ראשי החברות ואיגודים הרפואיים נפגשו אתמול (ג') עם ראשי ההסתדרות הרפואית (הר"י) על מנת להבהיר את עמדתם בנוגע לעמדת הר"י לאפשרות של אי ציות הממשלה להחלטת בג"צ בנושא פיטורי ראש השב"כ והיועצת המשפטית לממשלה.
עוד בעניין דומה
שורה של ארגונים, כולל ההסתדרות הכללית וראשי המשק, מביעים בימים האחרונים את התנגדותם למהלך לעומתי של הממשלה לבית המשפט.
בפגישה אמש עם יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי ומנכ"לית הארגון, עו"ד לאה ופנר, נכחו יושבי הראש של איגודי הרופאים בתחומים כירורגיה, הרדמה, משפחה, נוירולוגיה, פנימית, ילדים, נפרולוגיה, רדיולוגיה, טיפול נמרץ, פסיכיאטריה ועוד רבים.
כזכור, בתחילת השבוע (א'), לאחר דיון של הנהגת הר"י בנושא, הודיעו בהסתדרות הרפואית כי הם "עוקבים בדאגה אחרי הקרע ההולך ומעמיק בעם וקוראים לאחדות ולאיחוי הקרעים".
ראשי האיגודים, שראו בכך תגובה רפה, נפגשו כאמור עם הנהגת הר"י והסבירו את עמדתם, לפיה על הר"י להתריע ולנקוט בצעדים ארגוניים כנגד כוונת הממשלה להפר את החוק ואת פסיקת בית המשפט. "ללא מבצר בית המשפט, לא נוכל להגן על המטופלים ועל הרפואה. הזמן לפעול הוא עכשיו", אמרו.
בישיבה יוצגו כלל מקצועות הרפואה והטיעונים שהציגו עסקו, בין השאר, בתפקידה החברתי והציבורי של הרפואה, שלצד הטיפול הרפואי שומרת על חיי האדם, כבודו ובריאותו. הם הצביעו על הזיקה החזקה בין רפואה ושירותי בריאות למערכת משפט עצמאית וחזקה, בהתאם להצהרת הר"י משנת 2023 (בתקופת המהפכה המשפטית). "האיום על הדמוקרטיה הוא איום ישיר על הר״י ועל העצמאות הפרופסיונלית", אמרו.
כמו כן נימקו את הצורך בנקיטת עמדה נחרצת בכך שאי כיבוד פסיקות בית המשפט העליון הוא מצב של אנרכיה שיוביל לחיסול הדרג המקצועי והרס הרפואה המדעית והציבורית.
הקריאה הגורפת של כלל ראשי האיגודים היתה להצהרה בלתי מתפשרת של ההסתדרות הרפואית, הצהרה המגנה על שלטון החוק ומזהירה שבמידה ולא תכובדנה פסיקות בג״צ, הר״י תכריז על סכסוך עבודה ועל מעבר מערכת הבריאות למתכונת חירום עד השבת שלטון החוק על כנו.
לדבריהם, יו"ר הר"י, פרופ׳ חגי והמנכ"לית, עו״ד ופנר, אמרו בתום הפגישה כי מערכת המשפט ועצמאות בית המשפט קריטיים להר״י הן כאיגוד עובדים והן כאיגוד מקצועי-מדעי.