4.2% מהצעירים שמתו בשל תסמונת מוות פתאומי אריתמי (SADS) אושפזו בעבר בשל עילפון (סינקופה) ולכן זיהוי מוקדם של סימנים מקדימים עשוי למנוע מקרי מוות בקרב צעירים. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת גותנבורג בשוודיה והוצג בכנס המדעי של החברה האירופאית לקרדיולוגיה (ESC Preventive Cardiology 2025) ביום ו'.
עוד בעניין דומה
בכתבה על המחקר באתר Medical Express מצוטטת מובילת המחקר, ד"ר מטילדה פריסק טורל. לדבריה, "תסמונת SADS לא נחקרה מספיק למרות היותה אחת הסיבות הנפוצות ביותר למוות פתאומי מסיבות לבביות בקרב צעירים, כולל ספורטאים צעירים".
המחקר הרטרוספקטיבי התבסס על מאגר נתונים שכלל 903 מקרי מוות פתאומי מסיבות לבביות בקרב צעירים בגילאי 1-36 בשוודיה בין השנים 2000-2010. לכל מקרה הוקצו חמישה מקרי ביקורת מהאוכלוסיה הכללית. החוקרים ניתחו מידע מתעודות פטירה, דו"חות נתיחה, רשומות רפואיות, אלקטרוקרדיוגרמות (ECG), דגימות ביולוגיות ונתונים הוריים.
החוקרים מצאו כי SADS אחראית ל-22% מכלל מקרי המוות הפתאומי מסיבות לבביות. כמעט שני שלישים (64%) ממקרי ה-SADS היו בקרב גברים וגיל המוות החציוני היה 23 שנים. ב-33% ממקרי ה-SADS דווח על אשפוז קודם או ביקור במרפאת חוץ בתוך 180 ימים לפני המוות, לעומת 24% בקבוצת הביקורת.
הממצאים מצביעים על כך שאנשים עם היסטוריה של עילפון נמצאים בסיכון גבוה פי עשרה לפתח תסמונת מוות פתאומי אריתמי. החוקרים מדגישים כי זיהוי מוקדם של מקרי עילפון וטיפול מתאים בהם עשוי להוות הזדמנות חשובה למניעת מקרי מוות פתאומי בקרב צעירים.