ד"ר ילנה רוטשילד מהמרכז הרפואי ברזילי באשקלון זכתה בפרס האיגוד הנפרולוגי הישראלי על תקציר המחקר המצטיין. המחקר, שעסק בסלילי דיאליזה חדישים והשפעתם על איכות חיי מטופלים ומדדי דלקת, הוצג בכנס השנתי של האיגוד הנפרולוגי, שהתקיים בשבוע שעבר במתכונת בינלאומית באקספו תל אביב, בהשתתפות נפרולוגים מומחים.
עוד בעניין דומה
למרות יעילותו של טיפול המודיאליזה, התחלואה והתמותה בקרב חולי המודיאליזה כרונית גבוהות. הצטברות של טוקסינים אורמיים, ובמיוחד טוקסינים בגודל בינוני-גדול, קשורה להתפתחות של דלקת, סיבוכים קרדיווסקולריים, פגיעה בתפקוד כלי דם ואיכות חיים ירודה. טכנולוגיות דיאליזה חדשות, כגון סלילי דיאליזה מסוג Middle-cut-offי(MCO), עשויות לשפר סילוק של טוקסינים בגודל בינוני-גדול ובכך לשפר תחלואה ואיכות חיים בקרב חולים אלה.
במחקר בחנה ד"ר רוטשילד את היעילות והבטיחות של סלילי דיאליזה חדישים ומתקדמים בחולי המודיאליזה כרוניים ואת השפעתם על מדדים של איכות חיים, איכות ויעילות הדיאליזה וכן פרמטרים מעבדתיים. המחקר, פרוספקטיבי פתוח ומבוקר שנמשך 24 שבועות, כלל 40 מטופלים בוגרים המטופלים בהמודיאליזה כרונית במרכזים הרפואיים ברזילי ושיבא.
חלק מהמטופלים טופלו בסלילי דיאליזה חדשים מסוג MCO (סלילי טרנובה) וחלקם בסלילי הדיאליזה הסטנדרטיים. נאספו נתונים דמוגרפיים, קליניים ומעבדתיים והחולים מילאו שאלונים להערכת איכות חיים ותסמינים הקשורים לדיאליזה.
נמצא כי הטיפול בסלילי MCO שיפר את יעילות הדיאליזה (נמדד על ידי spKt/V), הפחית מדדי דלקת והיה קשור לשיפור משמעותי באיכות החיים ובמגוון תסמינים, במיוחד בתחושת אי שקט, עצבנות, הפרעות שינה, מצב רוח ירוד ושלשול. לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות מבחינת תמותה או אשפוזים והטיפול היה בטוח מבחינת תופעות לוואי ואובדן אלבומין במהלך הדיאליזה. מסקנת המחקר היא כי טיפול בסלילים מסוג MCO בטוח ועשוי לשפר את איכות חייהם של מטופלים בדיאליזה כרונית.
ד"ר נעמי לוין, מנהלת המערך לנפרולוגיה ויל״ד ב"ברזילי", בירכה את ד"ר רוטשילד על ההישג. "המחקר פורץ הדרך שלה מראה איך טיפול בסלילים חדשניים יכול לשפר את תסמיני המטופלים ואיכות חייהם, להפחית סיבוכים ולשפר את בריאותם הכללית. יישר כוח על העבודה המסורה".