חדשות

הצלחה לפיילוט בקהילה: מספר האשפוזים הפסיכיאטריים הופחת

מיזם למתן שירותי טיפול בקהילה למתמודדי נפש, שנערך ב"מאוחדת" בשיתוף ארגון SFI, הצליח להפחית משמעותית את מספר האשפוזים הפסיכיאטריים החוזרים

מיטות אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי. 76% מהאשפוזים הפסיכיאטריים בישראל הם אשפוזים חוזרים. צילום: נועם מושקוביץ/ פלאש 90

פיילוט למתן שירותי טיפול בקהילה למתמודדי נפש, שנערך בקופת חולים מאוחדת בשיתוף ארגון SFI וחברת שרן, הביא לצמצום דרמטי במספר האשפוזים הפסיכיאטריים של המשתתפים.

הפרויקט כלל 80 מטופלים כרוניים בגילאי 18-64 עם רקע של אשפוזים חוזרים, רובם עם אבחנות של סכיזופרניה, דיכאון, חרדה והפרעה דו קוטבית. על הפיילוט דיווח אתמול (ד') עידו אפרתי בהארץ.

המשתתפים קיבלו טיפול ביתי רב מקצועי ומותאם אישית למשך 18 חודשים, שכלל אבחנה מקיפה, איזון תרופתי, מיצוי זכויות, תמיכה בניהול חיי היומיום ועידוד בתהליך השיקום. הטיפול ניתן על ידי אנשי מקצוע מתחומי העבודה הסוציאלית, הפסיכיאטריה והפסיכולוגיה בזמינות גבוהה, עם דגש על היבטים תפקודיים ולא רק רפואיים.

התכנית כללה שלושה שלבים: יצירת קשר אישי בין המטופל לצוות, קביעת יעדים אישיים והכנה ביורוקרטית, וליווי עד להשגת היעדים. במקביל נערכה השוואה מול קבוצת ביקורת מותאמת.

התוצאות היו מרשימות: מספר האשפוזים הפסיכיאטריים ירד ב-51.8% ביחס לקבוצת הביקורת וב-72% ביחס לתקופה שקדמה לפיילוט. מספר ימי האשפוז פחת בכ-52% ביחס לקבוצת הביקורת ובכ-73% ביחס למטופלים עצמם. מספר המשתתפים שהתאשפזו ירד מ-74 ל-25, ומספר המאושפזים יותר מפעם אחת במהלך השנה ירד מ-29 לשבעה. בסך הכל נחסכו 3,221 ימי אשפוז פסיכיאטריים.

בנוסף, חל שיפור בבריאות הפיזית עם ירידה של 31% בפניות למיון ושיפור משמעותי במיצוי זכויות - אחוז חסרי הזכאות לסל שיקום ירד מ-48% ל-14% בלבד. כ-85% מהמשתתפים דיווחו על השגת היעדים האישיים שלהם באופן מלא או חלקי. הצלחה בולטת נרשמה בתחומי התעסוקה (55%) והדיור (60%).

ממצאי הפיילוט מציעים פתרון אפשרי לבעיה הנפוצה של אשפוזים חוזרים בשל היעדר מענה ל"מצבי ביניים" שאינם חמורים דיים כדי להצדיק אשפוז, אך גם לא יכולים לקבל מענה מספק במרפאה רגילה. נתונים משנת 2022 מראים ש-76% מהאשפוזים הפסיכיאטריים בישראל הם אשפוזים חוזרים וכי יותר מ-20% מהמטופלים חוזרים לאשפוז בתוך 30 יום משחרורם.

נושאים קשורים:  אשפוז פסיכיאטרי,  חדשות,  פיילוט,  בריאות הנפש בקהילה
תגובות