חדשות

הגורמים העיקריים לתמותת אמהות בלידה: דימום חמור והפרעות ל"ד

דו"ח עולמי: רוב מקרי המוות של נשים בהריון ובלידה ניתנים למניעה ומתרחשים במהלך או זמן קצר לאחר הלידה - חלון קריטי להצלת חיים

יולדת בחדר לידה. צילום אילוסטרציה

דימום חמור (המורגיה) והפרעות לחץ דם כדוגמת רעלת הריון הם הגורמים העיקריים לתמותת אמהות ברחבי העולם. בשנת 2020 נרשמו כ-287 אלף מקרי מוות של אמהות - כ-800 נשים מתו מדי יום מסיבות הניתנות למניעה הקשורות להריון ולידה, מקרה מוות אחד כל כשתי דקות.

מחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת Lancet Global Health מציג עדכון גלובלי ראשון של ארגון הבריאות העולמי (WHO) בנושא הגורמים לתמותת אמהות מאז אימוץ יעדי הפיתוח בר קיימא של האו"ם בשנת 2015. על פי הממצאים, כ-80 אלף ממקרי מוות בלידה נגרמו בשל דימום חמור בשנת 2020 וכ-50 אלף מקרי מוות נגרמו בשל לחץ דם באותה שנה.

בהודעה לעיתונות של ארגון הבריאות העולמי צוין כי חוקריו אספו את הנתונים משלושה מקורות עיקריים: מאגר הנתונים של הארגון על תמותה, דו"חות שפורסמו על ידי מדינות החברות בארגון (מאגר MMEIG) ומאמרים בכתבי עת שזוהו באמצעות מאגרי מידע ביבליוגרפיים. הגורמים למוות של אימהי קובצו לקטגוריות בהתאם לקידוד הבינלאומי לסיווג מחלות בתמותת אמהות (ICD-MM).

המחקר מצא כי דימום, המתרחש בעיקר במהלך או לאחר הלידה הוא הגורם לכמעט שליש (27%) מהתמותה האימהית, בעוד שרעלת הריון והפרעות לחץ דם אחרות תורמות ל-16% נוספים.

גורמים ישירים נוספים שזוהו במחקר כוללים: ספסיס וזיהומים; תסחיף ריאתי; סיבוכים מהפלות ספונטניות ויזומות - כולל הפלות טבעיות, הריונות חוץ רחמיים ובעיות הקשורות להפלות לא בטוחות; וכן סיבוכים הקשורים להרדמה ופציעות המתרחשות במהלך הלידה.

בנוסף לגורמים המיילדותיים הישירים, המחקר מצא כי מצבים רפואיים אחרים, כולל מחלות זיהומיות וכרוניות כמו איידס, מלריה, אנמיה וסוכרת, עומדים בבסיס של כמעט רבע (23%) מהתמותה הקשורה להריון ולידה. מצבים אלה, שלעתים קרובות אינם מאובחנים או מטופלים עד להתפתחות סיבוכים משמעותיים, מגבירים את הסיכון ומסבכים הריונות עבור מיליוני נשים ברחבי העולם.

על פי המחקר, רוב מקרי המוות של אמהות מתרחשים במהלך או זמן קצר לאחר הלידה, מה שהופך תקופה זו לחלון קריטי להצלת חיים. עם זאת, כשליש מהנשים, בעיקר במדינות בעלות הכנסה נמוכה, עדיין אינן מקבלות בדיקות חיוניות לאחר הלידה בימים הראשונים שלאחר הלידה.

ד"ר ג'ני קרסוול, מדענית ב-WHO ומחברת המאמר, ציינה כי "לעתים קרובות לא רק גורם אחד אלא גורמים רבים הקשורים זה בזה תורמים למותה של אישה במהלך או לאחר הריון. רעלת הריון למשל יכולה להגביר משמעותית את הסיכוי לדימום וכן לסיבוכים אחרים שעלולים להתרחש אפילו זמן רב לאחר הלידה".

החוקרים קוראים לאיסוף נתונים על התאבדויות של אמהות, שכיום זמינים רק ל-12 מדינות. בנוסף, רוב המדינות אינן מדווחות על מקרי מוות מאוחרים של אמהות (אלה המתרחשים בשנה שלאחר הלידה), למרות שמספר מצבים עלולים להוביל לסיכונים שנמשכים הרבה מעבר ללידה עצמה.

אשתקד השיקו ארגון הבריאות העולמי ושותפיו מפת דרכים גלובלית לדימום לאחר לידה, המתווה עדיפויות מרכזיות להתמודדות עם גורם עיקרי זה למוות של אמהות. באותה שנה, 194 מדינות בעצרת הבריאות העולמית העבירו החלטה המחייבת לחזק את איכות הטיפול לפני, במהלך ואחרי הלידה.

ממצאי המחקר האחרון מדגישים את הצורך בחיזוק היבטים מרכזיים בטיפול באמהות, כולל שירותים טרום-לידתיים המזהים סיכונים מוקדם בהריון ומונעים סיבוכים חמורים, מיילדות מצילת חיים היכולה לנהל מצבי חירום קריטיים הקשורים ללידה כמו דימום או תסחיף, וטיפול לאחר לידה.

נושאים קשורים:  הריון ולידה,  תמותת אמהות,  חדשות,  מחקרים
תגובות