאליזה כלשהי לאחר הניתוח, והשתן התנקז כראוי לשלפוחית החדשה". ההליך בוצע כחלק מניסוי קליני של UCLA. ד"ר נסירי וד"ר גיל מקווים לבצע השתלות שלפוחית נוספות בעתיד הקרוב.

נושאים קשורים:  השתלת שלפוחית שתן,  חדשות,  מחקרים,  UCLA
תגובות