חדשות

רפורמת יציב – נקודת התורפה בתכנון כוח אדם רפואי?

עומס במרפאות הקהילה הראשוניות, מחסור ברופאי משפחה מומחים וקושי לגייס רופאים – אלה הם רק חלק מהאתגרים שעלו בדיון הראשון של הוועדה לתכנון כוח אדם רפואי במשרד הבריאות

רפואת משפחה. צילום: אילוסטרציה

דיון עבודה ראשון בוועדה המייעצת לתכנון כוח אדם במערכת הבריאות, הכוללת את נציגי קופות החולים, בתי חולים, משרד הבריאות והאוצר, ההסתדרות הרפואית ונציגי ציבור, נערך בשבוע שעבר. על כך דיווחה שיר אנגל בדה מרקר.

את הדיון הראשון פתחו נציגי קופות החולים לאומית ומאוחדת ומנכ"ל בית החולים האנגלי בנצרת פרופ' פהד חכים. ד"ר דב אלבוקרק, ראש חטיבת הרפואה ב"מאוחדת" שיתף בקושי במשיכת רופאים למרפאות ביישובים חרדיים ואת ההיענות הנמוכה לטיפולים בקרב אוכלוסיות מוחלשות. כקופה קטנה יותר, "מאוחדת" מתקשה לגייס רופאים שכירים במשרה מלאה ומתמודדת עם תשתיות שאינן מותאמות לקליטת מספר גדול של מתמחים.

ד"ר אביבית גולן, מנהלת אגף רפואה ראשונית ב"לאומית", התמקדה ברפואת המשפחה לאור העלייה בביקושים. לדבריה, הציבור התרגל לרפואה דיגיטלית מאז הקורונה ו-70% מהאוכלוסיה נבדקים אצל רופא המשפחה לפחות פעם בשנה. עוד סיפרה כי מאז המלחמה גברו הפניות לרופאי משפחה בשל בריאות הנפש, גם של ילדים.

עוד עלה בדיון נושא חוסר היעילות בעבודת הרופאים - כ-20% מזמנם מוקדש לביורוקרטיה, וחלק ניכר מהפניות אינן דורשות בהכרח התערבות רפואית, מה שמוביל לשחיקה. בין הפתרונות שהוצעו: קנס על אי הגעה לתורים והגבלת התכתבויות עם רופאים.

בעקבות הדברים, הזמין ראש הוועדה, מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, נתונים על הרפואה הראשונית בכל הקופות.

פרופ' חכים, מנהל ביה"ח האנגלי בנצרת, הציג נתונים רופאים בחברה הערבית. כך, 19 מתלמידי כיתתו בתיכון בנצרת הם רופאים, ביישוב עראבה בגליל יש 180 רופאים לאוכלוסיה של 27,000 תושבים (6.6 ל- 1,000), מהריכוזים הגבוהים בעולם. עם זאת, רבים מהרופאים שלומדים במוסדות בחו"ל שנפסלו במסגרת רפורמת יציב הם מהחברה הערבית.

רייצ'ל ברנר שלם, מנהלת אגף תכנון כוח אדם במשרד הבריאות, המצוטטת בכתבה, התייחסה לרופאים אלה ובעיקר לרופאי משפחה שאינם מומחים: "15% ממלאי הרופאים האלה מתקשים לקבל מומחיות. כשרופאי משפחה ללא מומחיות מטפלים, הם שולחים יותר למיון ולרפואה יועצת ועבודתם כשומרי סף פחות מוצלחת".

משרד הבריאות יזם סדרת קורסים משפרי רמה לבוגרי המוסדות שהוחרגו, אך ההיענות נמוכה. "יש תחושה קשה של אפליה", אמרה ברנר שלם. "הרופאים מתוסכלים כי בסוף מה שמעניין אותם זה להתקבל למומחיות וזה לא מובטח גם למי שעושה את הקורסים". היא הוסיפה כי "אחד התפקידים המאתגרים של הוועדה הוא להחליט איך מחלקים את השמיכה. ב-2031 אמור להיפתח בית חולים חדש בבאר שבע. אם לא נתכנן היום את כוח האדם – מי יהיו הרופאים שם? אנחנו עלולים להגיע למצב של גניבת רופאים ומחסור", הזהירה.

בשל התארכות הדיון, משרד הבריאות הציג חלק מהאתגרים – צפי לירידה ברשיונות חדשים בעקבות רפורמת יציב, פער אפשרי בין מספר התקנים להתמחויות למספר הרופאים החדשים שייכנסו למערכת ומקצועות שעלולים לסבול ממחסור, מקצועות שבהם בוגרי המוסדות הנפסלים נוטים יותר להתמחות.

נושאים קשורים:  כוח אדם רפואי,  ד"ר אביבית גולן,  רפואת משפחה,  רפורמת יציב,  ד"ר דב אלבוקרק,  חדשות
תגובות