מחקרים

גיל ולחץ דם סיסטולי כגורמים מרכזיים בשינויים בכלי הדם ברשתית

החוקרים הציבו כמטרה לקבוע טווח נורמטיבי למדידות כלי הדם ברשתית, כדי לשפר את ההבנה של ערכם כסמנים ביולוגיים לבריאות העין והגוף

23.03.2025, 13:43
יתר לחץ דם (אילוסטרציה)
יתר לחץ דם (אילוסטרציה)

מחקר שהתפרסם בכתב העת Ophthalmology Science יצר לראשונה ערכי ייחוס נורמטיביים למדידות כלי הדם ברשתית מ-10,151 משתתפים בריאים. המחקר קבע שהערכים התקינים של קוטר העורק המרכזי הם 152 מיקרומטר והווריד המרכזי 233 מיקרומטר, עם מימד פרקטלי של 1.77. מבין כל הגורמים הבריאותיים שנבדקו, גיל ולחץ דם סיסטולי נמצאו כמשפיעים ביותר על כלי הדם ברשתית, כאשר הקוטר, הצפיפות והמורכבות פוחתים עם העלייה בגיל ובלחץ הדם. השינויים בעורקים נמצאו משמעותיים יותר מאלו שבוורידים, ממצא העשוי לסייע באבחון מוקדם של מחלות מערכתיות.

המחקר היה מחקר חתך שכלל 10,151 משתתפים בריאים מתוך מאגר הנתונים UK Biobank. החוקרים השתמשו בתוכנת Retina-based Microvascular Health Assessment System לניתוח מדידות מקיפות של כלי הדם ברשתית מתוך מאגר הנתונים UK Biobank. המדידות כללו קוטר כלי הדם, מורכבות, צפיפות, זוויות הסתעפות ופיתוליות, תוך הבחנה בין עורקים לוורידים ובין אזור המקולה להיקף הרשתית. בנוסף, נבחנו הקשרים בין מדידות אלה לבין מדדי בריאות, כולל גיל, לחץ דם סיסטולי, מדד מסת גוף, המוגלובין מסוכרר ולחץ תוך-עיני.

התוצאים מראים כי הקוטר המחושב של העורק המרכזי ברשתית (Central Retinal Artery Equivalent) היה 152 מיקרומטר (סטיית תקן = 14.9) ושל הווריד המרכזי ברשתית (Central Retinal Vein Equivalent - CRVE) היה 233 מיקרומטר (סטיית תקן = 21.5). הערך הממוצע של מימד פרקטלי (Fractal Dimension - FD) היה 1.77 (סטיית תקן = 0.032), כאשר מימד פרקטלי עורקי היה 1.53 (סטיית תקן = 0.039) ומימד פרקטלי ורידי היה 1.56 (סטיית תקן = 0.025). נמצא כי גיל ולחץ דם סיסטולי הראו את הקשרים החזקים ביותר עם רוב פרמטרי הרשתית מבין מדדי הבריאות שנבדקו. קוטר כלי הדם העורקיים והורידיים, צפיפות ומורכבות הרשת הווסקולרית פחתו עם העלייה בגיל ובלחץ הדם הסיסטולי. באופן כללי, השינויים במדידות העורקיות עם הגיל ולחץ הדם היו גדולים יותר מאשר השינויים במדידות הורידיות.

מחקר זה מציג לראשונה ערכי ייחוס נורמטיביים מקיפים לכלי הדם ברשתית, המבוססים על אוכלוסייה בריאה. הממצאים מדגישים את החשיבות של גיל ולחץ דם סיסטולי כגורמים מרכזיים המשפיעים על המיקרו-וסקולטורה הרשתיתית. ערכי הייחוס החדשים יאפשרו לרופאים להעריך בצורה מדויקת יותר את בריאות כלי הדם ברשתית ולזהות שינויים העשויים להעיד על מחלות עיניים ומערכתיות.

מקור:

Population-Based Normative Reference for Retinal Microvascular Atlas. Yusufu, Mayinuer et al. Ophthalmology Science, Volume 5, Issue 3, 100723

נושאים קשורים:  מחקרים,  רשתית,  מחלות עיניים,  לחץ דם סיסטולי,  ביומרקרים
תגובות