מחקרים

טיפול בכאב במהלך התקנת התקן תוך-רחמי בנשים שלא ילדו

החוקרים מצאו כי פחות ממחצית מהמטופלות קיבלו תרופות לשיכוך כאב לפני או במהלך ההתקנה, וכי הטיפול בכאב היה קשור בעיקר למאפייני המטפל והמרפאה, ופחות למאפייני המטופלת עצמה

10.04.2025, 11:11
התקן תוך רחמי למניעת הריון. אילוסטרציה

החוקרים ביקשו לתאר את משטרי הטיפול בכאב בהם משתמשים קלינאים בעת התקנת התקן תוך-רחמי, ולזהות מאפייני מטופלות, מטפלים ומרפאות הקשורים לקבלת תרופות לפני ובמהלך ההתקנה. המחקר נערך על רקע הידיעה כי התקנת התקן תוך-רחמי עלולה להיות כואבת במיוחד עבור נשים שלא ילדו, וכי אין קווים מנחים אחידים לטיפול בכאב זה.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 1,153 נשים בגילאי 15-50 שלא ילדו ועברו התקנת התקן תוך-רחמי בין השנים 2019-2021 במערכת בריאות גדולה בדרום-מזרח ארה"ב. החוקרים אספו מהרשומות הרפואיות האלקטרוניות נתונים על משתני החשיפה (מאפייני המטופלת, המטפל והמרפאה) ומשתני התוצאה (משטרי התרופות שניתנו לפני ובמהלך התקנת ההתקן). הם השתמשו בניתוח דו-משתני וברגרסיה לוגיסטית רב-משתנית כדי לבחון את הקשרים בין משתני החשיפה לתוצאות.

הממצאים מצביעים על כך שפחות ממחצית המטופלות (41.7%) קיבלו תרופות לפני או במהלך התקנת ההתקן. משטרי התרופות שניתנו השתנו בהתאם להתמחות המטפל, סוג המטפל ומיקום המרפאה. בניתוח רגרסיה רב-משתנית נמצא כי הסבירות לקבלת תרופות לפני ההתקנה הייתה גבוהה יותר בקרב מטופלות שהיו בעלות מדד מסת גוף (BMI) נמוך יותר, קיבלו התקן מסוג Skyla, או טופלו על ידי מטפלים פרא-רפואיים מתקדמים (כגון אחיות מומחיות ועוזרי רופא). בנוסף, הסיכוי לקבלת תרופות היה גבוה יותר בקרב מטופלות שטופלו על ידי קלינאים מתחום רפואת הילדים או הרפואה הפנימית, וכן בקרב אלו שביקרו ביותר מפעם אחת לצורך התקנת ההתקן (לכולם p<0.01).

מטופלות היו בעלות סיכוי גבוה יותר לקבל תרופות לשיכוך כאב במהלך התקנת ההתקן אם היו צעירות יותר, טופלו על ידי רופאי רפואה פנימית, או עברו התקנת התקן באותו יום שבו ביקשו אותו. הן היו בעלות סיכוי נמוך יותר לקבל תרופות במהלך ההתקנה אם טופלו על ידי מטפלים פרא-רפואיים מתקדמים או באזור כפרי (לכולם p<0.01). לא נמצאו הבדלים לפי גזע המטופלת או סוג הביטוח.

המחקר מצא שהטיפול בכאב במהלך התקנת התקן תוך-רחמי קשור בעיקר להתמחות הרופא, סוגו, ומיקום המרפאה, ופחות למאפיינים של המטופלת. למרות שאין משטר כאב אחיד שמומלץ לכל הנשים, מספר אפשרויות הוכחו כבעלות פוטנציאל מועיל במיוחד לנשים שלא ילדו. לפיכך, שיפור הידע של המטפלים לגבי אפשרויות טיפול בכאב והרחבת המשאבים במרפאות יכול לשפר את חוויית המטופלות ולעזור בהחלטות משותפות בנוגע לשימוש בתרופות לפני ובמהלך ההתקנה.

מקור:

Differences in pain regimens among nulliparous patients undergoing IUD placement within a single health system. Tsevat, Danielle G. et al. American Journal of Obstetrics & Gynecology, Volume 0, Issue 0

נושאים קשורים:  מחקרים,  התקן תוך רחמי,  טיפול בכאב,  משככי כאבים,  פערים בטיפול
תגובות
אנונימי/ת
11.04.2025, 10:29

משככי כאב טרם התקן תוך רחמי הוכחו כלא מועילים (למעט בלוק צוארי\רחמי, גז צחוק והרדמה מלאה, שזה לא רלוונטי לרוב הדיסיפלינות, בשל המיומנות והציוד הנדרשים). אז לא ברו רמה הטעם במחקר שבודק מי נותנים יותר מהטיפול שנמצא מחקרית שאיננו משפר VAS באופן משמעותי קלינית... ברור שמי שנותן זאת הוא או חסר בקיאות בספרות או חסר בטחון ורוצה לתת תחושת TLC. אני ממליצה לכל מי שחוששת על התקנה תחת גז צחוק.

12.04.2025, 10:27

אנונימי/ת יקר/ה - הבחירה באנונימי כאשר מתבססים על EVIDENCE BASED MEDICINE ממש אינה ברורה. אם אכן על כך הדברים מבוססים. איני בודקת כעת שנית היות ויש גם נסיון קליני. ייתכן והטיפול אינו מפחית את הכאב הנקודתי בעת ההחדרה אבל בהחלט ידוע שתכשיריםנגד כאביםיכולים להפחית כאבים הקשורים בהתכווצויות רחמיות, באי נוחות שסביב הלחץ של המגע של הידיים והמכשירים ובכל מקרה להפחית חרדה. אין לי ספק שגםן אם אינני מקלה על הכאב שהוא קצר קצר קצר בהחדרה עצמה השעה שעתייםש לאחר מכן עוברים יותר בקלות ומגיעות אלי מטופלות פחות חרדות.