חדשות

ה-WHO מתריע מפני הפסקת המימון לתכניות להצלת ילדים

בעקבות קיצוצי תורמים מרכזיים במימון הסיוע, מתריעים בארגון הבריאות העולמי: "ההישגים שהושגו בהפחתת תמותת ילדים ולידות שקטות ייעצרו. מיליוני ילדים ימותו מסיבות שניתן למנוע"

ילדה ותינוק עם אבעבועות רוח בגמביה, אפריקה. צילום: שאטרסטוק

בארגון הבריאות העולמי (WHO) מתריעים כי בשל הפסקת מימון של תורמים מרכזיים, ההישגים שהושגו בהפחתת תמותת ילדים ולידות שקטות ייעצרו.

בהודעה שהוציא הארגון השבוע נכתב כי עשורים של התקדמות בהישרדות ילדים נמצאים כעת בסיכון כאשר תורמים מרכזיים, דוגמת ארה"ב, הודיעו או רמזו על קיצוצים משמעותיים במימון הסיוע.

צמצום המימון העולמי לתכניות הצלת חיים של ילדים גורם למחסור בעובדי בריאות, לסגירת מרפאות, לשיבושים בתכניות חיסונים ולפגיעה באספקת תרופות חיוניות, כגון טיפולים נגד מלריה. קיצוצים אלה משפיעים באופן חמור על אזורים במצבי משבר הומניטריים, על מדינות המתקשות כלכלית ועל אזורים עם שיעורי תמותת ילדים גבוהים.

מספר הילדים שמתים ברחבי העולם לפני גיל חמש ירד ל-4.8 מיליון בשנת 2023, בעוד שמספר הלידות השקטות ירד באופן מתון והוא עדיין עומד על כ-1.9 מיליון - כך עולה משני דו"חות חדשים שפורסמו השבוע על ידי קבוצת האו"ם להערכת תמותת ילדים (UN IGME).

מאז שנת 2000, מספר מקרי תמותת ילדים הופחת ביותר ממחצית ומספר הלידות השקטות הופחת ביותר משליש הודות להשקעות מתמשכות בתכניות להישרדות ילדים ברחבי העולם. בשנת 2022 ירדה תמותת ילדים מעט מתחת לחמישה מיליון בפעם הראשונה. עם זאת, קצב ההתקדמות הואט וילדים רבים מדי עדיין מתים מסיבות שניתן למנוע.

"מיליוני ילדים ימותו מסיבות שניתן למנוע"

"מיליוני ילדים חיים היום הודות למחויבות העולמית להתערבויות מוכחות, כגון חיסונים, תזונה וגישה למים בטוחים ולתברואה בסיסית", אמרה קתרין ראסל, המנהלת הכללית של סוכנות האו"ם יוניצ"ף. "הפחתת מקרי מוות של ילדים הניתנים למניעה לשפל היסטורי היא הישג מרשים, אבל ללא בחירות מדיניות נכונות והשקעה הולמת, אנו מסתכנים בהיפוך ההישגים שנרכשו בעמל רב, כאשר מיליוני ילדים נוספים ימותו מסיבות שניתן למנוע. איננו יכולים לאפשר לזה לקרות".

ד"ר טדרוס אדהנום גברייסוס, מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי (WHO), הדגיש כי "ממאבק במלריה ועד מניעת לידות שקטות והבטחת טיפול מבוסס ראיות לתינוקות הקטנים ביותר - אנו יכולים לחולל שינוי למיליוני משפחות. לנוכח קיצוצי מימון גלובליים, יש צורך דחוף להגביר את שיתוף הפעולה כדי להגן ולשפר את בריאות הילדים".

גם לפני משבר המימון הנוכחי, קצב ההתקדמות בהישרדות ילדים כבר הואט. מאז 2015, שיעור הירידה השנתי של תמותת ילדים מתחת לגיל חמש הואט ב-42%, והפחתת הלידות השקטות הואטה ב-53%, בהשוואה לשנים 2000-2015.

כמעט מחצית ממקרי המוות של ילדים מתחת לגיל חמש מתרחשים בחודש הראשון לחיים, בעיקר בשל לידה מוקדמת וסיבוכים במהלך הלידה. מעבר לתקופת היילוד, מחלות זיהומיות, כולל זיהומים בדרכי הנשימה כמו דלקת ריאות, מלריה ושלשולים, הן הגורמים העיקריים למוות של ילדים שניתן למנוע. כמו כן, 45% מהלידות השקטות המאוחרות מתרחשות במהלך הלידה, לעתים קרובות בשל זיהומים אצל האם, לידה ממושכת או חסומה, והיעדר התערבות רפואית בזמן.

על פי הדו"חות, נגישות טובה יותר לטיפול איכותי בבריאות האם, היילוד והילד בכל רמות מערכת הבריאות תציל חיים רבים יותר, כולל טיפול מקדם ומונע בקהילות, ביקורים בזמן במתקני בריאות ואנשי מקצוע בתחום הבריאות בלידה, טיפול איכותי לפני ואחרי הלידה, טיפול מונע לילדים כמו חיסונים שגרתיים ותכניות תזונה מקיפות, אבחון וטיפול למחלות ילדות נפוצות וטיפול מתמחה ליילודים קטנים וחולים.

חברי קבוצת האו"ם להערכת תמותת ילדים קוראים לממשלות, לתורמים ולשותפים במגזר הפרטי והציבורי להגן על ההישגים שהושגו בעמל רב בהצלת חיי ילדים ולהאיץ את המאמצים להרחבת הגישה לשירותי בריאות, תזונה והגנה חברתית להצלת חיי ילדים.

נושאים קשורים:  תמותת ילדים,  לידות שקטות,  ארגון הבריאות העולמי,  חדשות,  חיסונים,  תרומות
תגובות
27.03.2025, 17:02

אכן, חובה לפרוש מארגון הפשע הזה ואין שעה מוקדמת מידי לעשות זאת. זהו ארגון ש'בריאות האזרחים' היא הדבר האחרון שמעניין אותו. הם פשוט יודעים לכבס מילים ואתם רבותי, נופלים למלכודת הזו, כמו עיוורים. זה הזמן לפתח חשיבה ביקורתית, להטיל ספק, ולחפש אלטרנטיבות. לא כך פועל המדע שאתם מרגישים חלק ממנו ? אז קדימה, הטילו ספק, לימדו את הסעיפים וגם לכם יתגלה הפשע המתוכנן הזה.

28.03.2025, 09:59

כל מילה בסלע!

28.03.2025, 18:31

🫡