חדשות

בינה מלאכותית בתחום הפריון: כלי תומך להחלטות רפואיות

טכנולוגיות AI כבר מסייעות בפועל ליחידות ה-IVF בישראל בבחירת הזרע הטוב ביותר להפריה, בבחירת העוברים בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להריון ולידה ובניהול עבודת המעבדה

אמבריוסקופ, גידול עוברים באינקובטור. אילוסטרציה

הסתייעות בטכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית משפרת שיעורי הסיכוי להרות בהפריה חוץ גופית מעוברים מוקפאים מ-28% ל-32%. זאת, באמצעות בחירה של עוברים מופשרים להחזרה בעזרת במערכת IDAי(Intelligent Digital Analysis) מבוססת בינה מלאכותית, לעומת הבחירה הקונבנציונלית על ידי אמבריולוג.

נתונים אלה עולים ממחקר שנעשה על 700 מחזורי טיפול במעבדה להפריה חוץ גופית של המרכז הרפואי שמיר-אסף הרופא וממצאיו הוצגו בכנס בנושא בינה מלאכותית ופוריות, שיזמה היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים. בכנס שנערך בתחילת החודש בראשות פרופ' אריאל הורביץ, מנהל היחידה, השתתפו צוותים רפואיים וסיעודיים וצוותי מעבדות IVF ובנקי זרע מכלל היחידות בארץ.

פרופ' הורביץ סיפר כי בארץ נכנסו לשימוש מערכות IDA המשולבות בתהליכי הפריה חוץ גופית המנתחות באמצעות בינה מלאכותית את איכות העוברים ומסייעות לאמבריולוגים בבחירת העוברים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר להשרשה מוצלחת. בשונה מאמבריוסקופ המסורתי, טכנולוגיית IDA אינה מסתפקת בהדמיה בלבד אלא מספקת ניתוח מתקדם המבוסס על מסדי נתונים גדולים של תוצאות טיפולי פוריות קודמים.

פרופ' אריאל הורביץ, מנהל היחדה להפריה חוץ גופית ב"שמיור-אסף הרופא". "כלים אלה יביאו לשיפור תוצאות הטיפול". צילום: דוברות ביה"ח

"הטכנולוגיה החדשה", מסביר פרופ' הורוביץ, "מצלמת את העובר באופן רציף, להבדיל מבדיקה בפרקי זמן קצובים ואין צורך להוציא את העובר מהאינקובטור. המערכת מנתחת את הצילום הרציף של התפתחות העובר ולפי הנתונים מסייעת בבחירתו של העובר המתאים ביותר להשרשה. השימוש באמבריוסקופ החכם הזה חוסך לנו זמן וכיוון שהבחירה שהוא עושה היא המיטבית, הסיכוי להריון הוא הגבוה ביותר".

בכנס הוצגו מחקרים המסכמים את הניסיון מהיחידות להפריה חוץ גופית, ולצד כלים מבוססי בינה מלאכותית המסייעים בבחירת הזרע הטוב ביותר להפריה ובבחירת העוברים בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להריון ולידה, הוצגו אלגוריתמים המסייעים לרופא בקבלת החלטות קליניות במהלך טיפול, כגון חיזוי מספר הביציות הצפויות לאישה בטיפול, תזמון מועד השאיבה על מנת למקסם את כמות הביציות בכל סבב וכיצד מסייעת בינה מלאכותית בניהול עבודת המעבדה והיחידה.

עבודה של בית החולים ברזילי באשקלון הראתה את היתרון שבשימוש בבינה מלאכותית בבחירת זרע עם הסיכויים הכי טובים להיקלט בהזרקה לביצית. מחקר נוסף מיחידה להפריה חוץ גופית של ביה"ח אסותא רמת החייל הראה כי בבחירת עוברים טריים בעזרת כלי בינה מלאכותית חל שיפור משמעותי בשיעור ההריונות והלידות מ-44% ל-55%.

חברות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות המושתתות על בינה מלאכותית, חלקן כבר מיושמות במעבדות השונות, הציגו את מוצריהן. כמו כן, נערך משחק קהוט בו נבחנו יכולות ניבוי של תוצאות טיפול על ידי המשתתפים אל מול מודלים של בינה מלאכותית ובו הוכחו היתרונות של שימוש במודלים מבוססי בינה מלאכותית ככלי תומך החלטה לרופא. בסיום הכנס התקיים פאנל מומחים על שאלות פרקטיות ואתיות הנוגעות לשילוב הבינה המלאכותית בתחום הרפואה בכלל והפוריות בפרט.

"המסר המרכזי של הכנס", אומר פרופ' הורביץ, "הוא שהבינה המלאכותית משתלבת כבר היום בתחום הפוריות, ובהקשר זה אני מתחבר לתחזית של החוקר והנוירוכירורג פרופ' אנטוניו די לבה (Di leva), מומחה לנוירוכירורגיה ולנוירואנטומיה, ראש מעבדת נוירוכירורגיה חישובית (CNS) באוניברסיטת מקווארי באוסטרליה, שאמר כי מכונות לא יחליפו רופאים, אולם רופאים הנעזרים בבינה מלאכותית יחליפו את הרופאים שנמנעים משימוש בה. אנו בטוחים שכלים אלה יביאו לשיפור תוצאות הטיפול והשירות הניתן למטופלות ולזוגות וישנו את פני רפואת הפוריות".

נושאים קשורים:  בינה מלאכותית,  טיפולי פוריות,  בחירת עוברים,  בית החולים אסף הרופא-שמיר,  פרופ' אריאל הורביץ,  חדשות,  הפריה חוץ גופית
תגובות