מחקרים

צריכת כולסטרול גבוהה בתזונה מעלה את הסיכון לאוטם שריר הלב במבוגרים

מחקר זה ביקש לבדוק את הקשר בין צריכת כולסטרול בתזונה לבין התפתחות אוטם שריר הלב בקרב מבוגרים בארה"ב, תוך התייחסות לאיכות התזונה הכוללת

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים מבוסטון על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה יומית של למעלה מ-300 מ"ג כולסטרול בתזונה מלווה בעלייה בסיכון לאוטם שריר הלב במבוגרים. הסיכון היה גבוה אף יותר בקרב אלו שצרכו כמויות גבוהות של כולסטרול לצד היענות נמוכה לדיאטת DASHי(Dietary Approach to Stop Hypertension).

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 180,156 יוצאי צבא (גיל ממוצע של 62 שנים, 90% גברים) והשלימו הערכה של צריכת כולסטרול בתזונה על-בסיס שאלונים למילוי עצמי אשר בחנו את תדירות צריכת מזונות שונים במהלך השנה האחרונה. המקורות העיקריים לצריכת כולסטרול בתזונה כללו ביצים, עוף, בקר, חזיר וכבש. צריכה יומית של כולסטרול בתזונה בהיקף של 300 מ"ג ומעלה הוגדרה כצריכה גבוהה ואילו צריכה נמוכה מסף זה הוגדרה כצריכה יומית נמוכה של כולסטרול בתזונה.

איכות התזונה נקבעה על פי מדד DASH המבוסס על צריכת שמונה מרכיבים: פירות, ירקות, אגוזים וקטניות, מוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים, משקאות ממותקים, נתרן, ובשרים אדומים ומעובדים.

התוצא העיקרי של המחקר היה היארעות אוטם שריר הלב לאורך מעקב ממוצע של 3.5 שנים.

מהנתונים עולה קשר ליניארי, תלוי-מינון בין צריכת כולסטרול בתזונה ובין הסיכון לאוטם שריר הלב (p=0.03). כל עליה בצריכת כולסטרול בתזונה בהיקף של 100 מ"ג ביום לוותה בעליה של 5% בסיכון לאוטם לבבי (יחס סיכון מתוקן של 1.05, רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.08).

בקרב משתתפים שצרכו בתזונה לפחות 300 מ"ג כולסטרול ביממה תועד סיכון גבוה ב-15% לאוטם לבבי, בהשוואה לאלו עם צריכת כולסטרול קטנה מ-300 מ"ג ביום (יחס סיכון מתוקן של 1.15, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.25).

היענות ירודה לדיאטת DASH בשילוב עם צריכה רבה של כולסטרול בתזונה לוו בעליה של 36% בסיכון לאוטם שריר הלב (יחס סיכון מתוקן של 1.36, רווח בר-סמך 95% של 1.21-1.52), בעוד שכל גורם בנפרד לווה בעליה של כ-20% בסיכון לאוטם לבבי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הפחתת צריכת כולסטרול דרך הפחתת צריכת בשר וביצים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות אוטם לבבי. המלצות תזונתיות הממוקדות בהפחתת צריכת כולסטרול עשויות להביא לשיפור בבריאות הלב במבוגרים.

מקור:

J Am Heart Association, Feb 8, 2025

ליפידים

נושאים קשורים:  מחקרים,  כולסטרול,  תזונה,  בריאות הלב,  אוטם שריר הלב
תגובות