ארגון הבריאות העולמי (WHO) עדכן אתמול (ד') כי יערוך בימים הקרובים סבב שלישי במספר של מבצע חיסוני פוליו ברצועת עזה, באמצעות חיסונים מסוג novel opv2.
עוד בעניין דומה
במהלך הסבב יחוסנו כלל הילדים מתחת לגיל עשר ברצועה - כ-600,000 ילדים. סבב רביעי מתוכנן להתקיים בחודש אפריל הקרוב.
בדיווח של מערך מודיעין בריאות של משרד הבריאות משרטטים את הרקע החל מקיץ 2024, שבו התגלתה בניטור סביבתי (דגימות ביוב) בעזה העברה של נגיפי פוליו ממקור תרכיבי מותמר מזן 2 – cVDPV2. עד כה, דווח על מקרה אחד בלבד של תחלואה קשה שיתוקית מפוליו בילד לא מחוסן ממרכז הרצועה.
שני סבבי החיסונים הקודמים ברצועה, באמצעות אותו חיסון, שנערכו בסתיו 2024, השיגו שיעור כיסוי גבוה למדי של יותר מ-95% מאוכלוסיית היעד. מטרתם המוצהרת היתה לקטוע את העברת הנגיף באוכלוסיית עזה, זאת כיוון שנגיפי פוליו ממקור תרכיבי מותמר עלולים לגרום לתחלואה קשה בלא-מחוסנים.
על פי הדיווח, ההחלטה על סבבי חיסונים שלישי ורביעי התקבלה לאחר שבדיגום סביבתי חוזר שנערך בחאן יונס ובדיר אל בלאח בחודשים דצמבר 2024 וינואר 2025 נמצאו שרידי נגיף פוליו עם פוטנציאל אלימות, התואם גנטית לזה שהתגלה ברצועה בקיץ 2024 ממקור תרכיבי מותמר מזן 2. זאת, באופן שמעיד להערכת הארגון על המשך העברה של הנגיף בעזה. לפיכך, הוחלט שיידרשו סבבי חיסונים נוספים על מנת להשיג את המטרה המוצהרת של קטיעת ההעברה.
על פי הספרות המקצועית, לא מדובר במאורע חריג, שכן סביר שיידרשו מספר סבבי חיסון מסוג זה לקטיעת ההעברה של זנים אלה. כך, על פי הנאמר באתר הרשמי של GPEI - היוזמה הבינלאומית למיגור הפוליו בעולם - יידרשו שלושה-ארבעה סבבים "איכותיים" של התחסנות בחיסונים אלה להכלת התפרצויות ולקטיעת העברת הנגיף באוכלוסיה.
בחודש יולי האחרון הנחה משרד הבריאות את צה"ל לחסן נגד פוליו את כל הלוחמים ברצועה בעקבות גילוי נוכחות הנגיף ברצועה. נזכיר כי בדצמבר האחרון התגלה באזור ירושלים מקרה ראשון של פוליו בנער לא מחוסן.