פתלאטים מחומרי פלסטיק אחראים ליותר מ-356,000 מקרי מוות בשנה ממחלות לב וכלי דם, ויותר מ-13% מהתמותה העולמית ממחלות לב וכלי דם בקרב בני 55-64 קשורה לחשיפה לפתלאטים מחומרי פלסטיק, המשמשים באריזות מזון, שמפו, צעצועים ועוד. כך עולה מחקר חדש שפורסם ב-eBioMedicine מבית The Lancet. על פי המחקר שפורסם בשבוע שעבר, כ-75% ממקרי המוות התרחשו במזרח התיכון, דרום ומזרח אסיה והאוקיינוס השקט.
עוד בעניין דומה
חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ניו יורק גרוסמן מצאו כי חשיפה לדי-2-אתילהקסיל פתלאט (DEHP) אחראית למותם של כ-356,238 אנשים בעולם בשנת 2018, 98% מהמקרים מיוחסים לייצור ושימוש בפלסטיק.
הפתלאטים מגיעים אל הגוף בבליעה כשהם חודרים למזון, ונספגים דרך העור ממוצרים המכילים אותם או נשאפים למערכת הנשימה כאבק. מחקרים הראו כי פתלאטים הם משבשים אנדוקריניים והם נקשרו להשפעות שליליות על רבייה, בעיות הריון ולידה, אולם עד כה לא הוכחה השפעתם על מחלות לב וכלי דם. במחקר זה החוקרים ניסו לכמת מקרי מוות קרדיווסקולריים ברחבי העולם המיוחסים ספציפית לסוג אחד של פתלאט - DEHP, מהנפוצים והנחקרים ביותר.
צוות המחקר השתמש בנתוני תמותה ממחלות לב וכלי דם מהמכון למדדי בריאות והערכה (IHME) ובאומדני חשיפה אזוריים ל-DEHP ממקורות שונים כדי לחשב את נטל התחלואה. שיטות המחקר כללו חישוב יחסי סיכון לתמותה קרדיווסקולרית באמצעות אומדני חשיפה מפורסמים וניתוח נתוני תמותה קרדיווסקולרית ברמה הלאומית כדי לחשב את מספר מקרי המוות העודפים ושנות החיים שאבדו (YLL) עקב חשיפה ל-DEHP.
הממצאים מצביעים על פערים גיאוגרפיים משמעותיים, כאשר דרום אסיה והמזרח התיכון סובלים מהשיעור הגבוה ביותר של מקרי מוות קרדיווסקולריים המיוחסים לחשיפה ל-DEHPי- 16.8% מכלל מקרי המוות באזורים אלו (לעומת ממוצע עולמי של 13.5%). אזורים אלה, יחד עם מזרח אסיה והאוקיינוס השקט, אחראים יחד לכמעט 73.2% ממקרי המוות העולמיים הקשורים ל-DEHP. ברמה העולמית, חשיפה ל-DEHP הובילה לאובדן של יותר מ-10.47 מיליון שנות חיים.
מדינות עם אוכלוסיות מזדקנות גדולות, כמו הודו, סין ואינדונזיה, חוו את המספר הגבוה ביותר של מקרי מוות המיוחסים ל-DEHP, עם אומדני תמותה של 103,587, 60,937 ו-19,761 בהתאמה.
החוקרים מדגישים כי פתלאטים מתפקדים כמשבשים אנדוקריניים, מגבירים ביטוי של קולטנים חשובים למטבוליזם של שומנים ופחמימות ומהווים גורמי עקה חמצונית. מחקרי עוקבה קשרו פתלאטים לעלייה במשקל, סוכרת, האצת טרשת עורקים ותמותה ממחלות לב וכלי דם.
החוקרים מסיקים כי חומרי פלסטיק מהווים סיכון משמעותי לתמותה מוגברת ממחלות לב וכלי דם, כאשר ההשפעה אינה שווה בין אזורים גיאוגרפיים, עם נטל גבוה יותר במדינות עם סקטורים מתפתחים של ייצור פלסטיק. הם מדגישים את הצורך הדחוף בהתערבויות רגולטוריות גלובליות ומקומיות כדי לצמצם תמותה מחשיפה ל-DEHP.
בהסתייגויות כתבו החוקרים כי יש צורך במחקרים גדולים ומקיפים יותר וכן למטא-אנליזות נוספות בקנה מידה עולמי כדי לאשש את הממצאים וכן קראו לניטור סביבתי רחב יותר של חשיפה לפתלאטים ברוב העולם. עוד הדגישו כי בעוד שמודל נטל המחלה הגלובלי שערכו אינו יכול לטעון לסיבתיות, הוא מספק אומדנים ישימים של הסיכונים לתמותה קרדיווסקולרית ומדגיש את הצורך הדחוף באסטרטגיות מקיפות להתמודדות עם השפעות הבריאותיות של חשיפה לפלסטיק. המחקר מומן על ידי קרן בלומברג והמכונים הלאומיים לבריאות.