איזבל אוקשוט, עיתונאית בעיתון הבריטי "טלגרף", מצאה את עצמה לאחרונה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) בעקבות תאונת קורקינט חשמלי. בטור שכתבה ובו היא מתארת את חווית הטיפול, היא מתייגת את השירות שקיבלה כ"שירות ברמה עולמית" ("truly world class healthcare") ומשווה את השירות רפואי בישראל לזה הניתן במסגרת מערכת הבריאות הבריטית (ה-NHS).
עוד בעניין דומה
אוקשוט הגיעה לישראל במסגרת עבודתה העיתונאית על מנת לסקר נושאים הקשורים למלחמה וביטחון, כולל שיחות עם צה"ל, מקורות מודיעין ותעשיית הביטחון. בין היתר, היא תכננה לבקר בטכניון אך מצאה את עצמה נזקקת לטיפול רפואי לאחר נפילה מקורקינט חשמלי בטיילת תל אביב. מחשש לפגיעת ראש אפשרית, היא החליטה לפנות למיון ב"איכילוב".
הטור שכתבה נפתח בתיאור המסוקים בשמי תל אביב שלעתים מובילים חטופים משוחררים לקבל את הטיפול בבתי החולים "הכי טובים על כדור הארץ".
היא מתארת את התאונה וכיצד הגיעה לבית החולים ואז כותבת: "וכך מצאתי את עצמי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), מתקן מתקדם שתוכנן להתמודד עם נפגעי מלחמה. כשנשמעות אזעקות וכשהתושבים מוצאים מחסה במקלטים, הרופאים והאחיות בבית החולים הזה ממשיכים את עבודתם במתקנים תת קרקעיים. המקום מוכן לחלוטין להתמודדות עם הפסקות חשמל וטילים".
עוד היא מציינת כי התרשמה מהמדיניות הברורה לגבי תשלום מראש של מטופלים זרים - מדיניות שלדבריה "חוסכת מהמשלם המסים הישראלי לשאת בנטל עבור תיירים שאינם יכולים או אינם רוצים לשלם". היא שילמה כ-250 ליש"ט עבור הבדיקה המקיפה, סכום שנראה לה סביר בהתחשב בשירות שקיבלה.
כשהיא משווה בין חדר המיון ב"איכילוב" לבין מחלקות המיון באנגליה, היא כותבת: "בעודי סוקרת את המתרחש בקבלה, הבחנתי בתמהיל המגוון של מחלות ופציעות האופייני לכל מחלקות המיון: קשישים תשושים בכסאות גלגלים; אמהות חרדות המטפלות בילדיהן החולים; סטודנטים שהגיעו בעקבות תאונות קלות. בין הממתינים היה גם חייל צה"ל בודד.
"וכאן הסתיים הדמיון למחלקות המיון של שירותי הבריאות הבריטיים: לא היו מטופלים שוכבים על אלונקות במסדרונות; לא היו אמבולנסים ממתינים בחוץ, ללא יכולת להוריד מטופלים למחלקות בשל מחסור במיטות או בצוות; לא נדרשה נוכחות שוטרים לשמירה על הסדר. האווירה היתה רגועה לחלוטין".
בפחות משעה היא נבדקה על ידי רופא בכיר דובר אנגלית, שהדביק את החתך בסנטרה והתייחס בסבלנות לחששותיה. בדיקות הדם הוחזרו בתוך פחות משעה.
בסך הכל, אוקשוט שהתה בבית החולים פחות משעתיים לפני שחזרה למלונה. לשם השוואה, היא מציינת כי בבריטניה כ-5,700 מטופלים ביום נאלצים להמתין יותר מ-12 שעות בחדרי המיון.
העיתונאית מדגישה את השימוש באמצעים חוסכי זמן במרכז הרפואי, כולל מכשירי שירות עצמי למדידת סימנים חיוניים, רובוטים המספקים הכוונה ומידע שימושי ושימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית. היא מציינת גם את היתרונות של בתי חולים ייעודיים לרפואה דחופה, בניגוד למודל הבריטי שבו מתקנים אקוטיים מטפלים הן במקרי חירום והן בניתוחים אלקטיביים תחת קורת גג אחד.
העיתונאית מתארת את מערכת הבריאות הישראלית כמבוססת על ביטוח בריאות חובה עם קופות חולים שפועלות ללא מטרות רווח, ומציינת כי היא מדורגת בין הטובות בעולם מבחינת יעילות ותוצאות. עוד היא מציינת כי תשלום מס בריאות נעשה באופן מדורג לפי הכנסה אך המערכת מבטיחה כיסוי רפואי לכל האזרחים, כולל החלשים ביותר מבחינה כלכלית.
לדבריה, אמנם ישראל היא מדינה קטנה בהרבה מבריטניה, עם דמוגרפיה שונה, אך ה-NHS יכול ללמוד שיעורים חשובים ממערכת הבריאות הישראלית.