חדשות

עד כמה תורמת מערכת אופק לעבודת הרופא ולהחלטותיו?

מחקר ישראלי חדש בדק כיצד משפיעה מערכת הרשומות הרפואיות האלקטרוניות אופק, המאפשרת גישה להיסטוריה רפואית, על דפוסי הזמנת בדיקות רפואיות. הנה הממצאים:

מידע רפואי, רופאה ומחשב. אילוסטרציה

שימוש ברשומות רפואיות אלקטרוניות (EHR) מפחית משמעותית את מספר הבדיקות הרפואיות המיותרות ומשפר את יעילות קבלת ההחלטות הקליניות. כך עולה ממחקר שערכו חוקרים מהמרכז האקדמי אונו, המרכז הרפואי שיבא ואוניברסיטת תל אביב. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת Israel Journal of Health Policy Research בשבוע שעבר.

צוות החוקרים, בראשות ד"ר אופיר בן-אסולי מהפקולטה לניהול עסקים במרכז האקדמי אונו, ביקש לבדוק את השפעת מערכת הרשומות הרפואיות האלקטרוניות "אופק", שפותחה על ידי קופת חולים כללית, על דפוסי הזמנת בדיקות רפואיות. מערכת אופק מאפשרת שיתוף מידע רפואי בין בתי חולים וקופות חולים, כולל תוצאות בדיקות אבחנתיות, הדמיות ורשומות טיפול.

המחקר נערך במרכז הישראלי לסימולציה ברפואה (MSR) ב"שיבא" וכלל 26 רופאים שהשתתפו בסימולציות של מפגשים רפואיים עם חולים מדומים. הרופאים התמודדו עם שני תרחישים שונים של כאבי בטן, כאשר לחלקם ניתנה גישה אקראית למערכת אופק כדי לבחון את השפעתה על דפוסי הזמנת הבדיקות.

הממצאים הראו כי בקבוצת המחקר שהיתה לה גישה למערכת אופק, הוזמנו בממוצע 5.5 בדיקות בסך הכל, לעומת 6.85 בדיקות בקבוצת הביקורת (p-value = 0.01). ניתוח רגרסיה אישר כי מספר הבדיקות הכולל, במיוחד בסבב השני לאחר קבלת תוצאות ראשוניות, היה נמוך משמעותית כאשר היתה גישה למערכת אופק. בנוסף, נמצא כי שנות הניסיון הקליני נקשרו גם הן למספר נמוך יותר של בדיקות מוזמנות.

החוקרים מצאו גם כי הזמן הממוצע הנדרש לטיפול במקרה היה קצר יותר בקבוצת המחקר (9.69 דקות) לעומת קבוצת הביקורת (11.38 דקות), מה שמצביע על מגמה של יעילות משופרת בעזרת גישה למערכת ה-EHR.

מסקנות החוקרים הן שמערכת אופק מפחיתה את מספר הבדיקות הרפואיות על ידי מתן אפשרות לרופאים לגשת להיסטוריה רפואית ובדיקות קודמות, מה שתומך בקבלת החלטות יעילה. הדבר מוביל לפחות בדיקות רפואיות מוזמנות ובכך מפחית את הזמן שמטופלים נמצאים במחלקות לרפואה דחופה או בבתי חולים. קבלת החלטות יעילה ופחות בדיקות רפואיות מיותרות יכולות לשפר את זרימת המטופלים, לשחרר משאבים ולהפחית עומס במחלקות לרפואה דחופה.

החוקרים מציינים כי צמצום בדיקות מיותרות מביא גם תועלת כלכלית משמעותית וכי גישה למידע רפואי מקיף באמצעות מערכות EHR יכולה לסייע גם לרופאים מנוסים פחות לקבל החלטות מושכלות יותר. בנוסף, הפחתת זמן השהות בבית החולים עשויה לתרום להפחתת הסיכון לזיהומים נרכשים בבית חולים, במיוחד עבור מטופלים מדוכאי חיסון שחוזרים לעתים קרובות לבית החולים.

נושאים קשורים:  מערכת אופק,  היסטוריה רפואיות,  רשומות רפואיות,  חדשות,  מחקרים,  ד"ר אופיר בן-אסולי
תגובות
אנונימי/ת
09.04.2025, 19:19

חבל שמערכת אופק הוחלפה במערכת איתן שהיא הרבה פחות טובה

אנונימי/ת
09.04.2025, 19:25

לגמרי פחות טובה…

אנונימי/ת
09.04.2025, 19:53

מערכת איתן מאוד לא נוחה כממשק למשתמש, זמן תגובה ארוך מאוד. קושי רב באיתור בדיקות ובוודאי סיכומים. בעזרת השם והתקציב יחולו שיפורים