דעות

הזהב הצהוב: כך הציל הטיפול בפלזמה לוחמי צה"ל רבים

מתחילת המלחמה, פלזמה יבשה הפכה לכלי משמעותי בטיפול בפצועים בשדה הקרב והיא משנה את הדרך שבה ניתן מענה רפואי מיידי. ד"ר ינון שריג על יתרונותיו הרפואיים של הנוזל שמיוצר בכבד ובכליות

מנות פלזמה. צילום אילוסטרציה

פלזמה היא המרכיב הנוזלי של הדם, המהווה כ-55% מנפחו. בניגוד לתאי הדם האדומים, הלבנים והטסיות, הפלזמה אינה תא אלא נוזל צהבהב המורכב ברובו (כ-90%) ממים. בנוסף, היא מכילה חלבונים, הורמונים, מינרלים, חומצות אמינו, וגורמים חיוניים אחרים, אשר ממלאים תפקידים מרכזיים בתפקוד הגוף.

הפלזמה משמשת כמעין "כביש מהיר ביולוגי" המעביר חמצן, חומרי הזנה, הורמונים ופסולת אל תאים ומהם. בנוסף, היא מכילה חלבונים קריטיים כמו אלבומין, פקטורי קרישה ואימונוגלובולינים (נוגדנים), אשר חיוניים לתפקוד מערכת החיסון, ויסות נוזלים ותהליך קרישת הדם.

לפלזמה תפקיד מרכזי ברפואה המודרנית, כאשר היא משמשת כבסיס לתרופות ולמגוון טיפולים רפואיים: קרישת דם ומניעת דימומים – פלזמה מכילה פקטורי קרישה החיוניים לעצירת דימומים, ולכן משמשת לטיפול במחלות כמו המופיליה. באמצעות תרומת פלזמה, ניתן להפיק תרופות המכילות פקטורים אלה ולהציל חיים.

בנוסף, הפלזמה מהווה טיפול במחלות חיסוניות – אימונוגלובולינים (נוגדנים) המופקים מהפלזמה משמשים לטיפול בחולי מערכת חיסון עם תפקוד לקוי, כמו אנשים עם מחלות אוטואימוניות או מחלות חסר חיסוני הפוגעות בהגנה החיסונית.

פלזמה יכולה לסייע בטיפול בכוויות קשות – האלבומין (חלבון המצוי בפלזמה), מסייע לשמור על מאזן נוזלים בגוף. חולים שסובלים מכוויות קשות עלולים לאבד כמות גדולה של נוזלים, ולכן טיפול באלבומין מסייע להם לשמור על נפח הדם ולמנוע הלם היפוולמי.

פלזמה עשויה לסייע גם לטיפול במחלות כבד וכליות. מחלות אלו עלולות לפגוע בייצור חלבונים חיוניים ומתן מוצרי פלזמה יכול לסייע לחולים לשמור על איזון חלבונים ונוזלים בגוף.

טיפולי PRP מבוססים על פלזמה עשירה בטסיות וגורמי גדילה של המטופל עצמו. טיפול זה מסייע בהתחדשות הרקמות, שיקום מפציעות אורתופדיות, שיפור מראה העור ואפילו מסייע לאנשים הסובלים מהקרחה.

לפלזמה יש יכולת לסייע גם במצבי חירום רפואיים. פלזמה קפואה טרייה (FFP) היא מוצר שנשמר בהקפאה ומשמש בעיקר למקרים דחופים ומסכני חיים כמו ניתוחים מורכבים או פציעות טראומטיות, בהם יש צורך במתן מהיר של פקטורי קרישה.

רכיב חיוני בטיפול בפצועים בשדה הקרב

בעולם הצבאי, הפלזמה מהווה רכיב חיוני בטיפול בפצועים בשדה הקרב. בשל חשיבותה הרבה בטיפול בפציעות טראומה, היא נחשבת לאחד ממשאבי הרפואה הקריטיים ביותר בחזית הלחימה.

מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל נפצעו אלפי חיילים, בסדיר ובמילואים, בסביבת לחימה כאוטית. מאחר שעיקר הפציעות בשדה הקרב – גם במערכה הנוכחית – נגרמות מרסיסים ומהדף, סיבת המוות המובילה היא דימום מסיבי. במקרים כאלה, התערבות רפואית מהירה יכולה להיות ההבדל בין חיים למוות.

לצערנו, האיסוף בישראל אינו משמעותי ולא קרוב לספק את השימוש ההולך וגדל בתכשירי פלזמה. בהיעדר כמות מספקת ישראל מייבאת תכשירי פלזמה המופקים מתרומות פלזמה הנאספות בעיקר בארה"ב ואירופה

בשנים האחרונות, הטכנולוגיה הרפואית התפתחה כדי לתת מענה לאתגר זה, ואחד הפתרונות החדשניים ביותר שנעשה בהם שימוש בשדות הקרב בעזה ובלבנון הוא טיפול בפלזמה יבשה. מדובר בנוזל הדם המכיל חלבונים וגורמי קרישה, אשר מגיע בצורה אבקתית באריזה קומפקטית. בעת הצורך, הפרמדיק או הרופא מחבר לבקבוקון שקית עם תמיסת נוזלים (מים פיזיולוגיים), מערבב את התמיסה ומחדיר אותה בעירוי לפצוע המדמם.

במהלך הלחימה הנוכחית נעשה שימוש במאות מנות פלזמה יבשה בשדה הקרב. טיפול זה הוכיח עצמו ככלי מציל חיים, המסייע לא רק בעצירת דימום אלא גם בקידום החלמה מהירה של פצועים, ובכך משנה את חוקי המשחק בטיפול הרפואי בשדה הקרב.

מחסור עולמי במוצרי פלזמה

ייצור פלזמה בגוף מתבצע בעיקר בכבד, האחראי על סינתזת החלבונים החיוניים המרכיבים את הפלזמה, כגון אלבומין, פקטורי קרישה ונוגדנים. בנוסף, הכליות ממלאות תפקיד חשוב באיזון נפח הפלזמה והרכב המינרלים שבה, על ידי סינון הדם והפרשת חומרים מיותרים. הגוף מסוגל לווסת את ייצור הפלזמה בהתאם לצרכיו הפיזיולוגיים, כמו למשל במצבי דימום או מחסור בחלבונים, בהם מוגבר הייצור על מנת לפצות על האובדן.

בתעשיה הרפואית, פלזמה נאספת מתורמים באמצעות תהליך הנקרא "פלזמפרזיס", שבו מופרדת הפלזמה מתאי הדם, בעוד שאר מרכיבי הדם מוחזרים לגוף התורם. הפלזמה הנאספת עוברת תהליכי עיבוד וזיקוק, בהם מופקים ממנה מרכיבים חשובים כגון אימונוגלובולינים, פקטורי קרישה ואלבומין, הנמצאים בשימוש לטיפול רפואי. הפלזמה מעובדת בצורות שונות – הקפאה עמוקה, ייבוש או יצירת מוצרי פלזמה מותאמים אישית – כדי לאפשר שימור ארוך טווח ושימוש יעיל במערכת הבריאות.

חשוב לדעת שניתן לתרום פלזמה. בישראל מתקיימות תרומות באמצעות מכשירים מיוחדים שמאפשרים הפרדת הפלזמה מתאי הדם והחזרתם לתורם. תרומות אלו חשובות במיוחד לאור החשיבות הרבה של מוצרים אלה במחלות רבות ומגוונות וכן בשל המחסור העולמי במוצרי פלזמה. לצערנו, האיסוף בישראל אינו משמעותי ולא קרוב לספק את השימוש ההולך וגדל בתכשירי פלזמה. בהיעדר כמות מספקת ישראל מייבאת תכשירי פלזמה המופקים מתרומות פלזמה הנאספות בעיקר בארה"ב ואירופה.

הפלזמה ותרומתה לרפואה המודרנית

ככל שהמחקר מתקדם, העתיד של טיפולי הפלזמה מבטיח יותר מאי פעם. בעשורים האחרונים חלה התקדמות משמעותית בתחום, ובשנים הבאות צפויים פיתוחים חדשים בטכנולוגיות הפקת הפלזמה, שימורה ואף יצירת מוצרים מתקדמים ומותאמים אישית למגוון רחב של טיפולים רפואיים.

בעתיד הקרוב, טיפולי פלזמה עשויים להפוך לנפוצים יותר ולהנגיש למטופלים טיפולים חדשניים וזעיר-פולשניים, שבעבר נחשבו למדע בדיוני. ככל שהטכנולוגיות הללו יהפכו מדויקות וזמינות יותר, הן צפויות לחולל מהפכה בתחום הבריאות ולהפוך לאבן יסוד ברפואה המודרנית.

בנוסף, לפלזמה קרה יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות מרשימות, ההופכות אותה לכלי מבטיח במניעת ובטיפול בזיהומים. מחקרים הוכיחו את יכולתה לחסל חיידקים, וירוסים ופטריות, מה שהופך אותה לכלי רב ערך במסגרות כירורגיות, לצמצום הסיכון לזיהומים לאחר ניתוחים.

הכותב הוא מומחה ברפואה פנימית ובאימונולוגיה קלינית ואלרגיה במרכז הרפואי הדסה

נושאים קשורים:  ד"ר ינון שריג,  דעות,  פלזמה,  חדשות,  פצועי קרב,  מלחמה
תגובות
אנונימי/ת
25.03.2025, 20:26

כבוד ויקר לאל"מ ד"ר אבי בנוב, סגן קרפ"ר ומר חשוון שהצילו חיים רבים במלחמה הנוראה הזו