צוות חוקרים מהאוניברסיטאות האמריקאיות רטגרס ואוקלהומה פיתח תרכובת נסיונית חדשה נגד נגיף הקורונה, המציעה גישה טיפולית שונה מהטיפולים הקיימים כיום בשוק באמצעות מיקוד באנזים אחר של הנגיף.
עוד בעניין דומה
המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature Communications, מתמקד בתרכובת המעכבת את האנזים פפאין-לייק פרוטאז (PLpro), בניגוד לתרופות הקיימות המעכבות את האנזים העיקרי (Mpro). חוקרים מקווים שגישה זו עשויה להציע אפשרות טיפולית לחולים המתמודדים עם זנים מתפתחים של הנגיף.
התרופה הפומית שפותחה, כולל נגד זנים של הנגיף העמידים לנירמטרלביר (פקסלוביד Paxlovid), עשויה להתגבר על מגבלות משמעותיות של התרופה המובילה כיום בשוק ובין השאר, תופעות הלוואי שלה. בנוסף, היא פועלת לבדה, ללא צורך בשילוב עם ריטונביר, תרופה שניתנת כיום יחד עם פקסלוביד.
"התרכובת הנסיונית שפיתחנו מראה תוצאות מבטיחות בשלב המחקר הנוכחי", מסביר פרופ' ג'ון וואנג מאוניברסיטת רטגרס, החוקר הבכיר. "במודלים ראשוניים בבעלי חיים ראינו הגנה משמעותית במינונים נמוכים יחסית".
ממצא מעניין במחקר הוא שהתרכובת הנסיונית אינה מעכבת את אנזימי CYP450 העיקריים בבדיקות מעבדה. ממצא זה מעלה את האפשרות שבעתיד, אם המחקר יתקדם לניסויים קליניים ויצליח, ניתן יהיה לפתח טיפולים עם פחות אינטראקציות בין-תרופתיות - אתגר משמעותי בטיפולים הקיימים.
בניסויים בעכברים שנדבקו בנגיף נצפתה הפחתה בדלקת וברמות הנגיף בריאות. החוקרים מדגישים כי למרות התוצאות המבטיחות בשלב זה, מדובר בשלבים מוקדמים מאוד של המחקר.
"המעבר ממחקר בבעלי חיים לניסויים קליניים בבני אדם הוא תהליך ארוך ומורכב"ף מזכיר פרופ' וואנג. "נדרשים משאבים רבים ושיתופי פעולה עם חברות תרופות או ארגונים ללא מטרות רווח כדי להתקדם לשלבים הבאים".
תגובות אחרונות