חדשות

חבישות נחושת הראו תוצאות טובות בריפוי פצעים סוכרתיים

מחקר שבוצע בישראל מראה כי שימוש בחבישות תחמוצת נחושת כקו טיפול ראשון בפצעים סוכרתיים אינו נופל ביעילותו מטיפול בלחץ שלילי וצפוי להגביר את ההיענות לטיפול

תחבושות חד פעמיות המכילות מיקרו-חלקיקי תחמוצת נחושת. צילום: יח"צ

חבישות המכילות תחמוצת נחושת אינן נופלות ביעילותן מטיפול בלחץ שלילי (NPWT) בריפוי פצעים סוכרתיים והן מציעות נוחות גבוהה למטופלים ולמטפלים ועלות נמוכה משמעותית. כך עולה ממחקר קליני אקראי מבוקר חדש בהובלת ד"ר אייל מלמד מהשירות לכף רגל וקרסול בחטיבה לאורתופדיה במרכז הרפואי רמב"ם, פרופ' מייקל פינזור מאוניברסיטת לויולה בשיקגו וד"ר גדי בורקוב מחברת MedCu Technologies, שפיתחה את התחבושות. המחקר פורסם בכתב העת Advances in Wound Care לאחרונה.

המחקר התמקד בחולי סוכרת עם פצעים לא מזוהמים שהחלימו מזיהומים קודמים שדרשו ניתוחי דברידמנט נרחבים או קטיעות חלקיות של כף הרגל ושנזקקו לטיפול בלחץ שלילי לסגירת הפצעים. החוקרים חילקו 46 מטופלים באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה טיפול בלחץ שלילי ולאחריו חבישות סטנדרטיות, ואילו הקבוצה השנייה טופלה באופן בלעדי בחבישות המכילות תחמוצת נחושת.

המחקר נמשך שלוש שנים ונכללו בו 41 חולים עם סוכרת מסוג 2 (89%) וחמישה חולים עם סוכרת מסוג 1 (11%). בתחילת המחקר לא נמצאו הבדלים סטטיסטיים במאפייני הפצעים בין הקבוצות, אם כי גודל הפצע הממוצע והיקפו בקבוצת חבישות הנחושת היו גדולים בכ-41% וכ-26% בהתאמה לעומת קבוצת הטיפול בלחץ שלילי, וכן עומק הפצעים היה גדול יותר בכ-18% בקבוצת הנחושת.

המחקר נערך על פי הנחיות CONSORT, והתוצאה העיקרית שנבדקה היתה הפחתת גודל הפצע. קצב ריפוי הפצעים נמדד באמצעות טכנולוגיית דימות תלת מימדית מתקדמת מבוססת בינה מלאכותית. תוצאות משניות כללו נוחות למטופל ולמטפל, עלות ופרמטרים נוספים של הפצע.

התוצאות הראו כי חבישות הנחושת לא רק אינן נופלות מטיפול בלחץ שלילי בהפחתת גודל הפצע לאורך כל המחקר, אלא אף הובילו לשיעור גבוה יותר של סגירת פצעים - 47.83% (11/23) בקבוצת הנחושת לעומת 34.78% (8/23) בקבוצת NPWT, אם כי ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. הזמן הממוצע לסגירת הפצע, לאחר התאמה למשתנים מתערבים אפשריים כמו מגדר, גיל, מדד מסת גוף, סוכרת ועישון, היה דומה בשתי הקבוצות.

עוד עלה מהמחקר כי לצד היעילות הדומה, היו הבדלים משמעותיים בנוחות ובעלות בין שתי השיטות. חבישות הנחושת נמצאו נוחות יותר הן למטופלים והן למטפלים, עם זמן יישום קצר יותר משמעותית. בנוסף, עלות הטיפול בחבישות הנחושת היתה רק 14% מעלות הטיפול בלחץ שלילי (470 דולר לעומת 3,360 דולר).

החוקרים מסכמים כי שימוש בחבישות נחושת כקו טיפול ראשון בפצעים סוכרתיים, כאשר מתוכנן טיפול בלחץ שלילי, צפוי להפחית עלויות בריאות, לשפר את הנוחות ולהגביר את ההיענות לטיפול מבלי לפגוע בתוצאה הסופית.

שוק תחבושות פצע העשירות בנחושת צפוי להיות עצום. כיום מוערך שוק הטיפול המתקדם בפצעים ביותר מ-30 מיליארד דולר והוא נמצא בצמיחה מואצת עקב מגיפת הסוכרת, השמנת יתר והזדקנות האוכלוסיה. נחושת היא אחד המינרלים הטבעיים, הידוע במעורבותו ביצירת כלי דם (angiogenesis), ייצור קולגן והתחדשות רקמות. התחבושות בהן נעשה שימוש במחקר זה הן מוצרים חד פעמיים המאושרים על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), התאימות האירופאית (CE) ומשרד הבריאות הישראלי והן מורכבות משכבות המכילות מיקרו-חלקיקי תחמוצת נחושת.

נושאים קשורים:  פצעים קשיי ריפוי,  פצעי לחץ,  טיפול בלחץ שלילי,  חדשות,  פצעי סוכרת,  מחקר,  רמב"ם
תגובות
אנונימי/ת
15.05.2025, 09:34

במחילה לא הוגן לפרסם כתבה שיווקית בתור "חדשות". גם במעריב פירסמו דיווח על המחקר זה נראה מטעם "תחבושות הנחושת של MedCu". במעריב לפחות כתבו "בשירות אתר מעריב"