מחקרים

השפעת תרופות נגד פרכוסים על טיפול פומי ישיר עם נוגדי קרישה

החוקרים ביקשו לבחון את הבטיחות של שימוש במקביל בתרופות נגד פרכוסים המשרות CYP 3A4/P-gp ונוגדי קרישה ישירים דרך הפה

נטילת תרופה פומית. אילוסטרציה

מטרת החוקרים הייתה להעריך את הבטיחות של שימוש במקביל בתרופות נגד פרכוסים המשרות CYP 3A4/P-gpי(3A4/P-glycoprotein) ונוגדי קרישה ישירים דרך הפה (direct oral anticoagulants - DOAC).

שימוש במקביל בתרופות המשרות את ציטוכרום P-450 ו- CYP 3A4/P-gp נגד פרכוסים ו-DOAC עלול לגרום להפחתת יעילות ה-DOAC, אך המחקר בנושא אינו עקבי ובאיכות משתנה.

לאחרונה, פורסמו בכתב העת Blood Coagulation and Fibrinolysis, ממצאיו של מחקר בו חוקרים ביקשו לבחון את הבטיחות של שימוש במקביל בתרופות נגד פרכוסים המשרות CYP 3A4/P-gp ו-DOAC.

המחקר בוצע במתכונת של מחקר עוקבה רטרוספקטיבי. במחקר הוכללו מטופלים בוגרים שקיבלו לאחרונה, במקביל, DOAC (אפיקסבן, דביגטרן או ריברוקסבן) ותרופה המשרה CYP 3A4/P-gp (קרבמזפין, פניטואין, פנוברביטל או פרימידון) או תרופה שאינה משרה CYP 3A4/P-gp  (גאבאפנטין). התוצא העיקרי היה התרחשות של סיבוך תרומבואמבולי, המוגדר כמכלול של שבץ איסכמי ותסחיף סיסטמי (ischemic stroke and systemic embolism - S/SE) וטרומבואמבוליזם ורידי (venous thromboembolism - VTE). תוצאים משניים כללו את הרכיבים של המרכיב העיקרי וכן תמותה מכל סיבה ודימום רלוונטי קלינית. החוקרים ביצעו שימוש במודל סיכונים פרופורציונליים רב-משתני מותאם כדי להשוות תוצאים עבור כל DOAC בנפרד בקבוצות עם השרייה וללא השרייה.

תוצאות המחקר הדגימו שהיו 1,843 ו-14,647 מטופלים שקיבלו DOAC בתוספת תרופה משרה CYP3A4/P-gp inducer ותרופה שאינה משרה, בהתאמה. בסך הכל, החולים היו בעיקר מבוגרים יותר, לבנים, סבלו מפרפור פרוזדורים וקיבלו דאביגטרן. לאחר התאמה, לא היו הבדלים מובהקים סטטיסטית בתוצא העיקרי בין הקבוצות (P > 0.05); עם זאת, שימוש במקביל בתרופה משרה וב-DOAC היה קשור לסיכון מוגבר לתמותה מכל הסיבות (P <0.05).

החוקרים הסיקו כי לא זוהה סיכון עודף לטרומבוזיס במהלך שימוש במקביל ב-DOACs עם תרופות נגד פרכוסים המשרות CYP3A4/P-gp בהשוואה לשימוש עם גאבאפנטין. יש צורך במחקר נוסף כדי לאשר קשר עם עודף תמותה מכל סיבה.

מקור:

McNary, Sean M.a; Kuhlenberg, Madalynb; Basilio, Lucia F.c; Clark, Nathan P.d; Hui, Rita L.e; Niu, Fangf; Delate, Thomasg. Impact of cytochrome P-450 3A4 enzyme/P-glycoprotein inducing antiseizure medications on direct oral anticoagulant therapy. Blood Coagulation & Fibrinolysis 36(3):p 71-77, April 2025. | DOI: 10.1097/MBC.0000000000001342

נושאים קשורים:  מחקרים,  DOACs,  נוגדי-פרכוס,  נוגדי קרישה,  ריבוי תרופות
תגובות