נגיף הקורונה (SARS-CoV-2) ממשיך להתפתח, ועם הופעת וריאנטים בעלי כושר הדבקה מוגבר ויכולת התחמקות חיסונית, עולה הצורך בחיסונים מעודכנים כדי לחזק חסינות אדפטיבית ולספק הגנה מפני מחלת הקורונה (COVID-19) הנגרמת על ידי ווריאנטים נפוצים. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת npj Vaccines, חוקרים ביקשו לבחון את המאפיינים של החיסון המונו-וולנטי BNT162b2 המותאם לזן האומיקרון XBB.1.5י(Omicron XBB.1.5), שמכיל שינויי רצף ספציפיים ל-XBB.1.5, ביחס להרכב המקורי של BNT162b2. שינויים אלה שולבו בחלבון הספייק של הנגיף, אשר תוכנן כך שיישאר בצורה מיוצבת מראש S(P2).
עוד בעניין דומה
אנליזה ביו-פיזית של החלבון (S(P2 של זן האומיקרון XBB.1.5 חשפה כי שהוא שומר על המבנה שלו טרם הקישור ומציג מבנה גמיש, בעיקר פתוח, עם זיקה חזקה לקולטן ACE-2י(Angiotensin-converting enzyme 2) האנושי. כאשר הוא ניתן כמנה רביעית לעכברים שחוסנו בעבר עם BNT162b2, החיסון עורר רמות גבוהות באופן מובהק של נוגדנים מנטרלים בסרום. נוגדנים אלו היו יעילים כנגד נגיפים מהונדסים גנטית של שושלות האומיקרון XBB.1.5, XBB.1.16, XBB.1.16.1, XBB.2.3, EG.5.1 ו-HV.1, כמו גם שושלת BA.2.86, ששונה מבחינה פילוגנטית. תגובה זו הייתה חזקה במיוחד מזו שהופקה על ידי החיסון הבי-וולנטי נגד זן הבר ואומיקרון BA.4/5י(Wild Type + Omicron BA.4/5). מגמות דומות נצפו כנגד נגיפים מהונדסים גנטית מתת-השושלת של אומיקרון XBB כאשר החיסון ניתן כסדרה של 2 מנות בעכברים תמימים. כמו כן, נצפו תגובות חזקות של תאי Th1י(T helper 1) חיוביים ל- CD4 ושל תאי T חיוביים ל-CD8 ו-IFNγי(interferon-gamma) ספציפיות לחלבון הספייק.
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלו, יחד עם היעילות בעולם האמיתי של החיסון המותאם ל-XBB.1.5, מצביעים על כך שהנתונים הפרה-קליניים עבור החיסון המונו-וולנטי BNT162b2 המותאם לזן האומיקרון XBB.1.5 חזו את יכולתו לספק חסינות מגנה מפני הזנים הנפוצים של נגיף הקורונה.
מקור: