אחוז הרופאים הערבים במערכת הבריאות הישראלית עלה באופן משמעותי בעשור האחרון והגיע ל-25% מכלל הרופאים המועסקים בישראל בשנת 2023, לעומת 8% בלבד בשנת 2010. כך עולה ממחקר שפורסם החודש בכתב העת Israel Journal of Health Policy Research של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות בישראל (מלמ"ב).
עוד בעניין דומה
המחקר, שנערך על ידי ד"ר ברוך רוזן מהמכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל והאוניברסיטה העברית וד"ר סאמי מיעארי מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת ייל בארה"ב, בחן את השתלבותם של ערביי ישראל בארבעה מקצועות בריאות מרכזיים: רפואה, סיעוד, רוקחות ורפואת שיניים. החוקרים התבססו על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד הבריאות והמועצה להשכלה גבוהה, וניתחו מגמות בתעסוקה, רישוי מקצועי ולימודים אקדמיים בין השנים 2010-2023.
במונחים מספריים, החוקרים מצאו כי בשנת 2022 היו בישראל 33,558 רופאים מורשים עד גיל 67, מתוכם 6,691 (20%) ערבים. זאת לעומת 25,797 רופאים בשנת 2010, מתוכם רק 2,049 (8%) ערבים. נתונים אלה מצביעים על שיעור דומה לחלקם היחסי של ערביי ישראל באוכלוסיה, העומד על 21% מכלל האוכלוסיה ו-22% מאוכלוסיית גיל העבודה בשנת 2023.
החוקרים מזכירים כי לשילוב רופאים ערבים במערכת הבריאות הישראלית יתרונות משמעותיים. הרופאים הערבים מספקים טיפול מותאם תרבותית ולשונית לאוכלוסיה הערבית, מה שמשפר את איכות הטיפול ואת האמון במערכת הבריאות, כיוון שמטופלים נוטים לשתף פעולה טוב יותר כאשר הם מרגישים שהרופא מבין את הרקע התרבותי שלהם. בנוסף, הרופאים הערבים מעניקים שירות איכותי ומקצועי גם למטופלים יהודים, ובכך תורמים לקידום הדו-קיום והשילוב החברתי.
נקודה משמעותית שעולה מהמחקר היא שבתחום הרפואה ומקצועות הבריאות האחרים, שיעור ההשתתפות של ערבים גבוה משמעותית מאשר בתחומים אקדמיים אחרים, שם שיעורם עומד על 10% בלבד מכלל המועסקים במקצועות האקדמיים.
על פי המחקר, מערכת הבריאות מהווה מודל חיובי יוצא דופן לשילוב ערבים במקצועות איכותיים וזאת בהשוואה לתחומים מרכזיים אחרים במשק הישראלי. במשפטים, שיעור הערבים עומד על 7% בלבד מכלל העוסקים בתחום ובהיי-טק שיעורם אף נמוך יותר ועומד על 2% בלבד. החוקרים מציינים כי בתחום המשפטים, רבים מעורכי הדין הערבים עובדים כעצמאים בתוך הקהילה הערבית, בין השאר בשל קשיים בהשתלבות במשרדי עורכי דין יהודיים גדולים. בתחום ההיי-טק, הם מצביעים על קושי של ערבים להשתלב בתעשיה זו, שמציעה שכר גבוה משמעותית מזה המוצע במערכת הבריאות.
רפורמת יציב – התמונה עומדת להשתנות
אתגר מרכזי שעולה מהמחקר נוגע למקום הלימודים של הרופאים הערבים: 68% מהרופאים הערבים המורשים עד גיל 67 למדו בחו"ל, שיעור גבוה מהממוצע הכללי העומד על 58%. מגמה זו אף התחזקה, כאשר בין הרופאים שקיבלו רישיון בשנים 2020-2022, 84% מהרופאים הערבים למדו בחו"ל. בתחום לימודי הרפואה בישראל עצמה, שיעור הסטודנטים הערבים לתואר ראשון עמד על 9% בלבד בשנת הלימודים תשפ"ג (2022/23), ירידה משמעותית לעומת שנים קודמות.
רפורמת יציב, המגבילה את בתי הספר לרפואה שבוגריהם יוכלו לגשת לבחינות הרישוי בישראל בהתאם לתקני איכות מסוימים, תשנה את התמונה החל מהשנה הבאה. הנתונים מראים כי בקרב הרופאים שקיבלו רישיון בין השנים 2020-2022 (לא כולל רופאים שלמדו במסגרת צה"ל ועולים חדשים), 76% מהיהודים ו-10% מהערבים למדו רפואה בישראל, 20% מהיהודים ו-30% מהערבים למדו בבית ספר לרפואה בחו"ל המוכר על ידי רפורמת יציב, ו-5% מהיהודים ו-60% מהערבים למדו בבתי ספר לרפואה שאינם מוכרים על ידי הרפורמה.
החוקרים מציינים כי קיים קושי משמעותי לבוגרי בתי ספר לרפואה בחו"ל, במיוחד ממוסדות בעלי איכות נמוכה יותר, להשתלב בתעסוקה במערכת הבריאות הישראלית. קושי זה מיוחס לרמה נמוכה של הכשרה קלינית בחלק מבתי הספר, חוסר מספק בחשיפה קלינית במהלך הלימודים, מיומנות מוגבלת בשפה העברית והיכרות לא מספקת עם מערכת הבריאות הישראלית.
עוד הם מציינים כי מעט מאוד מבוגרי בתי הספר לרפואה מחוץ לישראל מתקדמים לתפקידי הנהגה במערכת הבריאות. לדוגמה, אף אחד ממנהלי בתי החולים הגדולים שהם ערבים-ישראלים לא למד בבית ספר לרפואה מחוץ לישראל.
בתגובה לאתגרים אלה יזם משרד הבריאות תכנית לשדרוג כישוריהם של רופאים שקיבלו רישיון לאחרונה ולמדו במוסדות בעלי איכות נמוכה יותר, ללא הבדל בין יהודים לערבים. התכנית מתמקדת בגישור על פערים קליניים, שיפור שליטה בשפה והכנה לבחינות רישוי ולהשתלבות במוסדות בריאות בישראל.
בנוסף עולה כי בשנת 2023, ערבים היוו 27% מכלל האחיות והאחים המועסקים, 27% מרופאי השיניים ו-49% מהרוקחים. בתחום הרוקחות, שיעור הסטודנטים הערבים לתואר ראשון הגיע ל-70% בשנת 2022/23.
כמו כן, חלה עלייה משמעותית במספר הרשיונות החדשים שהוענקו בין 2010 ל-2022 בכל המקצועות שנבדקו, כאשר העלייה הגדולה ביותר נרשמה בתחום הסיעוד, שם מספר הרשיונות החדשים כמעט הוכפל.