חדשות

מאמר ב-NEJM מציג: מודל הבריאות לבניית אמון בין ישראל לעזה

המחברים, משני צידי המתרס, קוראים להפסקת אש קבועה, לשיקום מערכת הבריאות בעזה ולאימוץ תכניות רפואיות משותפות כדרך לבניית אמון בין ישראלים לפלסטינים

פעוט פלסטיני שסובל ממחלה נדירה עם סבא שלו בבית חולים ישראלי. צילום מתוך NEJM

מאמר דעה שעוסק בבריאות ככלי לגשר על פערים בין ישראלים לפלסטינים וקורא למנהיגי העולם לשקם את עזה פורסם השבוע בכתב העת New England Journal of Medicine. המאמר, "גשרי בריאות — נתיבים לבניית אמון בעזה ומעבר לה", מציג נרטיב התומך בשימוש במערכות בריאות כגשר לבניית אמון בין ישראלים ופלסטינים, במיוחד בעקבות אירועי אוקטובר 2023. הוא מבוסס על מחקר בנושא שפורסם בחודש נובמבר האחרון.

המחברים קוראים להפסקת אש קבועה עם הפסקה מוחלטת של האלימות, במיוחד במתקני בריאות, ולבניית אמון בין ישראלים ופלסטינים במקביל לשיקום מערכת הבריאות בעזה. הם מציעים שיקום מיידי של תשתיות בריאות בעזה כמשימה משותפת לפלסטינים וישראלים, השקעה משמעותית בתכניות בריאות לבניית אמון והקמת גוף מקצועי, רב לאומי אזורי, המוקדש לבניית אמון דרך בריאות.

שלושה עמיתי מחקר בתכנית "יוזמת המזרח התיכון", במרכז בלפר למדע ויחסים בינלאומיים בבית הספר קנדי למדיניות ציבורית באוניברסיטת הרווארד, חתומים על המאמר: ד"ר יסמין אבו פריחה, מהמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, רופאה פנימאית המשלימה כעת התמחות קלינית ברפואה דחופה במרכז הרפואי בית ישראל דיקונס בבוסטון; נועם אלון, המעורבת בשיתופי פעולה ישראלים-פלסטינים במשך שנים; ואבנר הלפרין המוביל מאמצי חדשנות ויזמות במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. עוד חתום על המאמר ד"ר עבד אל-רחמן אחמד, רופא פלסטיני שעבד בבתי החולים בעזה, מבית הספר הלר למדיניות חברתית באוניברסיטת ברנדייס בוולת'אם, מסצ'וסטס.

ד"ר יסמין אבו פריחה, מומחית לרפואה פנימית ב"סורוקה". צילום: ביה"ס קנדי, אוניברסיטת הרווארד

המאמר נפתח בתיאורים אישיים של המחברים מיום השבעה באוקטובר 2023, כאשר ד"ר אבו פריחה טיפלה בנפגעים ב"סורוקה", בעוד ד"ר אחמד נאלץ לעבור בין בתי חולים בעזה ולבסוף הפך לרופא היחיד במחנה פליטים בדרום הרצועה שבו היו 20,000 איש. נועם אלון איבדה בני משפחה בקיבוץ כפר עזה, ואבנר הלפרין עסק בפיתוח טכנולוגיות לטיפול בפגיעות פיזיות ופוסט-טראומטיות מהמלחמה.

שלושת עמיתי המחקר במרכז בלפר חקרו במשך שנתיים (2023-2024) את הפוטנציאל של תכניות בריאות חוצות גבולות לבניית אמון בין אוכלוסיות בקונפליקט. הם בחנו 16 תכניות בריאות משותפות המערבות ישראלים ופלסטינים, וציינו שחלקן המשיכו לפעול גם במהלך המלחמה, אך ללא דוגמאות מופרטות לכך.

אבנר הלפרין, מנכ"ל שיבא אימפקט. צילום: ויקיפדיה

המחקר המלא - A Healthcare Bridge Over Troubled Conflicts: A New Model for Building Trust Through Joint Healthcare Programs - פורסם כאמור בחודש נובמבר האחרון. בתקציר המנהלים כתבו כי המאבק במחלות ובמוות יוצר הזדמנות ייחודית לקידום שיתוף פעולה, בניית אמון וטיפוח בניית שלום בין קבוצות בסכסוך.

שיטות המחקר כללו ראיונות חצי-מובנים, איסוף נתונים ממדיה מקוונת ואתרי תכניות, שאלונים ומסמכים פנימיים. "המחקר מציע מתודולוגיה איכותנית וכמותנית חדשנית להערכת פוטנציאל בניית האמון של תכניות בריאות חוצות-לאומים, המבוססת על ניתוח של תכניות רפואיות משותפות ישראליות-פלסטיניות. בנוסף, הוא מספק המלצות ספציפיות כיצד בעלי עניין גלובליים ואזוריים יכולים למקסם את ההשפעה של בניית אמון באמצעות שירותי בריאות", כתבו המחברים.

הכותבים מפרטים כמה תכניות בריאות משותפות לישראלים ולפלסטינים, כולל הכשרה רפואית, קבוצות בריאות משותפות, שירותי בריאות מרחוק ועוד. על פי המחקר, שתי תכניות בלטו כדוגמאות יציבות לבניית גשרים במהלך המלחמה: "רופאים לזכויות אדם ישראל" - ארגון הומניטרי וסנגור מדיניות המובל במשותף על ידי ישראלים ופלסטינים ומפעיל מרפאות ניידות באזורים פלסטיניים עם גישה מוגבלת לשירותי בריאות.

כמו כן, "דרך להחלמה", ארגון של מתנדבים ישראלים המסיעים פלסטינים הזקוקים לטיפול רפואי ממחסומים בעזה והגדה המערבית לבתי חולים ישראליים. המחברים מציינים כי שישה מתנדבי הארגון נרצחו בשבעה באוקטובר וגופתו של מתנדב נוסף (עודד ליפשיץ – מערכת ד.א) שנחטף בחיים הוחזרה לישראל לאחרונה.

מחקרם זיהה שלושה גורמי מפתח התורמים לאפקטיביות של תכניות אלו בבניית אמון: שוויון בהשתתפות וקבלת החלטות, עוצמה ותדירות האינטראקציות, וכוונה מפורשת בשיחות על הקונפליקט ועל השימוש בתכניות בריאות לבניית אמון. מרכיב הכוונה המפורשת נמצא כבעל קורלציה החזקה ביותר עם בניית אמון.

ממצאי המחקר מראים כי תכניות בריאות חוצות-לאומיות יכולות להתגבר על הפרדה פורמלית ובלתי פורמלית, ליצור קשרים ולעזור בבניית אמון בין קבוצות בקונפליקט. הסקרים הראו שרבים מהפלסטינים והישראלים מוכנים לעבוד זה עם זה בתכניות הקשורות לבריאות, אפילו בזמן מלחמה.

משימה משותפת: שיקום מערכת הבריאות בעזה

המחברים קוראים להפסקת אש קבועה עם הפסקה מוחלטת של האלימות, במיוחד במתקני בריאות, ולבניית אמון בין ישראלים ופלסטינים ומציעים שיקום מיידי של תשתיות בריאות בעזה כמשימה משותפת והקמת גוף מקצועי רב-לאומי אזורי המוקדש לבניית אמון דרך בריאות.

שרידי בית החולים אלנג'אר שנהרס במהלך פעילות צה"ל ברפיח, דרום רצועת עזה, 20 בינואר 2025. צילום: עבד רחים חטיב/ פלאש 90

המאמר כולל טבלה מפורטת עם פרויקטים מוצעים לשיקום מערכת הבריאות בעזה בטווח הקצר (פחות מחמש שנים), הבינוני (חמש עד עשר שנים) והארוך (מעל עשר שנים), עם דגש על הכשרת עובדי בריאות, הגדלת נגישות לטיפול רפואי איכותי ויצירת פיקוח הולם.

המחברים רואים בעובדה שגם בתקופה האיומה שהחלה באוקטובר 2023, רופאים פלסטינים טיפלו בחולים יהודים ולהפך, הוכחה שמערכת הבריאות יכולה לבנות גשרי אמון. הם פונים לקובעי מדיניות ישראלים, פלסטינים, אמריקאים ואירופאים ובמדינות ערב, ומציעים כי בתכנון עתיד עזה, צעד ראשון צריך להיות שיקום והשקעה בתשתיות בריאות כנתיב לקראת שלום עתידי.

לדבריהם, מאה שנות סכסוך דמים יצרו מחסומים של עוינות וחוסר אמון בין ישראלים ופלסטינים. עם זאת, אפילו במהלך הימים הנוראים של מלחמת ישראל-חמאס, חלק מהפלסטינים והישראלים היהודים שיתפו פעולה באומץ במתן שירותי בריאות.

נושאים קשורים:  הסכסוך הישראלי-פלסטיני,  מלחמה,  עזה,  מערכת בריאות,  חדשות,  שבעה באוקטובר,  "רופאים לזכויות אדם",  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
24.03.2025, 19:12

אז 100 שנה לא הספיקו לכם להבין. למעשה הרבה יותר מ-100 שנה אם מדייקים בעובדות ואם מוסיפים על הדיוק את הרדיפות והפרעות במדינות האיסלאם, למן מוחמד ואילך. אבל למה להתעסק בשטויות כשאפשר לפנטז ללא הגבלה.
הדבר היחידי שיביא בריאות לישראלים ולפלסטינים היא הגירה מאסיבית של כל הפלסטינים למדינות אירופה. אם יהגרו למדינות בהם גרים אחיהם לאמונה, לחינוך ולהשכלה, יגלו מהר מאוד שישראל היא המקום הבטוח, החופשי והבריא ביותר במזרח התיכון לערבים מוסלמים ובוודאי שלנוצרים שבהם וללא ספק לליברלים שבהם (מי אמר קווירים למען פלסטין ולא אושפז).

אנונימי/ת
24.03.2025, 19:27

בחיים לא ייכנס עזתי אחד לישראל, אחרי שחיטת המתנדבים והמסיעים ושוחרי השלום. בחיים.
והפעוט בתמונה לא קשור לזה בכלל. הוא סבל מכשל חיסוני (?) ואיבד גפיים בגלל ספסיס.

אנונימי/ת
24.03.2025, 20:09

הזויים

24.03.2025, 20:19

ניראה שכותבי המאמר לא מודעים לכך ששנים רבות היגיעו עזתים לארץ לטיפול רפואי. אם זה הגשר, הגשר יפול.

24.03.2025, 21:56

כמה יפה וכל כך נאיבי.

אנונימי/ת
24.03.2025, 22:04

כל מי שחושב שיש סיכוי לאמון או שלום בין ישראלים לפלסטינים - לוקה בבורות או טמטום או שניהם.
לא יכול להיות שלום ביניהם משום שנרטיב של אחד שולל את זה של השני.
פלסטין היא השם הקוליניאלי שניתן לישראל. לא ניתן לבצע הפרדה למדינת ישראל ומדינת פלסטין כי ישראל היא פלסטין.
פלסטיני פר הגדרה הוא בן לעם הערבי אשר שולל את קיומה של מדינה יהודית בישראל ללא קשר לשטחה. אין היסטוריה פלסטינית או שפה פלסטינית או תרבות פלסטינית. יש היסטוריה, שפה ותרבות ערבית. ערבים הם עם עתיק שמוצאו בחצי האי ערב.

בוקר טוב לכל הקוראים,
נדמה לי שאין רופא אחד בישראל (יהודי, מוסלמי, נוצרי, דרוזי) שלא טיפל בחולים מכל המגזרים ללא כל קשר למוצאם ומקום מגוריהם. אני רופא מספיק מבוגר שעדיין זוכר את התקופה שלאחר מלחמת ששת הימים היינו נוסעים לגדה ולעזה למיין ולקלוט חולים שיעברו לטיפול בבתי החולים בישראל. הצוות שטיפל לא עשה כל הפרדה בין המוצא של החולים. כך שבאמת לא ברור לי מה החידוש בהצעה אשר פורסמה במסגרת העיתון המפורסם והידוע כרציני. אין לנו כרופאים כל התנגדות לשיתוף פעולה ולעבודה משותפת אבל יש לזכור אנחנו כצוותי רפואה לא היינו אלו שיצרו את המצב הבלתי נסבל מאז השבעה לאוקטובר. באם הפרסום בעיתון בא לשרת מטרה פוליטית כפי שנעשה בעת השימוש בבתי החולים בעזה במוקדי טרור ולא רק כמקומות למתן טיפול הרי שהדבר נדון לכשלון, אם הכוונה חיובית יש להוכיח קודם כל את האמון על ידי מניעת כניסה של גורמי טרור חמסניקים לבתי החולים.
בברכה,
ראובן

אנונימי/ת
26.03.2025, 01:19

ראינו איך הצוותים הרפואיים בשיפא טיפלו יפה במטופלים הישראלים שהובאו אליהם באוקטובר 2023.
אפשר להשוות לשנים של טיפול בעזתיים בבתי חולים ישראליים, כולל סינוואר.

כנראה צריך פתרון אחר בין העמים.

אנונימי/ת
26.03.2025, 11:40

מאמר הזוי

אנונימי/ת
26.03.2025, 17:23

אין אימון ולא יהיה! הספיק לנו סינוואר וכל העזתים האויבים של ישראל! מספיק להיות פריירים טיפשים, אבדנו כבוד עצמי לגמרי. אני אישית בחיים לא אטפל ולא אעזור לאף אויב של ישראל! מקווה שיש עוד רבים שחושבים כמוני.