חדשות

לראשונה: אישור ה-FDA לבדיקת סקר ביתית לסרטן צוואר הרחם

מנהל התרופות והמזון האמריקאי אישר חלופה ביתית לבדיקת פאפ המבוצעת על ידי גינקולוג | לבדיקה שיעור דיוק של 96% בזיהוי טרום סרטני

ערכת בדיקת פאפ עצמית. אילוסטרציה

מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) אישר לראשונה אמצעי שישמש חלופה ביתית לבדיקת פאפ המבוצעת על ידי גינקולוג. מטוש של חברת Teal Health הוא האמצעי הראשון שאושר בארה"ב לביצוע בדיקת סקר ביתית לסרטן צוואר הרחם. זוהי אלטרנטיבה נוחה ואפקטיבית לבדיקה, שעבור מטופלות רבות נחשבת לבדיקה לא נעימה ולעתים כואבת. נציין כי הבדיקה נכנסה לאחרונה לישראל ובקופות החולים מכבי היא מוצעת חינם כבר משנת 2021.

בדיקה באמצעות מטוש מייתרת את הצורך בספקולום. המטוש, הדומה לזה המשמש בבדיקת קורונה, מוחדר לעומק של כשמונה ס"מ בנרתיק והדגימות נלקחות מדפנות הנרתיק ולא מצוואר הרחם. לאחר איסוף הדגימה, המטוש מוכנס למכל יעודי ונשלח למעבדה לזיהוי זנים של נגיף הפפילומה האנושי (HPV), שעלולים בסבירות גבוהה לגרום לסרטן צוואר הרחם.

בדיקה זו מחפשת ישירות את הנגיף ולא רק תאים חריגים ולכן יכולה לזהות סיכון לסרטן צוואר הרחם מוקדם יותר מבדיקת פאפ. תוצאה חיובית בבדיקה זו מצביעה על נוכחות של הנגיף, מה שמחייב מעקב קפדני יותר. במחקרים נמצא כי שיטה זו יעילה באותה מידה של בדיקות פאפ מסורתיות במניעת סרטן צוואר הרחם עבור נשים בנות 25 ומעלה.

בהודעת החברה נכתב כי האישור ניתן בהתבסס על מחקר קליני שכלל למעלה מ-600 נשים והראה כי דגימות שנאספו באופן עצמאי בבית היו מדויקות כמו דגימות שנלקחו על ידי צוות רפואי במרפאה. שיעור הדיוק בזיהוי טרום-סרטני עמד על 96%. מעבר לכך, 94% מהמשתתפות במחקר העדיפו את האפשרות לאסוף דגימה בבית ו-86% ציינו כי יהיו עקביות יותר בביצוע בדיקות סקר אם יוכלו לבצע אותן בבית.

נציין כי סריקת סרטן צוואר הרחם התפתחה מבדיקת פאפ לסריקת HPV ראשונית, שלה רגישות גבוהה יותר מבדיקת פאפ באיתור הסיכון לסרטן צוואר הרחם. שיעורי התחלואה ירדו משמעותית מאז שבדיקת הפאפ הפכה לשגרתית בעקבות מחקרו של ד"ר פפניקולאו משנת 1943, אך נשים רבות אינן מקפידות על ביצוע בדיקות סקר שגרתיות.

הבדיקה תהיה זמינה בארה"ב באמצעות מרשם דרך שירות רפואה מרחוק, לנשים בגילאי 25-65 בסיכון ממוצע. החברה תתחיל לשווק את הערכות ביוני, תחילה בקליפורניה ולאחר מכן ברחבי ארה"ב. לצד בדיקת הסקר החברה הודיעה כי היא מספקת שירות טלה-רפואה מקיף, הכולל גישה וירטואלית לספקי שירותי רפואה המספקים את המרשם, על מנת שיוכלו לבחון את תוצאות המעבדה.

נציין כי בישראל, קופת החולים מכבי מציעה את הבדיקה שאושרה השבוע חינם מאז שנת 2021, לנשים שלא נבדקו במשך שלוש שנים או יותר. את הבדיקה הכניס לראשונה לישראל ד"ר אדוארדו שכטר, מומחה למחלות צוואר הרחם ב"מכבי", במטרה להנגיש אותה ולהציל חיים באמצעות גילוי מוקדם. בקופת החולים לאומית הנושא נמצא בבדיקה ובקופות החולים מאוחדת ובכללית החלו בפיילוט של השימוש הביתי.

ד"ר שכטר מציין כי "כ-10% מהנשים באוכלוסיה הכללית נמצאות חיוביות לנגיף, והנתונים שנאספו מאז שהכנסנו את האפשרות לבדיקה ביתית משקפים שיעור דומה. בכ-1% מהמקרים נתגלו נגעים טרום סרטניים אשר טופלו. אנו מאמינים שנשים רבות שביצעו את הבדיקה הביתית לא היו נבדקות כלל אלמלא ניתנה להן האפשרות לעשות זאת בנוחות ובפרטיות ביתן. בזכות היוזמה של 'מכבי' כבר ב-2021, ייתכן שכבר הצלנו את חייהן של מספר נשים. אני מברך על יוזמת קופות חולים נוספות שמאמצות את המודל ופועלות יחד לקידום בריאות הנשים בישראל".

ד"ר עופר דוידי, מנהל תחום בריאות האישה בקופת חולים מאוחדת, סיפר כי הקופה החלה בפיילוט של בדיקת HPV עצמית בירושלים. "נבחן את התוצאות ואנחנו מקווים תוך חודשיים להתרחב לכלל הארץ. הבדיקות העצמיות נוצרו במטרה להנגיש את הבדיקה לנשים שאין ביכולתן להגיע באופן קבוע לרופא.

ד"ר דוידי מבקש לציין כי "הבדיקה העצמית אינה מחליפה בדיקה המתבצעת על ידי רופא, שיכול לתת אינדיקציות רפואיות ומידע רחב יותר מאשר המידע שנותנת הבדיקה העצמית. הבדיקה תתבצע באופן עצמאי לחלוטין. אם תוצאות הבדיקה תהיינה חיוביות לנוכחות של וירוס הפפילומה, המטופלת תופנה להמשך בדיקות נוספות אצל הרופא. הבדיקה העצמית רק מגלה אם הנבדקת חיובית או שלילית לוירוס ולא מעניקה מידע נוסף כגון: האם יש נגעים, באיזה סוג מדובר וכיו"ב".

נושאים קשורים:  בדיקת פאפ ביתית,  סרטן צוואר הרחם,  אישור ה-FDA,  ד"ר אדוארדו שכטר,  ד"ר עופר דוידי,  חדשות
תגובות