דעות

מאמר תגובה: למה לנו פוליטיקה? עכשיו יותר מתמיד

הקהילה הרפואית בישראל צריכה להעלות על נס את הרופאים והרופאות האמיצים, המעזים בימים אלה לפעול לאור מחויבותם המקצועית לשלום ורווחת הציבור, לכבוד האדם ולהצלת חסרי הישע. בספרי ההיסטוריה הם ייזכרו כמי ששמרו על אורה של הפרופסיה הרפואית בתקופה של חשיכה

עצרת נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו וממשלתו, כיכר הבימה, 10 במאי 2025. צילום: אבשלום ששוני/ פלאש 90

"רופאים החורגים מהחוזה החברתי שנכרת בינם לבין החברה, ראוי שיעמדו לביקורת מקצועית ואתית" - כך חותם פרופ' ישראל שטראוס את מאמרו היוצא נגד מכתב הרופאים במילואים להפסקת המלחמה ושחרור החטופים.

התשתית התיאורטית לבחון את קביעתו של שטראוס היא האתיקה העוסקת במקצוענות רפואית. צודק שטראוס כשהוא מפנה לאותו "חוזה" שנכרת בין הרפואה לחברה המשמש כקוד אתי פרופסיונאלי. אמנת המקצוענות הרפואית (Medical Professionalism Charter) משנת 2002 היא ביטוי מוסכם, מרכזי ומובהק של חוזה זה. האמנה משרטטת את המחויבות והאחריות הבלתי מתפשרות של הרפואה לרווחת ציבור המטופלים, לשמירה על האינטרסים שלהם, לאוטונומיה, לצדק חברתי, לידע מדעי, לכשירות מקצועית, לאלטרואיזם, לכנות ואמון בין רופאים למטופליהם.

"ניטרליות" ו"שמירה על גבולות" שדורש שטראוס, אינן נכללות כעקרונות יסוד באמנה זו ובוודאי שאינן מוגדרות כ"עקרונות בסיסיים ומהותיים" כלשונו. בהקשר זה בולטת באמנה המחויבות של הרופא/ה לשמירה על אמון בינו לבין המטופל על ידי ניהול ניגודי אינטרסים (בעיקר אלה הנוגעים לרווח אישי).

פרופ' שטראוס טוען, כפי שטענו גם פוליטיקאים ועיתונאים תומכי הממשלה, כי הבעת עמדה פוליטית עלולה לפגוע באמון שיש למטופלים ברופאיהם ואף לפגוע באיכות הטיפול הרפואי. טענה זו הינה שגויה ואף מסוכנת, וזאת מכמה טעמים:

1. בדמוקרטיה, שהיא שלטון העם, כל האזרחים אמורים לעסוק בפוליטיקה, בחופש ביטוי כמעט מוחלט. פוליטיקה היא שיח ציבורי ופעילות במישורים רבים למען מטרה ערכית, תוך עיסוק מתמיד במתח שבין ערכים שונים. נשות ואנשי רפואה אוחזים לפעמים נקודת מבט ייחודית שהתגבשה במהלך עיסוקם. בשיח הציבורי הכללי, רשאי וזכאי כל אדם לציין כל רקע אישי רלוונטי לעמדות שהוא מקדם, בין אם הוא רופא, לוחם במיל', קרוב של חטוף או אזרח מן היישוב, והציבור ישפוט האם הרקע רלוונטי לנושא הדיון.

אם 300 רופאים משרתי מילואים פעילים חותמים על עצומה כנגד חידוש המלחמה, ומספר החותמים בצד השני הוא בעליל זעום ביותר, ראוי הדבר שיוודע ברבים ולא יוסתר מן הציבור, אשר ישקול את משמעות הדברים

לצערנו, בשל תהליכים שקצרה היריעה מלפרטם, ועליית הפופוליזם הינה אחד מהם, המושג "פוליטיקה" נתפש כיום כסחר-מכר, קיטוב בין זהויות ומשחקי כוח הכוללים השתקה. אדרבא, צורות משטר שונות מצמצמות את העיסוק בפוליטיקה לחוגי השלטון ומגבילות את הזכות לביטוי פוליטי – במישרין ובעקיפין.

2. קביעתו של פרופ' שטראוס כי המלחמה היא ענין בטחוני-מדיני גרידא ולפיכך אינה מעניינה של הרפואה, מתעלמת מההשלכות החברתיות, הכלכליות, הבריאותיות והנפשיות של המלחמה הממושכת והמחיר הכבד שגבתה, ובעיקר מההשלכות הבריאותיות הגופניות והנפשיות של לוחמי צה"ל ובני משפחותיהם. בהקשר זה ראוי לציין באופן במיוחד את הפקרת החטופים הישראלים בשבי האויב וחשיפתם לסכנת חיים מיידית, ואת ההרג והנזק הבריאותי רחבי ההיקף בעזה, כתוצאה ישירה של המלחמה.

אם שיעור גדול של רופאים מתייצבים לצד מדיניות אחת ובניגוד לאחרת, יש לעובדה זו משמעות לדיון הציבורי. אם 300 רופאים משרתי מילואים פעילים חותמים על עצומה כנגד חידוש המלחמה, ומספר החותמים בצד השני הוא בעליל זעום ביותר, ראוי הדבר שיוודע ברבים ולא יוסתר מן הציבור, אשר ישקול את משמעות הדברים. אם אלפי רופאות ורופאים, בעלי משרות אקדמיות, יוצאים באופן מפורש, מנומק ובפומבי כנגד מה שמכונה "הרפורמה המשפטית", תוך שהם עומדים על הזיקה החזקה בין משטר דמוקרטי לשירותי בריאות ורפואה, יש לכך משמעות עבור הציבור וראוי שהדבר יובא לידיעתו.

הקביעה כי הרפואה והרופאים צריכים לנתק עצמם מפוליטיקה, אינה תואמת את רפואת ההמונים המודרנית ואת הקוד האתי שלה המבוטא בחוזה המקצוענות

3. צודק פרופ' שטראוס שמדובר בסוגיה פוליטית, שכן פוליטיקה מבטאת כאמור מתח בין ערכים. אמנת המקצוענות הרפואית, הקוראת בין השאר לשוויון וצדק חברתי, היא לפיכך אמנה פוליטית בהגדרתה. יתרה מכך, מהנעשה בארה"ב בחודשים האחרונים בתחום הבריאות, אנו למדים שאפילו המחויבות לידע מדעי, שהיא אחד העקרונות הבסיסיים והמהותיים ביותר במקצוענות הרפואית, הינה פוליטית, כשהיא נרמסת באופן בוטה על ידי נבחרי ציבור והממונים על ידם מתוך אג'נדה פוליטית ברורה.

הזכות לשירותי בריאות נאותים, מדיניות חיסונים, עניינים שבבריאות הציבור, חלוקה הוגנת של משאבי בריאות ואספקת שירותי בריאות הם עניינים פוליטיים בהווייתם שכן הם מושפעים ממתח בין ערכים ומהתמודדות עם יחסי הכוח השונים בחברה. לפיכך, הקביעה כי הרפואה והרופאים צריכים לנתק עצמם מפוליטיקה, אינה תואמת את רפואת ההמונים המודרנית ואת הקוד האתי שלה המבוטא בחוזה המקצוענות.

4. העיסוק ברפואה חייב להיות ללא משוא פנים, תוך שיוויון מלא וחתירה לצדק חברתי וללא הבדל דת, גזע, מין או עמדה פוליטית. צודק פרופ' שטראוס כי עדיף שהטיפול הרפואי יתבצע באווירה וסביבה נייטרליות ככל האפשר, במטרה ליצור "מרחב טיפולי בטוח, נטול שיפוט, חשדנות או ניכור" כלשונו, אך אין הדבר אומר שרופא צריך להימנע מלהביע את זהותו ועמדתו הפוליטית מחוץ למרחב הטיפולי. חזקה עליו שיוכל להתגבר על רגשותיו, עמדותיו או ענייניו האישיים בבואו לטפל באיש או אישה שעמדותיהם מנוגדים לעמדותיו, שהאינטרס האישי שלהם מנוגד לשלו, או שמעשיהם אינם ראויים בעיניו; אמנת המקצוענות הרפואית נועדה להבטיח זאת.

5. הבעת דעה מנומקת על שאלות חברתיות משמעותיות, מתוך מחויבות לצדק חברתי ובריאות הציבור, הינה פעולה ראויה ואף רצויה, בפרט לאור המחויבות של רופאים לערך האמת ולהימנעות ממניפולציות שלה. צודק פרופ' שטראוס כשהוא מזהיר מפני שימוש לרעה ברופאים כנשק פוליטי תוך ניצול ציני של מעמדם החברתי. כיוון שרופאים עומדים על דעתם, מצופה מהם להפעיל שיקול דעת ביחס לכל עמדה שמביעים ולבחון אותה באופן ביקורתי.

6. המצב המיוחד בישראל: אולי דווקא משום היות ישראל דמוקרטיה תוססת, המתמודדת עם קונפליקטים פנימיים וחיצוניים רבים, הפוליטיקה המדינית והתרבותית שזורה במערכת הרפואית בישראל. בתקופת ההינתקות, כשנתלו פשקווילים בבתי החולים בירושלים וצוות רפואי ענד צמידים כתומים, איש לא טען שמדובר ב"חריגה מגבולות". דגלי ישראל המשולבים בכיתוב "יחד ננצח" מביעים אף הם עמדה מדינית פוליטית, והם תלויים כיום בבתי החולים בישראל. סמלים אלה עלולים לפגוע בחלק מסוים מציבור המטופלים שאינו מזדהה עם מטרות המערכה הצבאית בעזה, ובכל זאת איש לא מפקפק במחויבות הצוות הרפואי לתפקוד מיטבי בנסיבות אלו.

עד כה, סירוב להענקת טיפול רפואי על רקע פוליטי ועמדה אישית הגיע מרופאים המחזיקים בעמדות שמרניות ולאומניות. סירוב להעניק טיפול מציל חיים למחבלים עצורים או אסירים בטחוניים, סירוב לבצע טיפולי פוריות עבור זוגות חד מיניים, סירוב לממן טיפולים רפואיים למניעת מחלות המועברות ביחסי מין, הן דוגמאות לאפליה רפואית על רקע פוליטי

בבתי החולים במרכז הארץ מלמדים פרחי רפואה מאוניברסיטת אריאל בשומרון, אשר עצם קיומה אינו מקובל על חלק מהציבור בישראל, ובכל זאת אין קיפוח של הוראת הרפואה לסטודנטים אלה ולא נשמעת טענה כאילו נוכחותם בבתי החולים מפריעה לאמון בין המטופלים לצוות. בית החולים שבו עובד פרופ' שטראוס בעצמו מצהיר כי הוא כפוף לדיני ההלכה היהודית. לפי אתר בית החולים, הנהלתו נשמעת לוועד רבנים, ואחד מהם לפחות ידוע כפוסק בדיני טהרת המשפחה. בכל זאת, איש אינו טוען שעבור נשים חילוניות רבות, שאורח חייהן מנוגד להלכה היהודית, זיקה זו של בית החולים להלכה ולדיני הטהרה פוגע בהיותו "מרחב טיפולי בטוח, נטול שיפוט, חשדנות או ניכור".

באופן ברור התנהגויות אלו ורבות אחרות אינן פוגעות בכבוד המקצוע והן אינן יוצרות חיץ בין מטופלים למטפלים. לפיכך, פרופ' שטראוס לא מבקר מופעים רפואיים של הזדהות לאומית-יהודית העלולות לפגוע באזרחי ישראל הערבים או החילונים. הוא יודע היטב שגם רופאים האוחזים בעמדות אלו מחויבים למקצוענות הרפואית ולא ייתנו לניגוד עניינים להשפיע על עבודתם. נראה שבעיני פרופ' שטראוס רק עמדה פוליטית המתנגדת לפעולות הממשלה הנוכחית, פוגעת בכבוד המקצוע ובאמון שבין רופאים למטופליהם.

7. הקריאה לנייטרליות והדרישה להוציא את העמדה הפוליטית מהעיסוק היומיומי ברפואה, מגיעה כולה מהצד הלא נייטרלי והלא סובלני של המתרס הפוליטי. כאן טמון האבסורד בטענתו של פרופ' שטראוס, המתעלמת מהסכנה האמיתית לאתיקה הרפואית בעת הזו. עד כה, סירוב להענקת טיפול רפואי על רקע פוליטי ועמדה אישית הגיע מרופאים המחזיקים בעמדות שמרניות ולאומניות. סירוב להעניק טיפול מציל חיים למחבלים עצורים או אסירים בטחוניים, סירוב לבצע טיפולי פוריות עבור זוגות חד מיניים, סירוב לממן טיפולים רפואיים למניעת מחלות המועברות ביחסי מין, הן דוגמאות לאפליה רפואית על רקע פוליטי. מעולם לא נרשם סירוב של רופא/ה ישראלי/ת בעל עמדות ליברליות לטפל באדם בשל נטיותיו, עמדותיו או מעשיו.

בימים כה קשים של מלחמה ארוכה, שנכפתה על מדינת ישראל בטבח השבעה באוקטובר, שבות ועולות עמדות ביקורתיות מקבוצות מקצועיות שונות ובפרט הפרופסיות המחויבות לחברה (אקדמיה, עורכי דין ומשפטנים, חינוך, הייטק ותעשיה, מקצועות בריאות הגוף והנפש ועוד). הביקורת מתייחסת למשך המלחמה והיקפה, מטרותיה ותוצאותיה הרות הגורל עבור החטופים, חיילי צה"ל, תושבי מדינת ישראל, כלל האזרחים היושבים בין הים לירדן ותושבי עזה.

כאשר בכנסת ישראל נבחרי ציבור מטעם הקואליציה טוענים שפעוטות אינם זכאים לטיפול רפואי כלל ואף אינם זכאים למשככי כאבים אם ידם נקטעה למשל, נראה כי המחויבות המקצועית של רופאים, בעיקר אלה העוסקים באתיקה רפואית, הינה להתנגד באופן פומבי ונחרץ לנבחרי ציבור אלה ולעמדתם הרפואית-פוליטית.

הקהילה הרפואית בישראל צריכה להעלות על נס את הרופאים והרופאות האמיצים, המעזים בימים אלה לפעול לאור מחויבותם המקצועית לשלום ורווחת הציבור, לכבוד האדם ולהצלתם של חסרי הישע. יום יבוא והם ייזכרו בספרי ההיסטוריה כמי ששמרו על אורה של הפרופסיה הרפואית בתקופה של חשיכה. 

ד"ר רני ברנע הוא מומחה בנוירולוגיה וברפואה פנימית,
מנהל המרכז למניעת שבץ מוחי בבית החולים בילינסון, מזכיר האיגוד הנוירולוגי וחבר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל

ד"ר איילת שי היא מנהלת היחידה לגידולי שד באגף האונקולוגי בבית החולים רמב"ם, חברת הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל

נושאים קשורים:  דעות,  חדשות,  פוליטיקה,  מחאה,  אתיקה,  מלחמה,  שבעה באוקטובר,  ממשלת ישראל,  חטופים
תגובות

האתיקה הרפואית מחייבת אותנו לפעול להצלת חיי אדם, ומי כחטופים הם הפצועים הנמצאים היום בסכנת חיים מיידית. לרופאים יש מקום של אחריות יתרה בחברה, מעבר לאחריותם למטופליהם הם. כשלוננו המקצועי והאתי בקורונה, בהשלמתנו עם רמיסת חירויות יסוד וזכויות החולה, ללא הצדקה מקצועית, ועם ביצוע ניסוי רפואי באוכלוסיה ללא הסכמה מדעת, כדי להדגיש את חובתנו המוסרית לפעול עכשיו ביתר שאת למען ריפוי ושיקום משפחות הנרצחים והחטופים, והחברה כולה, שתנאי להם הוא הצלת החברה החטופים.

אנונימי/ת
11.05.2025, 13:44

אין לרופאים כל יתרון בהבנת המחיר שיש לשלם עבור שחרור החטופים, כולל הסכנה לישובי העוטף ושחרור מרצחים שיעלה לנו ביוקר [ראה המחיר שעלה לנו שחרורו של שליט]; השאילה היא מדינית צבאית ונראה שכל הקריאות לשחרור החטופים מעלות את מחיר הדמים ופוגעות בסיכויי המשא ומתן עם החוטפים. הרושם הוא שמתנגדי הממשלה מנצלים את יסורי הנחטפים ומשפחותיהם כדי לנגח את הממשלה ללא התחשבות בעובדות [המשך שלטון המרצחים ברצועה והסכנה לחטיפות נוספות]. השאילה היא מדינית פוליטית ואין מקום לנצל את התואר רופא כדי להתערב ולאיים בהפסקת הטיפול בחיילים. עד כה המחאות נגד הממשלה, רק גרמו לעליית המחיר שדורש החמאס עבור שירור החטופים.

13.05.2025, 12:39

מי אתה אנונימי בוט או רופא? ואם רופא הינך אל תתבייש לכתוב בשמך

11.05.2025, 15:48

מחזק את ידיכם ד"ר ברנע וד"ר שי. השמעתם קול צלול וברור וחשוב שיישמע דווקא בשעת משבר לאומי היסטורי.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing- Edmond Burke (1770)

מאמר חשוב. המחויבות המוסרית היא התשתית של מקצוע הרפואה,
בלעדיה אנחנו טכנאים.

אנונימי/ת
12.05.2025, 19:34

מחרחרי המדון שוב מנסים להשליך את הפרופסיה שלנו אל תוך נושאים שנמצאים במחלוקת בציבור. שוב מנסים לפגוע במעט האמון שנותר לציבור בנו. הזירה הציבורית בה נושאים שבמחלוקת מובאים להכרעה אינה במרחב העדין שבין מטופל למטפל, אלא בקלפי.
עוד לא התאוששנו מהבגטים שפרופ' רני הביא לבית החולים בפסח כדי להכניס אצבע לעין של כל מי שלא נראה וחושב כמוהו, וכבר הוא מתכנן את הפעולה הבאה לסכסך בינינו. עצוב עצוב עצוב.

13.05.2025, 12:42

אנונימי/ת יקר/ה אנא אל תתבייש לכתוב בשמך לא יקרה לך כלום המקסימום תהיה מיקירי ערוץ 14

12.05.2025, 20:11

תודה רבה על המאמר החשוב הזה. כמי שפועלת ימים כלילות למען שחרור החטופים ומבלה שעות רבות בכנסת אני יכולה להעיד עד כמה חשובה המעורבות שלנו כבני אדם , כאזרחים וכרופאים במאבק הבלתי יאומן שלנו בממשל המפקיר, נכון להיום, 58 אזרחים שנחטפו על לא עוול בכפם.
תפקידנו כרופאים הוא לא רק להשמיע את קולם של החטופים אלא גם את קולן של המשפחות שנמצאות בסבל בל יתואר .
התחלואה בקרב משפחות החטופים עלתה באופן משמעותי, הן התחלואה הפיסית והן הנפשית. בין אם תחלואה לבבית, אונקולוגית ועוד.
כרופאים אסור לנו להתעלם מההיבטים הללו של ההפקרה המתמשכת של החטופים שהיו צריכים להיות בבית מזמן!

אנונימי/ת
12.05.2025, 23:00

את אכן פועלת ״ימים כלילות״ כלומר את ישנה בימים כפי שאת ישנה בלילות. הביטוי שכנראה התכוונת לאמר הוא ״לילות כימים״.
איך את בדיוק פועלת למען שחרור החטופים?
האם לקחת M16 , נכנסת לעזה וחיפשת את החטופים, פיר-פיר?
האם הפגנת בכיכר המפורסמת בעזה, נגד חמס, עם כרזות בערבית הקוראות לחמס לשחרר את החטופים?
אולי תאמרי את האמת: שינאתך לנתניהו גדולה מדאגתך לחטופים. שאם לא כן, היית מבינה שכל הפגנה שלך בקפלן, רק מרחיקה את שחרור החטופים, ומעלה את מחירם.
ואם אינך מבינה זאת, הרי אינך העיפרון המחודד בקלמר.

אנונימי/ת
12.05.2025, 20:55

ד''ר סלע את לא מדברת בשם החטופים אלא בשם משפחות בודדות מתוכם.
משפחות אחרות, הממשלה, וציבור אדיר שתומך בה, לא רק שמשוכנע שאת לא מועילה להם, אלא בטוח שהם עדיין בשבי בגללך. המחיר עבורם עולה ועולה בכל פעם שההפגנות שלך עולות לכותרות, ולא צריך להיות סוחר גדול כדי להבין זאת. את לא יותר הומנית או בעלת חמלה מאחרים, את פשוט הצבת את הממשלה בתור האוייב שלך. רוב הציבור שחשב לפני שמחת תורה שהאוייב הוא תומכי הממשלה, הבין היטב בשמחת תורה שהוא הולך שולל בידי רני וחבריו. רוב הציבור הבין מיהו האוייב האמיתי ומיהו אוהב, גם אם הוא בר פלוגתא פוליטי.
חבל שגם האסון הנורא לא גרם לעיניך להיפקח.

13.05.2025, 12:48

שוב למה להישאר באנונימיות זו עמדתך אז תופיע איתה בריש גלי ! ואם את/ה חושבים שציבור אדיר תומך בממשלה, בתור רופאים שמשתמשים בכלים מחקריים אנא הביעו עדויות מבוססות ( evidence based) לכך. לפי סקרים חוזרים ונשנים של גופים שונים מעל 70% לא תומכים בממשלה ובראשה!!!

12.05.2025, 21:20

תודה לכם ד״ר ברנע וד״ר שי על עמידתכם הערכית האיתנה ללא מורא, על האמירה הברורה (שאמורה בימים כתיקונים להיות מובנת מאליה) שעקרונות הפרופסיה הרפואית מחייבים אותנו לעמוד לצד משפחות החטופים ולהיאבק לחזרתם.
יישר כח!

12.05.2025, 23:22

תודה לכם ד"ר ברנע וד"ר שי על מאמר מצויין וברור.
מחזק את הגאווה המקצועית והאזרחית שלנו.
אני מאמין וחושב שרבים מקהילת הרופאים שותפים לדעות שניסחתם בבהירות רבה.

13.05.2025, 00:14

אנונימים יקרים, המסקנה היחידה באנונימיות היא שאתם לא הכי גאים במה שאתם כותבים.

13.05.2025, 05:05

כל מילה!

13.05.2025, 09:22

תודה רבה לד״ר ברנע וד״ר שי!
חידדתם את המחשבה ונתתם לנו מילים.
איננו טכנאי רפואה אלא רופאים.ות האמונים על בריאות המטופלים והחברה.
ישר כח!

13.05.2025, 09:34

תודה על מאמרכם
מאמר חשוב!
ולכל אותם אנונימיים שמתהדרים בהשלכת כל מימד מוסרי למקצועה הרפואה : רופאים הם לא טכנאי פרוצדורות רפואיות , בסיס המקצוע שלנו הוא עקרונות המוסר ההומניים ומהם אנחנו שואבים את ההכרה החברתית וממשיכים ועושים את עבודתנו.

13.05.2025, 10:19

אני מחזק את ידי הכותבים. כל מילה נכונה ואין מה להוסיף.

13.05.2025, 10:48

תודה לכם על הקול הערכי והברור! רפואה היא מעבר למתן אבחנה ותרופה. לרופאות ורופאים תמיד היה תפקיד חברתי חשוב, ויש לנו מחויבות אתית לשמירה על עקרונות בסיסיים של טיפול באדם באשר הוא אדם. עמדות "נייטרליות" הם לעיתים בדיוק ההפך מנייטרליות. אל לנו לעמוד מנגד.

מאמר מיותר שחורג מהאתיקה המקצועית שהמחברים עצמם מתיימרים לייצג. הפיכת הרפואה לחוויה פוליטית היא לא רק טעות — היא סיכון ישיר למטופלים, להיענות ולאמון הציבור. רופא אינו שליח אידיאולוגי. ווכחנות פוליטית בתחפושת של ‘מחויבות מקצועית’ מערערת את יסודות הרפואה כמקצוע מאחד, ובמקום לשמור על גבולות האתיקה מטשטשת אותם.

13.05.2025, 11:28

רני ואיילת,
לכאורה אנחנו נידחקים להגדרות של החוזים בין המקצוע לציבור ונדרשים לעמוד בכללים שנקבעו לאורך שנים.
אצטט את רבי יוסף קארו- עורך שולחן ערוך- ״ כל המאחר בפדיון שבויים כאשר אפשר להקדים, כאילו שפך דמים״
כאשר החוזים הבסיסיים בין המדינה לכלל האזרחים מופרים, איך אפשר להלין שאנחנו, הרופאים, מעיזים לשים את הערכים של הצלת חיים, וזעקה כאשר אנחנו סבורים שמסכנים את חיי החטופים על שולחן הדיון הציבורי ולדרוש את המובן מאליו- להציל חיים?
וכל השאר זו פוליטיקה.

13.05.2025, 11:38

תומכת לגמרי ברופאים כותבי המכתב, אבוי לנו כרופאים אם לא נביע את דעתנו על האסון המתרחש בעזה בשמנו, אסון לישראל ולעזה לדורות קדימה. טוב שיש מי שיוצא נגד הממשלה הרעה.
לדעתי האישית עצוב גם שהרופאים לא שמו לב למה שהממשלה עשתה לכאורה למשרד הבריאות אבל זה יותר פוליטי כנראה...וגם אני מפחדת.
חיזוק ממני לרופאים שמעיזים לצאת נגד המציאות הנוראית.

תודה לד״ר ברנע וד״ר שי על המאמר המצוין שכתבתם. זהו קול חשוב באווירה הקשה בה מנסים לצערי למנוע במערכת הבריאות השמעת דיעה שמנסה לראות את האחר, להביע חמלה ולהתגייס לעזור לכל מי שבמצוקה. בניגוד למקצועות בריאות אחרים או מקצועות אחרים- הרופא בבסיסו נתבע לעזור לכל אחד שכזה. אין נתבעות דומה בכל מקצוע אחר בחברה.
מאמר דומה פורסם רק לפני כשבוע בעיתון החשוב NEJM 30.4.2025 וטוען אותם טענות.
ההיסטוריה מלאה במקרים של רופאים שמעלו בחובתם בשם נאמנות למדינה. רופא מחויב לפעול תמיד למימוש ייעודו ואינו יכול להיות ״נייטראלי״.

13.05.2025, 12:41

כל מילה! שאפו!
מחזקת ומוסיפה-
התואר שלנו אינו רק אקדמי. המקצוע אינו רק פרופסיה. יש לנו תפקיד חברתי חשוב ומוסרי כ"שומרי סף" ערכיים ומכאן נגזר המעמד הייחודי שלנו בחברה וההערכה שהיא רוכשת לנו ולמוצא פינו! "ובחרת בחיים" זו דרכנו ועל כך חונכנו. להציל ולעזור לכל אדם הנזקק לנו באשר הוא בין אם "אוהב" או "אויב". כשהחטופים נמקים במנהרות כבר 585 ימים וכל דקה היא גורלית לבריאותם וחייהם- חובתנו להציל אותם! אם הפסקת המלחמה נדרשת לשם כך - מחובתנו לצעוק בקול רם - "תפסיקו אותה". אם מתרחשים עוולות כלפי חסרי ישע ובלתי מעורבים גם בצד "האויב" עלינו להרים קול ולהתריע על כך. המלחמה שנכפתה עלינו היתה מוצדקת מהדקה הראשונה אבל מזמן איבדה כיוון ותכלית. העצמתה תגרור עוד נפילת חיילים, עוד פצועים פיסית ונפשית וסכוי גדול לכך שהחטופים לא ישבו בין אם בחיים או בארונות המתים. אסור לנו להחריש ולהתעטף בכסוי הנייטרליות שלא לערב פוליטיקה. אגב, הרפואה הציבורית תמיד היתה ותהיה פוליטית בהחלטות וסדרי העדיפויות שלה . עכשיו זה לא ימין או שמאל- זה להציל חיים! וזה תפקידנו - לדרוש בקול רם את הפסקת הלחימה והשבת החטופים מיד! שקט הוא רפש!
נ.ב.
לאור ההתרחשויות בשבוע האחרון - אם הממשלה והעומד בראשה לא "יזיזו את הגבינה" ולא יצטרפו ליוזמות הבינ"ל של הסכמי השלום ובסחר במזרח התיכון - יעשו את זה מעל ראשנו ויכפו עלינו סיטואציות שיכולות להירקם אחרת לגמרי באיזור בלעדינו. אם חפצי חיים אנחנו- נדרשת מנהיגות עם אופק מדיני וויתורים, בחלקם כואבים. הלואי ותהיה כזו.....

תשובה לד"ר איילת שי וד"ר רני ברנע
אתם בהחלט צודקים בקביעתכם ש"בדמוקרטיה, שהיא שלטון העם, כל האזרחים אמורים לעסוק בפוליטיקה, בחופש ביטוי כמעט מוחלט. פוליטיקה היא שיח ציבורי ופעילות במישורים רבים למען מטרה ערכית, תוך עיסוק מתמיד במתח שבין ערכים שונים. ובהמשך אתם גם טוענים שרשאי וזכאי כל אדם לציין כל רקע אישי רלוונטי לעמדות שהוא מקדם".
כאן נשאלת השאלנה הראשונה.
1. רופא כאזרח מהשורה, כמובן יכול להביע את דעתו בכל נושא בשיח ציבורי אך כבעל תואר רופא (מומחה, פרופסור) האם יש לו רקע רלוונטי לחוות את דעתו בעניינים רחוקים לגמרי מתחום עיסוקו האישי. אולי לכם, מחברי הכתבה, יש ההשכלה מתאימה, הניסיון העשיר בפוליטיקה ו/או בנושא מדיניות, ניהול מפלגות וכדו'. ציבור רחב נותן הרבה יותר אמונה ותמיכה לעמדת הרופא משאר בעלי מקצוע האחרים. לכן, עמיתים נכבדים, עלולים להטות את הקהל כאשר אתם מפרסמים ומתבלבלים בין קביעתכם האישית והמקצועית. תהיו כנים ותחתמו בלי ציון את התואר שלכם. מעניין לדעת, האם בכלל מישהו בתקשורת יסכים לפרסם אתכם בלי להדגיש שמתבטא הוא הרופא. הסיבה היא פשוטה – מחפשים את כיתוב וחתימת הרופא ולא של אזרח רגיל.
2. עוד על משהו מדבריכם: "אם 300 רופאים משרתי מילואים פעילים חותמים על עצומה כנגד חידוש המלחמה... ראוי הדבר שיודע ברבים ולא יוסתר מן הציבור, אשר ישקול את משמעות הדברים". גם כאן צודקים אתם, עם זאת ההיגיון הראוי שיוצא ממה שאתם כותבים פה צריך לקבל המשך. למשל, היום קל מאד להחתים עשרות אלפי בני ישיבות נגד גיוסם. האם זה יספק לנו משקל ערך נוסף לתמוך בהם? אז למה חייבים לתמוך ב-300 האזרחים המוחים נגד המשך המילואים שלהם ולא לעשות דבר דומה עם אברכים? איפו שוויון בעמדתכם הדמוקרטית?
3. האם אתם מחברי הכתבה חושבים שבאמת שרוב הרופאים במדינה תמימי דעים ודאקה מצד שלכם? אני אגלה סוד קמוץ למחברי הכתבה. כן, יש ולא מעט מעמיתנו שבעד שחרורם של החטופים אבל לא בכל מחיר. הם רואים לנגד עיניהם שהכניעה לדרישות חמאס בלי הכרעתו והשמדתו עלולה להביא אותנו בזמן הקרוב או קצת יותר רחוק לטרגדיות 7 באוקטובר החדשות וללא שום ספק. המשך המלחמה או הפסקתה הסופית היום זה דבר שבכלל מחוץ לגבולות מקצוע וידע שלנו ואלינו לא לחרוץ את דעתנו הרפואית בעניין זה למטופלנו וקרובי משפחות שלהם.
4. על הר"י שמאחדת את כל רופאים בארץ עם קשת רחב דעות פוליטיות, דתיות, אידאולוגיות וכדו' להימנע מלהביע את דעתה הפוליטית והאידאולוגית מכיוון שהיא לא נתמכת על ידי רוב חבריה של הר"י. מה שעשה הנהגת הר"י עלול להביא לפילוג ופירוק הארגון. בבחירות הבאת מועמדים ידרשו לשקף את עמדתם הפוליטיות, שאיפות ועמדתם מחוץ לתחומי הרפואה.

רופאים וצוות רפואי מעבר למחויבותם הראשונית לחיי אדם , הם מפגעיה הישירים שלמכל מלחמה , לעולם יהיו בצד הנפגע ורק בו , זה שמתמודד עם המחיר הכבד ונשאר עימו . לכן יש להם חובה וגם זכות לפעול למנוע מוות וסבל מיותר . אף אחד אינו מבין טוב יותר את המחיר של רעב עינויים והשפלה , לטווח מיידי וארוך . מאמר חשוב מנומק מהווה בסיס לכל דיון בנושא . יישר כח

תודה על הפרסום, מאמר חשוב ביותר. מחובתינו כרופאים לפעול להצלת חיי אדם ולוודא כי החברה שלנו תמשיך לשמור עקרונות של הומניות, ואתיקה רפואית בוודאי עבור אזרחי ישראל אבל גם עבור אנשים באשר הם. על כך נשבענו בשבועת היפוקרטס.

תודה רבה לכם ,על מאמר חשוב, עמוק ונוגע.
בימים בהם ערכי הרפואה מתערערים ולעיתים גם נחשפים ללחצים חיצוניים, חשוב להזכיר את מחויבותנו כמטפלים — בראש ובראשונה לאדם שמולנו.
המאמר מדגיש את הצורך להישאר נאמנים לאתיקה המקצועית ולתפקידה הערכי של הרפואה, במיוחד בעידן של אתגרים מורכבים.
תודה על קול צלול וברור שמחזיר אותנו ללב המקצוע ולשליחותו.

14.05.2025, 10:13

אנחנו לא בהודו, בישראל 2025 לא אמורות להתקיים קאסטות. אנחנו הרופאים (ולצורך העניין, גם טייסים, משפטנים, מורים, ויתר המוחים בכיכרות), איננו ברהמינים, ונקודת המבט שלנו אינה עדיפה על זו של אף אחד אחר, מה גם שבקרב הרופאים יש בעלי דעות שונות ומגוונות בנושאים שאינם נוגעים ישירות בטיפול בחולים.

14.05.2025, 23:59

ד"ר ליאל, לפי הלוגיקה שלך אינך ברהמין ולכן דעתך אינה עדיפה על דעתם של כותבי המאמר. מי שבוחר לשתוק אינו עדיף על מי שמביע את דעתו. בעת הזו מי שמשתיק אחרים אינו ראוי לחיות בדמוקרטיה.

אני מחזקת את ד"ר רני ברנע ואת ד''ר איילת שי על כתיבת המאמר והצגת עמדה ברורה, מוסרית ושאינה משתמעת לשתי פנים. תודה לכם.

16.05.2025, 15:58

א. אין לרופאים כל יתרון על כל אדם אחר במדינה בפוליטיקה .
ב. כש300 רופאים חוטאים למקצועם ומכניסים לתוך המקצוע שאמור להיות חף מפוליטיקה את האגדה שלהם הם בסך הכל משתמשים במקצוע מכובד כקרדום לחפור בו לצרכים לא רפואיים ,ולצרכים בהם הבנתם לא שוה במאומה יותר משל כל אזרח אחר במדינה . מה כן עשיתם יצרתם וכך גם בעבר עם ם הכנסת הפוליטיקה לתוך הרפואה , קבוצת ענק ( רוב ) שכשהו בה לרופא הוא חושש ממנו , הוא חושש שהרופא יתיחס אליו אחרת כי הוא דתי ימני ועוד ועוד . כאזרחים תלכו להפגין כרופאים עלינו להיות ניטרליים ולהקפיד להשאיר את הפוליטיקה בחוץ. ובודאי כשאין לכם שום יתרון על אחרים בנושאים שאינם רפואה.

אנונימי/ת
16.05.2025, 16:03

שימוש נלוז באמצעי שכנוע מוכרים: יצירת תחושת סמכות בשימוש במקצוע ושימוש בתואר רופאים כאילו מיצגים את כלל הרופאים.צדקנות כאילו הדיעה שלהם ביטוי יחיד המבטא חמלה כלפי החטופים. והנחה שהממשלה פועלת רק ממניעים אגואיסטית כמושכל ראשון. לצערי גם לי לא התאפשר להוסיף תגובה.

רני ברנע ואיילת שי - מבלי לנפנף בתואר הדוקטור שלכם - לא הייתי רוצה להיות מטופל שלכם! אני מכיר בעלי מקצוע טובים כמוכם עם דעותיהם הפוליטיות כמוכם ואני מתרחק מהם כי אינני בוטח השיקול דעתם שיבא מקצועי ולכן גם אנחנו לא מדברים פוליטיקה. אבל אתם מתעקשים לדבר פוליטיקה - אתם מתעקשים לומר שזאת זכותכם לא כאזרחים מן השורה אלא דווקא בגלל היותכם רופאים! ובכן אני שייך לארגון מנקי הרחוב ואנחנו לא מנפנפים הכישורים שלנו דווקא המומחים בזבל להכריז על דעתנו הפוליטית. במאמר מוסגר עקב התקדמות ה-AI רופאים רבים יוחלפו במערכות חכמות שאין ולא תהיה להן עמדה פוליטית - אני אשמח להיות מטופל על ידי AI רני ברנע או AI איילת שי...הנה כי כן עד כדי כך הגיענו...כה לחי