חדשות

ארגון הבריאות העולמי נאלץ לצמצם את הפעילות הגלובלית

ירידה בסיוע הבינלאומי לשירותי בריאות הובילה למשבר תקציבי חמור בארגון הבריאות העולמי | הקטנת התקציב השנתי מאלצת את ה-WHO לסגור מחלקות ולפטר מנהלים בכירים

מנכ"ל ה-WHO, ד"ר טדרוס אדהנום ג'בריסוס. צילום: Alexandros Michailidis/ שאטרסטוק

"ארגון הבריאות העולמי (WHO) עומד בפני משבר תקציבי חמור בשל ירידה חדה בסיוע בינלאומי לשירותי בריאות, זאת בשעה שדווקא מדינות רבות זקוקות יותר מתמיד לתמיכתו". את הדברים אמר המנכ"ל ד"ר טדרוס אדהנום גבריסוס לקראת האסיפה השנתית ה-42 של הארגון שנערכת השבוע

ד"ר גבריסוס הדגיש את הפער בין הציפיות מהארגון לבין המשאבים העומדים לרשותו. הוא ציין כי הארגון נמצא בתהליך של צמצום והתארגנות מחדש שמטרתו להתמודד עם המשבר התקציבי, כאשר היעד הוא הפחתת הוצאות השכר ב-25%. עוד ביקש מהמדינות החברות לאשר את העלאת דמי החבר כדי להבטיח את עצמאותו הפיננסית של הארגון לטווח ארוך. לדבריו, הארגון נמצא בתהליך של שינוי מבני שכולל הפחתת מספר המנהלים הבכירים במטה מ-14 לשבעה והפחתת מספר המחלקות מ-76 ל-34.

בדבריו בפתיחת הישיבה ה-42 של ועדת התקציב והמינהל של ארגון הבריאות העולמי, הדגיש גבריסוס כי שני נושאים מרכזיים יעמדו במוקד האסיפה: הסכם המגיפות העתידי ותקציב הארגון לשנים הבאות. הוא הודה למדינות החברות על המשא ומתן להסכם המגיפות שנמשך כשלוש שנים וחצי וציין כי ההסכם מהווה מסר חזק כי גם בעידן של מחלוקות, מדינות עדיין מוצאות דרך למצוא מכנה משותף.

בנושא התקציב, הודה המזכ"ל למדינות החברות על התחייבותן ההיסטורית משנת 2022 להגדיל בהדרגה את דמי החבר ל-50% מהתקציב. עם זאת, הפסקת המימון האמריקאי, יחד עם הפחתות בסיוע הפיתוח הרשמי מצד מדינות אחרות, יצרו פערי שכר לתקופה הבאה של יותר מ-500 מיליון דולר. הארגון הציע תקציב מופחת של 4.2 מיליארד דולר לשנים 2026-2027, ירידה של 21% מההצעה המקורית שעמדה על 5.3 מיליארד דולר.

ד"ר טדרוס הדגיש כי תקציב של 4.2 מיליארד דולר – או כ-2.1 מיליארד דולר בשנה – אינו שאפתני. הוא השווה את התקציב השנתי של ארגון הבריאות העולמי לתקציב של בית החולים האוניברסיטאי בז'נבה, הגבוה רק במעט מתקציב ארגון הבריאות העולמי. "כיצד ניתן לצפות מארגון הבריאות העולמי לשרת את העולם כולו בתקציב זהה לזה של בית חולים אחד בעיר אירופאית בינונית בגודלה?" שאל.

העלאתו לדיון של נושא התקציב מגיע בתקופה שבה מדינות רבות מתמודדות עם שיבושים חמורים בשירותי הבריאות בשל ירידה פתאומית וחדה בסיוע הפיתוח הרשמי. "אנו רואים אנשים שמחמיצים טיפולים מצילי חיים, עלייה בהוצאות בריאות של מטופלים, סגירת מתקני בריאות ואובדן משרות לעובדי בריאות", ציין המנכ"ל.

הארגון נוקט לדבריו בצעדי התייעלות שצפויים להניב חיסכון של יותר מ-165 מיליון דולר עד סוף השנה. אלה כוללים מעבר של חלק מהפעילויות או התפקידים למקומות שבהם עלויות התפעול נמוכות יותר, הצעת פרישה מוקדמת לעובדים זכאים וצמצום הנוכחות הגלובלית. עוד הדגיש כי צמצום היקף כוח האדם משמעו גם צמצום היקף העבודה ובמידת הצורך התאמת היעדים של תכנית העבודה. "אנחנו לא יכולים לעשות הכל", אמר מנכ"ל ה-WHO בפנייה למדינות החברות, וביקש להימנע מהוספת עבודה נוספת בזמן שהארגון מצמצם את פעילותו כדי להבטיח את פעילותו בנושאי הליבה.

נושאים קשורים:  ארגון הבריאות העולמי,  ד"ר טדרוס אדהנום גבריסוס,  שירותי בריאות,  תקציב,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
19.05.2025, 17:40

מצוין.
בקרוב אצל אונרע ואצל האום בכלל

אנונימי/ת
19.05.2025, 21:25

ברוך השם.