חדשות

השפעת רפורמת יציב: פחות 400 עד 600 רופאים חדשים מדי שנה

על פי דו"ח בנק ישראל, הרפורמה, שתחל בשנה הבאה ומטרתה להסדיר את לימודי הרפואה בפקולטות בחו"ל, תוביל למחסור ברופאים חדשים ותורגש בעיקר בפריפריה | המפתח לפתרון: הגדלת מספר הסטודנטים בפקולטות בארץ

רופאים מתמחים. אילוסטרציה

רפורמת יציב תפחית את מספר הרופאים החדשים מקבלי הרישיון בכ-400-600 רופאים חדשים מדי שנה. כך עולה מדו"ח שפרסם בנק ישראל אתמול (ד') בנוגע להשפעתה הצפויה של רפורמת יציב על מספרם ואיכות הכשרתם של הרופאים בישראל.

על פי הדו"ח, השפעת הרפורמה שמטרתה להסדיר את לימודי הרפואה בפקולטות בחו"ל, תורגש במיוחד באזורים פריפריאליים.

מקור: בנק ישראל

מחברי הדו"ח מציינים כי בשנים 2017–2018 התקבלו במשרד הבריאות תלונות על סטאז'רים חסרי ניסיון קליני, שהוכשרו בחלק מהמוסדות בחו"ל. הצפי הוא כי הרפורמה תשפר את איכות הרופאים החדשים בשל פסילת מוסדות לימוד חלשים מחו"ל.
כן נכתב כי להסתמכות על רופאים שהוכשרו בחו"ל מגבלות ובין השאר אי אפשר לפקח על איכות ההכשרה; הלימודים העיוניים והקליניים אינם תואמים בהכרח למקובל במערכת הבריאות הישראלית; וגדלה ההסתברות להגירת אנשים מוכשרים מהארץ.

בשנים האחרונות יושמו מספר צעדים להגדלה משמעותית של מספר הרופאים החדשים, אך בתקופה שבין השפעת הרפורמה לבין הבשלת הצעדים הללו עלול להיווצר מחסור ברופאים חדשים.

58% מהרופאים הפעילים בישראל בשנת 2020 הוכשרו בחו"ל, שיעור גבוה באופן חריג ביחס למדינות OECD אחרות. קבוצת הרופאים שהוכשרה בחו"ל כוללת גם עולים חדשים, אך רובה ישראלים שנסעו ללמוד רפואה בחו"ל, זאת בעיקר בגלל רף הקבלה הגבוה ללימודי רפואה בישראל והיצע מוגבל של מספר המקומות לסטודנטים בפקולטות הישראליות.

בשנים 2019-2021, מספר הרופאים החדשים בוגרי הפקולטות שנפסלו היה כ-500-600 בשנה, כ-30% מהרופאים החדשים שקיבלו רישיון באותן שנים. בהתאם למגמת העלייה שאפיינה את השנים האחרונות, סביר להניח שבשנים 2022-2024 מספר זה גדל מעבר ל-600.

מקור: בנק ישראל

מניתוחי הבחינה הפסיכומטרית עולה כי ככל שהישגיהם בבחינה משקפים את היכולות הקוגניטיביות של הנבחנים, רפורמת יציב צפויה להתבטא בשיפור הרמה הממוצעת של יכולות הרופאים בישראל. אמנם איכות הסינון והרמה המקצועית של רופאים קשורה במשתנים רבים נוספים, חלקם תכונות שאינן נצפות בנתונים, אולם סביר שמשתנים אלה מתואמים גם עם יכולותיהם הקוגניטיביות.

הכותבים מסיקים כי "ישראלים מוכשרים רבים מוותרים על לימודי רפואה בגלל הרף הגבוה, ובוחרים ללמוד מקצועות אחרים או שנוסעים ללמוד רפואה בחו"ל ולא חוזרים לישראל בסיום לימודיהם. משמע שהסף הגבוה מאוד ללימודי רפואה בישראל גורם למערכת הבריאות הישראלית להפסיד רופאים מוכשרים רבים. ייתכן שהממצא האמור תומך בהגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בפקולטות הישראליות ככלי המרכזי להגדלת מספר הרופאים בישראל", צוין.

מקור: בנק ישראל

על רקע הירידה הצפויה של 400-600 רופאים חדשים החל מ-2026 כתוצאה מיישום הרפורמה, החל משרד הבריאות בשנים האחרונות לנקוט צעדים להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בישראל ולטיפוח הקשר עם סטודנטים ישראלים שנסעו ללמוד במוסדות מאושרים בחו"ל ולעידוד עלייה של רופאים.

הצעדים העיקריים שננקטו בנושא זה החל מ-2019 כוללים: פתיחת בית ספר לרפואה באריאל ב-2019 (70 סטודנטים), ביטול תכניות לסטודנטים מחו"ל והסבת התשתיות לסטודנטים ישראלים ב-2023 (130 סטודנטים), אישור פתיחת פקולטה פרטית ללימודי רפואה באוניברסיטת רייכמן ב-2025 (80 סטודנטים), מתן הלוואות מותנות לסטודנטים שנוסעים ללמוד רפואה בפקולטות מאושרות בחו"ל במסגרת תכנית "אופקים" החל מ-2024 (100 סטודנטים בשנה) ותוכניות נוספות, שהיקפן קטן יותר. כמו כן, שתי פקולטות חדשות לרפואה, במכון ויצמן ובאוניברסיטת חיפה, צפויות להיפתח בקרוב.

בהתאם לחוק ההסדרים 2025, עמד מספר הסטודנטים החדשים לרפואה בישראל בשנות הלימודים 2024 על 1,228, ומתוכנן כי מספר זה יעלה עד 2027 ל-1,700, כחלק מתכנית להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בישראל. יחד עם זאת כפי שעולה ממספר דו"חות שנבדקו בנושא, קיימים מספר גורמים נוספים המדגישים את הצורך ליישם את הצעדים להגדלת מספר הרופאים בישראל. עם גורמים אלה נמנים גידול האוכלוסיה והזדקנותה, הפעילות הגילית של הרופאים, יחס הרופאים לגודל האוכלוסיה, שהוא בישראל נמוך ביחס לממוצע מדינות ה-OECD  (3.48 ביחס ל-3.7 ב-2022) וגורמים נוספים.

נושאים קשורים:  מחסור ברופאים,  מערכת הבריאות,  רפורמת יציב,  הכשרת רופאים,  פקולטות לרפואה,  בנק ישראל,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
14.03.2025, 09:57

כתבה מענינת מאוד . אני בוגר חול - איטליה . לפקולטה לרפואה הכניסו 800 סטודנטים לפי קרטריונים של בגרות ומבחן קבלה במדעים , הלימודים היו אנטנסביים ורק מי שהתקדם ועבר בחינות הצליח להכנס לשנה שניה שלישית ורביעית , הנשירה הייתה מסיבית בשנה שנתיים ראשונות , הלימודים ברובם המכריע היו תאורטיים - כך שלא נדרש תקציב ענק להכשרה בשנתיים הראשונות . לקו הסיום הגיעו כ 200 סטודנטים מתאימים ומוכשרים להיות רופאים . לדעתי שווה לנסות בארץ.

אנונימי/ת
14.03.2025, 12:39

מתמקדים במטבע מתחת לפנס. עד שלא יגדילו באופן משמעותי את התקנים להתמחות ולהשאר כבכירים במחלקות בארץ לא יהיה שיפור במצב הרפואה

אנונימי/ת
14.03.2025, 20:43

נכון, אך הרפורמה לא באה לענות על בעיה אנושה זו אלא אל איכות הרופאים המקבלים רשיון ישראלי.

אנונימי/ת
14.03.2025, 15:48

רפורמת יציב אמורה להפחית את בוגרי חו"ל שקנו דיפלומה מבתי ספר ברמה של בית ספר למחול. הכמות תרד האיכות תהיה טובה יותר.
יש מאות רופאים כאלה בישראח שלמדו ולומדים רפואה אחרי קבלת רשיון לעסוק ברפואה

תפנימו את משמעות הנתונים: עד כה הוחדרו למערכת הבריאות מדי שנה 400 עד 600 שרלטנים, שלמדו במוסדות עם תת-רמה אקדמית, חלקם (אם לא רובם) תמורת שוחד. במוסדות אלו סטודנט מחו"ל שמשלם בדולרים הוא "פרה קדושה" שאסור לשחוט (להדיח עקב חוסר התאמה) אלא צריך לחלוב עד לקבלת הדיפלומה.
עפ"י הנתונים המוצגים בכתבה, אלו האנשים עם ציון פסיכומטרי של בטטה, שאין להם שמץ של מושג ברפואה, שגרמו לגל של תלונות למשרד הבריאות על "סטאז'רים חסרי ניסיון קליני".
חבל שהרפורמה לא יושמה באופן מיידי אלא בהדרגה ולאחר מספר שנים, וכתוצאה מכך אלפי מתחזים עם רמה מקצועית מתחת לזו של חובש (מתנצל בפני החובשים על ההשוואה המעליבה) הצליחו להסתנן לרפואה הישראלית.
הצעה למערכת דוקטורס אונלי - צריך לשנות את הכותרת:
"השפעת רפורמת יציב:
שמחה וששון - פחות 400 עד 600 רוצחים בחלוקים לבנים מדי שנה".

אנונימי/ת
14.03.2025, 20:44

לא רוצחים, פשוט פחות מתאימים ופחות טובים.

צודק ב - 1000% !!! רק אף אחד לא מזכיר את העובדה השערורייתית שכל ה"בוגרים" האלה הרי עברו סטז' בישראל ועברו את המסננת הזו לפני שקבלו רישיון. אז מנהלי המחלקות האלה שהעבירו את הסטז'רים האלה הם משתפ"ים לביזיון. כשאני כמנהל מחלקה פסלתי סטז'ר כזה בהנהלת ביה"ח הסתכלה עליי בתדהמה. לא עזר להם - שלחו אחד כזה לדוגמה למחלקה מקבילה לעוד "ניסיון" - מזל שמנהל המחלקה הזו גם היה הגון ופסל אותו. לא יודע מה נגמר אתו - חוששני שאולי נמצאה דרך כלשהי להעביר אותו. המדהים בעיניי היה שאותו "תכשיט" עבר מספר מחלקות בביה"ח ב"הצלחה" לפני שהגיע אליי... אז על מה נלין...

אנונימי/ת
15.03.2025, 16:43

אה...לא, התיאור רוצחים היה מדויק
לך למחלקות פנימיות בהלל יפה ותראה מי המתמחים שם ומאיפה הם הגיעו ובעיקר מאיזה יישוב הם הגיעו ואיזו שפה הם מדברים...ותבין , אלה רוצחים לכל דבר ועניין. אין שום חוכמה גדולה במקצוע הרפואה. זה מקצוע שמצריך בעיקר הרבה חריצות ורצון ללמוד ולהעשיר ידע אבל "כשאבא קנה לי תואר " זה מה שיוצא.
ומעניין לעניין באותו עניין. השמועות אומרות שברייכמן לא יהיה צורך בפסיכומטרי. כולי תקווה שאין הדבר כך...כי אם כן, כל הרעיון התפספס.

אנונימי/ת
16.03.2025, 18:10

הקלות הבלתי נסבלת של קבלת תואר דוקטור לרפואה בארצות מסוימות מתנקמת באזרחי ישראל. זהו הקדימון של הרס של מה שנבנה בעמל רב ומסירות מקצועית כבר מזה 100 שנים: רפואה ציבורית ברמה בינלאומית.

20.03.2025, 07:59

פרופ סייפן צודק לחלוטין
הבעיה של התקרנפות של מנהלי מחלקות אינה מתחילה רק בסטז'
רופאים שבאו מחו"ל עם תואר מומחה היו צריכים אישור של מנהלי מחלקות , בהן שהו תקופה ולאחריהן מנהל המחלקה היה צריך לאשר מומחיות או או חזרה על התמחות. היו מקרים שלחצים או שיקולים אחרים גרמו למנהלים לאשר מומחיות , למרות שברור שאין המקצועיות שהציגו מאפשרת את אישור המומחיות.

אנונימי/ת
17.03.2025, 23:48

סטודנט לרפואה באיטליה בשנה מתקדת, חושב על לחזור לארץ אבל לא משוכנע בכך.
באיטליה סטודנטים משלמים שכר לימוד יותר נמוך מבישראל משום שמדובר באוניברסיטאות ציבורית.
החיסרון - לא מתקיימות דיסקציות כי לא מתבצעות אוטופסיות מטעמים כלכליים ותרבותיים, על ההכשרה הקלינית אפשר להגיד הרבה דברים.
בסוף זה משחק של כסף, מדינת ישראל חושבת שהיא חוסכת על סטודנטים שמשלמים מהכיס שלהם ויוצאיםללמוד בחול, זה נכון בחלק מהמקרים (ראה צ'ארלס בצכיה איפה שתואר דר עולה כמו הון עצמי לדירה) בשאר המקרים על מערכת הבריאות ובאופן ספציפי מנהלי המחלקות בינם אלו שהגיבו פה, ייאלצו להתעסק בהכשרת בוגרי תואר ברפואה מאירופה עם ידע או ניסיון חסר. אגב עם הכסף שנחסך אפשר לקנות אחלה דירה באיטליה.

אנונימי/ת
21.03.2025, 16:32

זה לא 600 רופאים פחות. זה פחות 600 איש עם תעודת MD שלא שווה כלום